2022. december 28.
Mérlegen Sztanyiszlav Csercseszov első éve
Férfi labdarúgócsapatunk vezetőedzője alig egy év leforgása alatt máris maradandót alkotott.

Szinte napra pontosan egy éve, 2021. december 20-án nevezték ki a Ferencváros vezetőedzőjévé Sztanyiszlav Csercseszovot. Az orosz-oszét tréner ferencvárosi karrierje eddig abszolút sikertörténet, több olyan, régen várt siker kötődik ugyanis a nevéhez, amely örökké megőrzi nevét az FTC históriás könyvében. 51 tétmeccs és ami mögötte van – nézzük, hogyan teljesített eddig az edző!

Nem indult jól, mégis feledhetetlen lett a tavasz

A betegségek és sérülések miatt döcögős téli felkészülés után tétmérkőzésen először 2022. január 27-én, a Puskás Akadémia otthonában irányította csapatunkat Sztanyiszlav Csercseszov. A bemutatkozás nem úgy sikerült, ahogy azt vártuk, 1-0-ra győztek ugyanis a hazaiak, ezzel egyetlen pontra megközelítve az őszi első Ferencvárost. Vészharangokat persze emiatt még nem volt ok kongatni, ám az egy héttel korábban, Dunaszerdahelyen elveszített felkészülési meccsel együtt nem nézett ki jól az évkezdés. 

Csercseszov január 30-án javított csapatával, akkor a szezon egyik legfontosabb meccsén, az Újpest FC vendégeként nyertünk 1-0-ra. A folytatásban egy Paks elleni 3-0-s vereség, egy zalaegerszegi siker és két döntetlen következett – őrizte előnyét a Fradi, ám az el-elhullajtott pontok miatt nem lehetettek maradéktalanul elégedettek a szurkolók.

Márciustól aztán győztes pályára állt az FTC, amely a bajnokságból hátralévő 11 mérkőzéséből kilencet megnyert, egy felcsúti döntetlen mellett csupán akkor veszített, amikor már nem volt tétje a játéknak. Első magyarországi félévét mindössze két vereséggel teljesítette Sztanyiszlav Csercseszov, aki végül négy fordulóval a szezon vége előtt bajnoki címre vezette a Ferencvárost – hetekkel a MOL Magyar Kupa fináléja előtt lezárult az aranyéremért zajló küzdelem, így bőven volt idő felkészülni a kupadöntőre. Ott a paksiak 3-0-s legyőzésével az MMK-serleget is elhódította a Ferencváros, így Sztanyiszlav Csercseszov pályafutása során másodszor is kupagyőztes bajnokcsapat edzője lett – hat éve, 2016-ban a lengyel Legia Varsó élén érte el ugyanezt a bravúrt. Csercseszov az új évezred harmadik duplázó Fradi-edzője lett, de az elmúlt 30 évet vizsgálva is mindössze a negyedik olyan szakvezető, aki egyazon évben mindkét fontos hazai sorozatot megnyerte a Fradival.

 

Örökké emlékezetes őszi menetelés

Két ausztriai edzőtábort és több új futballista szerződtetését követően Kazahsztánban, egy BL-selejtezővel kezdődött a 2022-es esztendő, egyben Sztanyiszlav Csercseszov Fradi-edzőségének második féléve, amely megannyi örökké emlékezetes meccset tartogatott. Az első igazán zajos siker a Slovan pozsonyi 4-1-es legyőzése volt július 28-án: az a diadal a párharc múltja mellett azért is volt kulcsfontosságú, mert ott eldőlt, hogy minimum az UEFA Európa Konferencia Ligában főtáblás lesz a Ferencváros.

- Nem lehet különválasztani, hogy mit jelent ez a siker a szurkolóknak, a csapatnak, a klubnak vagy éppen az edzőnek. Az első, elveszített mérkőzés után nem voltunk boldogok, utána minden játékossal egyenként beszéltem. Pozsonyban sem minden sikerült úgy a pályán, ahogy szerettük volna, de nagyrészt az zajlott, amit elterveztünk, ennek pedig nagy jelentősége volt a továbbjutás kiharcolása szempontjából – nyilatkozta a pozsonyi meccs után Csercseszov.

Együttesünk Sztanyiszlav Csercseszov irányításával nem csak a Slovannal szemben „törlesztett”, szeptember 4-én 6-0-ra győzött Újpesten is. Néhány nappal később a Trabzonspor hősies legyőzésével folytatódott az álomszerű ősz, amelynek végkimenetele ismert: megvertük az AS Monacót és a Crvena zvezdát is, ezzel az UEFA Európa Liga H-jelölésű négyeséből csoportelsőként jutottunk tovább a legjobb 16 közé, ezen kívül a riválisoknál két meccsel kevesebbet játszva is nyolcpontnyi előnnyel vezetjük az OTP Bank Ligát. Nemzetközi szereplésünk kiugró eredmény, tekintve, hogy a Ferencvárossal 47 éve nem fordult elő, hogy megélte volna az európai kupatavaszt.

 

Az eredmények őt igazolják

Mindent figyelembe véve 57, míg kizárólag a tétmérkőzésekre koncentrálva 51 meccs jutott eddig a Ferencváros élén Sztanyiszlav Csercseszovnak, aki 7 döntetlen és 11 vereség mellett 33-szor örülhetett győzelemnek. Irányításával összesen 100 gólt szerzett és 53-at kapott, átlagosan pedig 2.08 pontot gyűjtött meccsenként az FTC, utóbbi azonban csak statisztikai adat, hiszen az egyenes kieséses rendszerben zajló kupameccsekért értelemszerűen nem járt pont.

Sztanyiszlav Csercseszov az esetek döntő többségében 4-2-3-1-es hadrendben küldte pályára a csapatot, amelynek tagjai maximálisan tisztelik, elfogadják őt. Az edző „hírével” ellentétben nem kizárólag a keménységben hisz, edzéseiről adott esetben a humor sem hiányozhat – Csercseszov játékosaival közvetlen, megteremtette a megfelelő légkört a csapat körül, ezzel is megágyazva a sikereknek. Az 59 esztendős edző korrekt viszonyt alakított ki a magyar sajtóval is, ha kérdezik, készséggel nyilatkozik, részt vesz eseményeken, sajtótájékoztatóin pedig gyakran el-elsüt egy-egy viccet. Elmondása szerint ő és a családja is remekül érzi magát Budapesten, ahol egy esztendő leforgása alatt meghatározó eredményeket ért el a Ferencvárossal.

- Nagyon érdekes, izgalmas év volt. Sikerekben gazdag, hisz bajnoki címet nyertünk, miénk lett a Magyar Kupa, emellett jól szerepeltünk az Európa Ligában is. A legfontosabb mégis az, hogy a klub, a csapat, a szurkolók mind szorosan egymásra találtak, együtt mindenki beletette a részét az eredményekbe, bármelyik nélkül sokkal nehezebb dolgunk lett volna – mondta a FradiMédiának decemberi évértékelő interjújában Csercseszov.

Csercseszov és a csapat számárára az ünnepek után, január első napjaiban folytatódik a munka. A célok változatlanok, a bajnoki címvédés mellett az eddig is remek nemzetközi menetelés folytatása lehet Sztanyiszlav Csercseszov következő nagy dobása az FTC élén.

Cikkajánló

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin