2021. július 28.
Minden, amit tudnod kell a Slaviáról
Világklasszis magyartól Robert Vágnerig, majd’ 50 éves pokoltól a triplázásig. Bemutatjuk a Slavia Prahát.

Gyorstalpaló

A Slavia Praha csak néhány évvel idősebb a Fradinál, a klubot 1892-ben alapították. Csehország 1993-as függetlensége óta a Slavia a második legsikeresebb cseh egyesület: hétszer nyert bajnokságot, hatszor kupát, az 1995/96-os szezonban UEFA Kupa-elődöntőig jutott.

Az elmúlt években visszavették a Sparta Prahától a vezető szerepet Csehországban. Akárcsak a mieink, a Slavia is triplázni tudott (2019, 2020, 2021), emellett nemzetközi szinten is sikeres volt. A 2018/19-es szezonban az Európa Liga negyeddöntőjéig jutottak, egy évvel később a BL-csoportkört érték el, 2021-ben pedig ismét negyeddöntőt játszhattak az EL-ben.

Az Eb-re hat játékost adtak, közülük négyen rendszeresen játszottak is az egészen a negyeddöntőig menetelő cseh válogatottban.

Így indult minden

A Slaviát orvostanhallgatók alapították 1892-ben, és bár először a kerékpározás volt fókuszban, 1896-ban a labdarúgó-szakosztály is létrejött. Az első sikerek a skót Jake Madden nevéhez köthetőek, aki 1905-től 25 éven át (!) irányította a csapatot, amely három csehszlovák bajnokságot nyert vele.

1929-től 1943-ig tartott a legsikeresebb korszaka a csapatnak, ez alatt az idő alatt 11 csehszlovák bajnokságot is nyert, köszönhetően többek között az Admira Viennától megszerzett Josef Bicannak.

Majd’ 50 éves hanyatlás után jött a feltámadás

Az ezt követő évtizedek nem a Slaviáról szóltak. A klub 49 év után tudott ismét bajnokságot nyerni, amikor 1996-ban első lett. Ebben a szezonban nemzetközi színtéren is meneteltek, az UEFA Kupában az elődöntőig jutottak. Ráadásul négy alapembert is adtak az ugyanebben az évben Európa-bajnoki ezüstérmet nyert cseh válogatottnak.

Az 1996-os elődöntő után 2000-ben a negyeddöntőig jutottak az UEFA Kupában, 2006-ban is továbbjutottak a csoportból, míg 2008-ban BL-csoportkörösök voltak, 2009-ben és 2010-ben pedig ismét a második számú kupasorozat csoportjában szerepelhettek.

Újra a víz alatt

2010-ben viszont komoly gazdasági válságba került a Slavia, amely óriási adósságot halmozott fel. A fizetések csúsztak, a 2011-es, Olomouc elleni kupadöntőjük azért szakadt félbe, mert a szurkolók elözönlötték a pályát a klub adósságai miatti tiltakozásul.

Az anyagi gondok végül rendeződtek, jelenleg a CITIC Group banki és pénzügyi vállalat a tulajdonos, amely 2018-ban vásárolta meg az egyesületet. Már 2005-től egyre nagyobb lett a kínai befektetők részesedése a klubban, végül 2018-as eladásával került egyenesbe a prágai egyesület.  

Megtartották legjobbjaikat

A tavalyi szezon legeredményesebb játékosait mind sikerült megtartania a csapatnak. A bajnokságban Jan Kuchta 15 góljával volt a legeredményesebb, őt a 44-szeres román válogatott középpályás, Nicolae Stanciu követte (12 találat), de a szenegáli válogatott Abdallah Sima is 11-ig jutott.

Az idei Európa-bajnokságra hat labdarúgót is adott a Slavia. A cseh válogatott továbbjutott a csoportjából, majd nagy meglepetésre a nyolcaddöntőben kiütötte a hollandokat, végül a negyeddöntő lett a végállomás. A Slavia-csapatkapitány Jan Boril ötből négy meccset is végigjátszott (a hollandok ellen eltiltás miatt nem lépett pályára), Tomás Holes mind az öt meccsen játszott, volt egy gólja és egy gólpassza is, Lukás Masopust és Petr Sevcík is mind az ötször szerepelhetett, egyedül David Zima nem kapott lehetőséget. Jakub Hromada pedig Róbert Mak csapattársaként kétszer játszott Szlovákia színeiben.

A Transfermarkt szerint a Slavia legértékesebb játékosa 11 millió euróval a korábban már említett Abdallah Sima. A 20 esztendős játékosnak az előző volt az első felnőtt szezonja, de nagyon hamar berobbant. A bajnokságban 11 gól, öt gólpassz; az EL-ben négy gól, egy gólpassz; a kupában egy gól volt a mérlege.  

A Slavia vezetőedzője az a Jindrich Trpisovsky, akivel a csapatnak sikerült a triplázás a bajnokságban, emellett nyert három Cseh Kupát és egy Szuperkupát is az együttessel.

A csapat a Bajnokok Ligája selejtezőjében most, azaz a harmadik körben kezdi meg szereplését. A bajnokságban eddig egy meccset játszott, azon Kuchta góljával verték idegenben 1-0-ra a Zlínt.

A Slavia legutóbbi bajnokijának összefoglalója

Közös és magyar múlt

A Slaviának az 1930-as években magyar vezetőedzője is volt a világklasszis válogatott labdarúgó Konrád Kálmán személyében, aki Magyarországon az MTK-t irányította.

Ami a közelmúltat illeti, Józsi György mindkét együttest erősítette. A cseheket a 2003/04-es idényben, a Fradit 2010-től 2014-ig, csapatkapitánya is volt a mieinknek.

Robert Vágner a Slaviában 1995 és 2000 között futballozott, csapatunkat pedig a 2004/05-ös szezonban erősítette. A Slavia nagy riválisának a Spartának gólt is lőtt az emlékezetes BL-selejtezős párharcban, majd később az UEFA Kupa-csoportköréért vívott FTC-Millwall összecsapáson is betalált, azaz tagja volt a nemzetközi csoportkörös csapatnak.

A két csapat az 1930-as években a nemzetközi klubfutball legnagyobb tornájának számító Közép-európai Kupában is összecsapott egymással. 1937-ben az első fordulóban találkoztunk a Slaviával, és 5-3-as összesítéssel ejtettük ki őt, aztán egészen a trófea megnyeréséig meneteltünk a First Viennát, az Austria Wient, majd egy emlékezetes döntőben, 9-6-os összesítéssel (!) a Laziót verve.

Egy évvel később a Slavia a KK döntőjében vágott vissza a Fradinak, és 4-2-es összesítéssel hódította el a kupát.

A mostani FTC-Slavia párharc első mérkőzését augusztus 4-én, szerdán 20.00-tól rendezik a Groupama Arénában. Jegyek már kaphatóak ITT

(Fotó: slavia.cz)

Cikkajánló

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin