2022. szeptember 11.
„Mindenki, aki Fradi-mezben van, az az én testvérem!”
Születésnapi interjú a 60. születésnapját szeptember 11-én ünneplő Bánki Józseffel.

Szeptember 11-én, vasárnap ünnepli 60. születésnapját a Ferencváros korábbi futballistája, Bánki József, aki együttesünk színeiben 1981 és 1990 között 274 alkalommal lépett pályára. Dodi aktív pályafutása befejezését követően sem szakadt el a klubtól, amelyhez ma is ezer szállal kötődik – az érzelmi oldal mellett ő a Zöld és fehér magazin főszerkesztője. Vele beszélgettünk az ünnepi alkalomból.

- Isten éltesse sokáig! Hogyan ünnepli a születésnapját?

- Fradi-meccsel, mivel mással?! Annál jobb forgatókönyvet elképzelni sem tudok, minthogy meccsnapon ünnepelhetem a születésnapomat. Emellett természetesen családi körben a gyerekeimmel, unokámmal kezdtem a napot, ők is felköszöntöttek.

- Sorsszerű, hogy a 60. éppen meccsnapra esett?

- Az egész életem ilyen sorsszerű volt. Sokkal többre vihettem volna a tehetségem és a tudásom által, de hálát adhatok Istennek, hogy talpon maradtam. Az édesanyám fiatalon meghalt, az édesapám úgyszintén, de a Fradinak köszönhetően én átvészeltem a nehézségeket. Sok dráma volt az életemben, de a sors valamit visszaadott nekem azáltal, hogy a Ferencvároshoz tartozhatok.

Bánki József amikor teheti, napjainkban is pályára is lép az FTC öregfiúkcsapatában

- Aki személyesen ismerheti, láthatja a népligeti sportközpontban, az tudja, tapasztalja, hogy milyen különleges viszony fűzi Bánki Dodit a Fradihoz.

- Nekem a Népliget az otthonom, a kertem, ahol reggeltől-estig tudnék körbejárni. Minden bokrot ismerek, imádok ott sétálni, reggel bemegyek, estig tudom nézni a meccseket, különböző sportokat, kézilabdát, tornát, focit. Nem tudnék a klub nélkül élni. Mindenki, aki Fradi-mezben van, az az én testvérem!

Bánki József a népligeti edzőközpontban. Második otthon

- A csapat szép ajándékokkal kedveskedett a napokban – mit jelent önnek, aki megélte a másodosztályú száműzetést is a derbi 6-0-s megnyerése és a Trabzonspor elleni diadal?

- A legnehezebb időszakokat is megéltük, borzalmas volt, amikor galád módon kizártak bennünket, de talpon maradtunk. Sosem felejtem el, a miniszterelnök volt az első, aki Fradi-bérletet vett a másodosztályban, úgy, hogy nem is volt Fradi-szurkoló! Utána hamarosan jött Kubatov Gábor, aki a Springerek mellett a legeredményesebb, legjobb, legszívbélibb, legmélyebb fradista. Örülök, hogy megismerhettem! Az irányításával virágzik a klub, fantasztikus volt a lelkemnek az újpesti győzelem és a Trabzonspor legyőzése is. Nagyon nagy időszakunk van és még hol a vége?! A Trabzonspor elleni meccs olyan katartikus élmény volt, amelynek a hatása alatt vagyok még mindig.

- Többek szerint a Trabzonspor elleni meccs volt a 2014-ben átadott Groupama Aréna eddigi legjobb mérkőzése. Egyetért?

- Ezáltal lesz lelke a stadionnak, az ilyen meccsek által. A régi vágyam, hogy az oldallelátó is bekapcsolódjon a szurkolásba, amely a B-közép részéről mindig fantasztikus. A Trabzonspor ellen az oldallelátó népe is tombolt, ez a régi időket idézte, felemelő volt átélni. Ehhez hozzájön még a Green Kids, a Fradi kis sportolói, akik megalapították a maguk szurkolói csoportját, könnyes lesz a szemem, ha erre gondolok. Általuk él örökké a klub, ők viszik tovább a zászlót. Ezek a gyerekek idővel átmennek majd a táborba, onnan oldalra, megvan ennek a maga sorrendje. A szívünkhöz nőtt a régi stadion, könnyezünk, ha rá gondolunk, de látni kell, ez a jövő. Nagyon szeretjük az új stadiont is.

- Mit gondol, a Kisvárda elleni mérkőzésen győzelemmel ajándékozza meg a futballcsapat?

- Nagyon remélem, hogy így lesz! Aki ismer, tudja, hogy nem szeretem, amikor ajándékokat kapok vagy ünnepelnek. A pályán imádtam, de ez más, a privát köszöntések, tárgyak valahogy kevésbé fontosak számomra. Azt azért nem bánnám, ha a csapat győzelemmel tenné emlékezetessé a 60. születésnapomat, a 60 az mégiscsak 60. Mostanában a hatos és a nulla jól mutat egymás mellett, nemde?

Bánki József a közelmúltban kiadott könyvével, a Taps, szénsav, Ferencváros című kötettel

- Szívügye a Zöld és fehér magazin, melynek következő, októberi lapszáma ezekben a napokban is javában készül. Ilyen sikerek közepette mi kerül a középpontba?

- Varga Zsolt történelmet írt szövetségi kapitányként és Fradi-edzőként is, vele nagy terjedelemben foglalkozunk. Szintén olvashatnak majd az újpesti sikerről és a Trabzonspor elleni frenetikus győzelemről, ezek viszik majd a prímet, de nem feledkezünk meg az úszók sikereiről, a Fradi Családi napról, a különböző szakosztályokról, nagyon gazdag kínálat lesz. A Zöld és fehér magazin a szívügyem, imádom. A Fradit csak szívvel lehet szolgálni, ez az életünk, nem is lehet másként.

Hatos Szabolcs

Cikkajánló

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin