2021. június 19.
Világszám: magyar pontszerzés Franciaország ellen!
Védőnk, Botka Endre végigjátszotta a világbajnok elleni, szombati, hazai rendezésű Eb-csoportmeccset.

Budapest újra pirosba öltözött.

A magyar labdarúgó-válogatott a keddi, portugálok elleni Eb-csoportmeccs után szombaton az F-csoport éllovasát, a világbajnok Franciaországot is a Puskás Arénában fogadta a részben hazai rendezésű kontinenstornán, így szinte magától értetődő volt, hogy Budapest-szerte a nemzeti tizenegy színeit viselő drukkerekbe botlott az ember. A stadionhoz érve érthetően fokozódott a helyzet, igaz, ott már a „kékek” is megjelentek – többezres tábor kísérte el a „Les Bleus” becenévvel illetett francia együttest is.

A Fradi kapusai a kispadon kezdtek

Mint ismert, a magyar bajnok Ferencvárost öt labdarúgó, Bogdán Ádám, Dibusz Dénes, Botka Endre, Sigér Dávid és az új szezont már nem csapatunkkal kezdő Lovrencsics Gergő képviseli a válogatott Eb-keretében. Közülük kezdőként a legutóbb remek teljesítményt nyújtó Botka Endrére számított Marco Rossi szövetségi kapitány.

 

Első félidő

Az ezúttal is szinte csordultig megtelt Puskás Aréna közönsége először a negyedik percben hördült fel igazán, miután Raphäel Varane szabálytalankodott Sallai Rolanddal szemben, ezért egy szinte szöglettel felérő szabadrúgást végezhettünk el jobbról, 14 méterről. A beívelés után Botka Endrét „hatástalanították” a franciák tizenhatosán belül, játékosunkat percekig ápolni kellett a gyepen, ám a hátvéd szerencsére folytatni tudta a játékot.

Hat perccel később nagyon hasonló volt a forgatókönyv, szinte ugyanott, megint Sallaival szemben voltak szabálytalanok. Az első beívelést szögletre mentette a vendégcsapat, a sarokrúgás után pedig Botka elől tisztázott a kapus, Hugo Lloris.

A francia együttes első igazán veszélyes próbálkozására a 14. percig kellett várni, ekkor egy tizenhatoson kívülről, laposan meglőtt labdát Gulácsi Péter Antoine Griezmann elé paskolt. Griezmann közelről próbálkozott, de Gulácsi újra védeni tudott – a végül lessel befejeződő akción „rajta volt” Botka Endre is. Ezekben a percekben többször is veszélyeztettek a franciák, vendégeink legközelebb Lucas Digne átadása után Kylian Mbappé révén a 17. minutumban alakítottak ki gólhelyzetet. A francia PSG kiválósága közelről mellé, majd néggyel később 11 méterről fölé fejelt.

A délután 3-kor kezdődő csoportmeccs idején 30 foknál is melegebb volt, így a 24. percben már éppen időszerű volt az első ivószünet. Ekkor ápolni is kellett, a csapatkapitány, Szalai Ádám sérült meg, olyannyira, hogy már nem is tudta folytatni a játékot – Nikolics Nemanja váltotta, a kapitányi karszalag pedig a kapusé, Gulácsi Péteré lett.

Nikolics első labdaérintése egy francia szabadrúgás utáni „fejes” volt, miután csúnyán eltalálta a labda, ő is ápolásra szorult. Kisvártatva Nikolics Schäfer András indítása után már a francia kapu előterében futott versenyt védőjével, ám Hugo Loris menteni tudott előle. Ekkortájt a franciák voltak veszélyesebbek, a 31. percben Karim Benzema lőtt mellé tízről, a 33.-ban pedig Mbappé ötről.

Ezúttal is fantasztikus volt a hangulat a Puskás Arénában

Az első játékrész hajrájához érve jobbára mezőnyjáték zajlott, kisebb helyzetekben is megnyilvánuló francia fölénnyel. A 43. percben még volt egy ígéretes lehetőségünk, Kleinheisler László indítása után Sallai Roland nyargalt a tizenhatos felé a pálya bal szélén, a büntetőterületen kívülről lövő Sallai azonban éppen egy csapattársát, Fiola Attilát találta el.

Ezt követően a játékvezető öt percet hosszabbított, a ráadásban pedig olyan dolog történt, ami szavakkal nehezen visszaadható: a ráadás második percében Sallai passza után a nagy sprintet kivágó Fiola Attila tört be a büntetőterületen belülre, ott pedig az ötösről a jobb alsóba lőtt, előnyhöz juttatva Magyarországot! Hangrobbanás, „bekattanás”, elképesztő őrület következett, a Puskás Arénában szinte megremegett a föld, amikor a körülbelül 60 ezer hazai drukker talpra ugrott és ünnepelni kezdett. Félidőben Magyarország 1-0-ra vezetett a vb-címvédő ellen!

 

Második félidő

Marco Rossi a szünetben nem változtatott, ugyanazt a tizenegyet küldte pályára, amely negyedórával korábban hatalmas ováció közepette szünetre indult. Az 52. percben Botka Endre kapott sárgát, miután a kapunktól távol szabálytalanul szerelte Mbappét, öttel később pedig a jobbszélen futó támadásunk végén Sallai Roland lőtt – mellé. A következő akció végén már Griezmann vette célba a kapunkat, a labda végül a kapufáról kipattanva hagyta el a játékteret. Ezekben a percekben mindkét fél próbált kezdeményezni, jó iramú, élvezetes volt a meccs, amelyen továbbra is jelentős francia labdabirtoklási fölényt láthattunk.

Védőnk, Botka Endre végigjátszotta a mérkőzést

Franciaország dominanciája a 66. percben érett góllá, Mbappé jobbról, laposan érkező beadását követően ugyanis az ötös fölött érkező Antoine Griezmann talált a kapunkba (1-1). A francia találat kissé lehűtötte a kedélyeket, az aréna addig felfokozott hangulatban tomboló népe átmenetileg elhalkult.

A két csapat közti különbséget ismerve szinte hihetetlen, de a 74. percben, 1-1-es állásnál újabb helyzet adódott Magyarország előtt, hogy visszavegye a vezetést. Ekkor Kleinheisler átadása után Sallai Roland lőtt nagyjából 20 méterről, a megpattanó labdát viszont Lloris-kapus fogta. Persze, Gulácsi Péter sem unatkozott, a 83. percben Mbappé kínálta meg őt egy életerős lövéssel öt méterről, ám a kapuvédő megtette, amit megkövetelt a haza - védett.

A hajrára beállt a Kleinheisler Lászlót váltó Lovrencsics Gergő, Franciaország pedig mindent megpróbált, hogy a maga javára fordítsa a párharc állását. A kékek erőfeszítései szerencsére nem jártak sikerrel, így az 1-1-es végeredménynek köszönhetően Magyarország itthon tartotta az egyik pontot. Ízlelgessük: a magyar labdarúgó-válogatott pontot szerzett a regnáló világbajnok ellen a labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjának 2. fordulójában!

Együttesünk a harmadik körben június 23-án, Németország ellen lép pályára Münchenben.

Férfi labdarúgás, Európa-bajnokság

F-csoport, 2. forduló

Budapest, Puskás Aréna. Játékvezető: Michael Oliver (angol)

Magyarország–Franciaország 1-1 (1-0)

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Nagy Á., Kleinheisler (Lovrencsics, 84.), Schäfer (Cseri, 76.), Fiola – Szalai Á. (Nikolics, 26.), Sallai. Szövetségi kapitány:    Marco Rossi

Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Digne – Pogba (Tolisso, 76.), Kanté, Rabiot (Dembelé, 58., Lemar, 87.) – Benzema (Giroud, 76.), Griezmann, Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Sárga lap: Botka (52.), illetve Pavard (10.)

Gólszerző: Fiola (45+2), illetve Griezmann (66.)

Cikkajánló

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin