2022. szeptember 26.
NL: az olaszok elleni vereséggel oda a négyes döntő
Az Eb-címvédő 2-0-ra nyert a Puskás Arénában, az A-ligában bent maradó Magyarország csoportmásodik lett.

Futballünnepre készültek a magyar focidrukkerek. A Marco Rossi szövetségi kapitány vezette magyar labdarúgó-válogatott ugyanis túlszárnyalva a tavaly nyári bravúros Európa-bajnoki szereplést, a Nemzetek Ligája halálcsoportjában csodát tett, pofozógép helyett listavezetőként várta az utolsó fordulót, amelyben az Eb-címvédő Olaszország érkezett a telt házas Puskás Arénába. A mieinknek elég volt a döntetlen is az 50 éve nem látott hihetetlen eredményhez, az A-divízió 3. csoportját megnyerve bejutni Európa legjobb négy csapata közé.

A magyar kezdőcsapat

Rossi mester honfitársai ellen az alábbi csapattal kezdett: Gulácsi – Fiola, Lang, Orbán, Szalai A., Kerkez – Schäfer, Nagy Á. – Nego, Szalai Á., Szoboszlai. A Fradi triója, Dibusz Dénes, Botka Endre és Vécsei Bálint a kispadon ült kezdéskor. A kezdés előtt elbúcsúztatták a magyar válogatott csapatkapitányát, a nemzeti együttestől ezen a találkozón visszavonuló Szalai Ádámot, aki 86 címeres mezben lejátszott találkozóval az örökrangsor 7. helyén beérte az Aranycsapat kapusát, Grosics Gyulát.

I. félidő

A találkozót a vadonatúj fehér mezében játszó magyar csapat kezdte, amely a 2. percben egy kezezés után máris veszélyes helyről lőhetett szabadrúgást. Szoboszlai előbb a sorfalba, majd a blokkba lőtte a labdát, szöglet. Szoboszlai betekert labdája a pontrúgás után Szalai Attilának volt magas. Kerkez kapott bele egy ívelésbe, a labda különös ívben hullott Gulácsi kapuja felé, de a Leipzig kapusa magabiztosa megfogta azt. Kerkez mögé sikerült ezután az olaszoknak bejátszani a labdát, de beadni már nem, mert a 18 éves bekk visszaért és szögletre blokkolt. Ezt követően egy éles szögből, jobbról belőtt labdát Gulácsi kis híján bevédett, de a gólvonalról Szalai Attila mentett – meleg helyzet volt. A 12. percben jobb oldali szabadrúgás után Di Lorenzo érkezett a kapunk előtt, de mellé csúsztatott. A 20. percben egy olasz szöglet után nyílt lehetőségünk kontrázni, emberelőnyben vezettük az olasz védelemre a labdát, ám végül eladtuk a játékszert. A 27. percben óriási védelmi hiba után megszerezte a vezetést Olaszország, Nagy Ádám adta haza röviden a labdát, Gulácsi ütközött Gnontóval, a lecsorgót pedig Raspadori lőtte a kapuba (0-1).

Nagy Ádám mérgelődik a gól után.

Nem sokkal később a jobb oldalon Di Lorenzo verte át Kerkezt, majd a távoli tekerése épphogy elkerülte a kapunk jobb alsó sarkát. A túl oldalon az 50. válogatottságát ünneplő Fiola került lövőhelyzetbe egy szabadrúgás után, de végül csak szöglet lett a dologból, amelyből már nem tudtunk veszélyt jelenteni. A 34. percben Acerbi kapta a találkozó első sárga lapját. Az olaszok ezúttal a bal oldalukat aktivizálták, Dimarco beadása után pedig Gnonto került helyzetbe, az ötösön nem tudta jól átvenni a labdát, a védők felszabadítottak. Nagy magyar helyzet maradt ki a 41. percben: Szoboszlai jobb oldali beadása után a hosszún sikerült középre tenni a labdát, de az érkező Szalai Attila nem tudta a kapuba passzolni. A szünet előtt Szoboszlai lőtt távolról, de Donnarumma könnyedén védett. Nem sokkal később Szalai Ádám sárgult be, mert a földről fel akart kapni egy fetrengő olaszt, Jorginhót.

II. félidő

A szünetben Nagy Ádám helyére Callum Styles állt be a magyar válogatottban. Az olaszok pedig Acerbi helyére küldték be Bastonit. Dimarco veszélyes beadásával indult a játékrész, de Di Lorenzo fejese nem talált kaput. Válaszként négy gólt lőhettünk volna: Nego, Styles, majd Szalai Ádám lövését védte Donnarumma egy támadáson belül, közben Szoboszlai próbálkozását pedig blokkolták! Óriási egyenlítési lehetőség volt. 52. percben büntetett Olaszország: Barella ugratta ki Cristantét, aki középre adott laposan, Dimarco pedig a léc bombázott (0-2). Donnarumma újabb bravúrja: Nego adott be jobbról, a hosszú üresen jött Styles, aki jól bólintott, de az olasz kapus lábbal védett. A túl oldalon Gnonto lőtt ballal mellé. Újabb magyar változtatás: Gazdag állt be Kerkez helyére.

Hiába harcolt, gólt nem szerzett a válogatottunk

A csere után újabb olasz lövés, 17 méterről Dimarco lőtt fölé. Gazdag jobb oldali beadása után Szoboszlai elől mentett Donnarumma, majd Styles megpattanó lövését ütötte szögletre az olasz kapus. A sarokrúgás után Donnarumma kiejtette a labdát, de Orbánról kicsorgott az alapvonalon túlra. Kétgólos előnyben az olaszok kicsit visszavettek a tempóból, mi pedig folyamatosan a tizenhatosuknál járattuk a labdát. Szalai Ádám a 75. percben fejezte be a meccset és válogatott karrierjét, helyére Ádám Martin állt be. A 79. percben felcsillant a remény, Fiola labdája után Ádámot borította fel Bastoni két kézzel, de rövid videobírózás után nem ítélt tizenegyest a játékvezető A hajrára Kleinheisler állt be Szoboszlai helyére. Az utolsó percekben az olaszok elpasszolgattak, a mieink küzdöttek a szépítésért, de ez elmaradt.

Marco Rossi, a sikerkapitány

Ennek ellenére emelt fővel jöhettek le a gyepről Marco Rossi fiai, akik alaposan felülírták a papírformát, többi történelmi sikerrel elérve a csoport második helyét. A négyest megnyerő Olaszország a 3. csoportból bejutott a playoffba, a Németország mögött a negyedik helyen záró Anglia pedig kiesett a B-ligába.

Férfi labdarúgás

Nemzetek Ligája
A-Liga, 3. csoport, 6. forduló

Magyarország – Olaszország 0-2 (0-1)
Budapest, Puskás Aréna, 67 ezer néző, v.: Bastien (francia)

Magyaro.: Gulácsi – Fiola, Lang, Orbán, Szalai A., Kerkez (Gazdag, 57.) – Schäfer, Nagy Á. (Styles, 46.) – Nego (Bolla, 75.), Szalai Á. (Ádám, 75.), Szoboszlai (Kleinheisler, 85.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Olaszo.: Donnarumma – Toloi, Bonucci, Acerbi (Bastoni, 46.) – Dimarco, Barella, Jorginho (Pobega, 73.), Cristante, Di Lorenzo (Mazzocchi, 90.) – Gnonto (Gabbiadini, 66.), Raspadori (Scamacca, 73.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini

Gólok: Raspadori (27.), Dimarco (52.)

Sárga lap: Szalai Á. (45.), Fiola (87.), ill. Acerbi (34.)

Cikkajánló

„Az anyám!”: Dibusz és az FTC ajándéka Bodrogi Gyulának

A Nemzet Színésze nemrég ünnepelte 90. születésnapját, klubunk pedig emlékezetes ajándékkal lepte meg – VIDEÓ!

Botka Varga Barnabásnak adott tippeket, de megfogadta?

Focistáink ismét fát ültettek a Budakeszi Vadasparkban, ahol Dibusz Dénes kisfia ismét ellopta a showt – VIDEÓ

Sajtóakkreditáció a DVSC elleni bajnokira

A sajtó munkatársai május 2., csütörtök 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a vasárnapi bajnokira.

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin