2020. május 1.
Majális és arany: a 8. bajnoki cím izgalmas története
1913. május 1-jén kalandos körülmények között szerezték meg labdarúgóink a klubtörténet 8. bajnoki címét.

107 évvel ezelőtt, 1913. május 1-jén különleges mérkőzésre készült az Üllői úton a Ferencváros listavezető labdarúgócsapata. Mivel a munka ünnepe abban az évben éppen áldozócsütörtök napjára esett, így a kettős ünnepet kihasználva, kettős bajnoki mérkőzést rendeztek. A korabeli beszámolók szerint gyönyörű tavaszi időre ébredtek azon a napon, így több mint tízezer néző várta a Budapesti Torna Club és a Terézvárosi Torna Club, majd a Ferencvárosi Torna Club és a Magyar Atlétikai Club összecsapását. A helyzet pedig úgy állt, hogy amennyiben az FTC megnyeri a mérkőzést, behozhatatlan előnyre tesz szert a tabella élén, és megnyeri a bajnokságot.

A döntő fontosságú találkozó játékvezetőjének azt az angol J. T. Howcroftot kérték fel, aki az akkoriban rendszeres osztrák-magyar válogatott mérkőzések szinte állandó közreműködője volt – ennek pedig történetünk szempontjából később még komoly jelentősége lesz! A kiváló angol bíró ugyanis a majális alkalmából Budapestre érkezett, a Magyar Labdarúgó Szövetség pedig ekkor még azt jelezte, a híres játékvezető engedélyének megadása nem ütközik nehézségekbe , így a Ferencváros kérésére Howcroft elvállalta a találkozó vezetését. „Kétségtelen, hogy a magyar birák is hasznot fognak ebből huzni, mert szükséges idönkint tanulmányozni az eredeti angol szisztémát, hogy a gyakorlat folyamán némely az eredetitől eltérő felfogások, a helyes mederbe visszaszorittassanak” – írta a felkérés kapcsán a Pesti Hírlap április 30-ai számában.

Az 1913. május 1-jei kettős bajnoki eredeti meccsplakátja, melynek tervezője a Fradi kiváló hátvédje, Rumbold Gyula voltA meccs felvezetéseként a BTC 3-0 arányban legyőzte a szezon végén utolsóként záró, és így az élvonaltól búcsúzó Terézvárost, majd következett az FTC és a MAC összecsapása. A Ferencváros a Fritz — Rumbold, Payer — Weinber, Bródy, Blum — Weisz F., Tóth-Potya, Pataky, Schlosser, Borbás dr. összeállítású kezdőcsapattal állt fel, és bizony nem kezdte jól a találkozót. A MAC viszont ihletett formában lépett pályára, ebből pedig szenzációs, izgalmas mérkőzés kerekedett, amelynek végén a Fradi-szív újabb diadalt aratott. De adjuk is át a szót a Budapesti Hírlapnak, amely 1913. május 3-ai számában így számolt be, összefoglalva a meccs eseményeit:

„A tavaszi szezón túlfeszített munkája, de különösen a múlt vasárnapi válogatott mérkőzés alaposan igénybe vette a F. T. K. játékosait. A fáradság félreismerhetetlen jelei látszottak a csapat minden akciójában s bizony kevés híja volt, hogy a bajnokcsapat vereséggel nem hagyta el a pályát. (…) A mi a játék lényegét illeti, a M. A. K. meglepően jól játszott. (…) Pompásan működött a födözetsor s hogy folytonosan offenzivában állott a csapat, főképpen a halfok nagyszerű játékának volt a következése. Kifogástalan volt Ocskai és Kehrling munkája is, a csatázósor meg egyenesen briliáns összejátszást, kombinációt és lövéseket produkált. Kolosszális formának adta tanúbizonyságát Bodnár Sándor. Oroszlánmódra küzdött s magával ragadta az egész csapatot. Hozzá méltó játékos csak egyetlenegy volt a mezőben, Schlosser Imre. Schlosser ImreA kitűnő reprezentatív egyik légértékesebb teljesítményét produkálta s szinte meg tudunk bocsátani mindenért, a mit a csapat egyik-másik tagja elkövetett, Schlosser csodálatos, lelkesedéstől és a klubszinek fanatikus szeretetétől áthatott munkájának az élvezéséért. Schlosser nélkül sohasem juthatott volna a F. T. K. ahhoz a két ponthoz, a melyet már mindenki elkönyvelt a M. A. K. javára. Az atléták szebbnél-szebb támadásai csak a 34-dik percben hoztak pozitív eredményt. Ekkor is Blum és Fritz hibájából. Blum hátra akarta tolni a labdát Fritz-nek, ez azonban kiszaladt, a labda Bodnárhoz jutott, a ki az üres kapuba gurította. A kitörő tapssal jutalmazott gólt megelőzően Krempels rettenetesen erős lövése a kapulécről pattant vissza a játéktérségbe.

A második félidő elején Bodnár leadásából az egyébként gyöngén játszó Vangel szerezte még a M. A. K. második gólját. A F. T K. most minden erejét megfeszítve dobta magát a küzdelembe. A 20-dik percben a megtört atléta védelmén a F. T. K. csatázósora könnyű szerrel átjutott s Tóth passzából Schlosser szép gólt lőtt. A támadás fonalát ettől kezdve pillanatra sem adta ki a kézéből a F. T. K. s nemsokára Schlosser kiegyenlített. majd néhány perc múltán bent volt a győztes gól is a M. A. K. hálójában. Pataky lőtte kivédhetetlenül.”

A meccs lefújását követően mindenki azt hihette, megvan a Ferencváros számára a bajnoki címet jelentő két pont, eldőlt a bajnokság. J. T. Howcroft útiköltség címén 156 koronát kapott, és hazatért, úgy nézett ki, a boltoni illetőségű játékvezető budapesti kirándulásával mindenki meg volt elégedve.

Május 12-én azonban a Sportvilág hasábjain megjelent beszámoló szerint hiába az előzetes szóbeli egyeztetés és megállapodás, az MLSZ akkori játékvezetői bizottságának értelmezése szerint a kiváló angol bírónak a magyar szabályok értelmében nem lett volna joga magyar bajnoki mérkőzést vezetni, hiába értett egyet felkérésével mindkét résztvevő csapat. Az ügyben a szövetség eljárást indított, a végeredményt pedig nem igazolta. Az intéző bizottság megsemmisítette a 3-2-es végeredményt, és jelezte, újrajátszásra lesz szükség.

Az újrajátszásra azonban, a MAC csapatának példás sportszerűsége következtében soha nem került sor. Történt ugyanis, hogy a Howcroft szereplésével kapcsolatos hírek hallatán az FTC és a MAC megállapodtak abban, hogy amennyiben a szövetség megsemmisíti a mérkőzés eredményét, az újrajátszástól a vesztes fél visszalép, a két bajnoki pontról pedig lemond a másik egyesület javára. A MAC ennek eleget is tett, a Sportvilág május 26-án arról számolt be, hogy a sárga-kékek hivatalos átiratban is értesítették döntésükről a szövetség intéző bizottságát.

Az MLSZ intéző bizottsága végül 1913. május 24-én ülésezett, a jegyzőkönyv tanúsága szerint pedig: „A Magyar Athletikai Club azon bejelentését, hogy tavaszi bajnoki mérkőzését a Ferencvárosi Torna Club javára lemondotta, a bizottság tudomásul veszi.”

Így történt, hogy a Ferencvárosi Torna Club a hivatalos jegyzőkönyvek szerint egy „edzőmérkőzésen” szerezte meg a magyar futball 12. hivatalos bajnoki idényében fennállása 8. bajnoki címét, napra pontosan 107 évvel ezelőtt, 1913. május 1-jén.

További nevezetes évfordulókról, és az azokhoz köthető nagy mérkőzésekről olvashat A Hét Meccsei rovatunk második epizódjában, IDE KATTINTVA!

Férfi labdarúgás, NB I
1913. május 1., 17.00, Üllői út, 10 ezer néző
FTC - MAC 3-2 (0-1)
FTC: 
Fritz — Rumbold, Payer — Weinber, Bródy, Blum — Weisz F., Tóth-Potya, Pataky, Schlosser, Borbás dr.
MAC:
Dömötör — Kehrling, Ocskay — ?, Fodor, Medgyessy — Rácz, Bodnár, Krempels, Vangel, ?
Gól:
Schlosser (68., 78.), Pataky (81.) illetve Bodnár (34.), Vangel (50.)

Cikkajánló

„A Ferencváros jelent számomra mindent”

Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját Lipcsei Péter, labdarúgóklubunk legendája.

Mezőkövesden a Fradi-minibusz

Drukkereink a Mezőkövesd elleni mérkőzés idején is beszerezhetik kedvenc Fradi-terméküket.

Dibusz bizonyított a kapitánynak

Labdarúgócsapatunk kapusa, Dibusz Dénes értékelte a válogatott Koszovó ellen 2-0-ra megnyert meccsét - VIDEÓ!

Szevikjan gólt lőtt, Ben Romdhane kezdett

Örmény játékosunk Csehország ellen volt eredményes, míg tunéziai középpályásunk Új-Zéland ellen játszott.

Dibusszal és Vargával győzte le Koszovót a válogatott

Dibusz Dénes kezdőként, Varga Barnabás csereként játszott a Puskás Arénában 2-0-ra megnyert meccsen.

Köszönünk mindent, Toki!

Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa, három UEL- és egy BL-csoportkör után Tokmac Nguen távozik az FTC-től.

„Dénes a legkiválóbb magyar csapat kapusa”

Marco Rossi a Koszovó elleni mérkőzés előtt beszélt várakozásairól és Dibusz Dénesről is.

Mezőkövesd-FTC: elindult a jegyértékesítés!

Március 31-én, vasárnap 18.00-tól lépünk pályára a Mezőkövesd vendégeként a bajnokság 26. fordulójában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin