2021. március 4.
Párharc: Ellopott autó, 4-4, feltámadás Rebrovval
A múltban többször is előfordult, hogy csak a hosszabbításban jutottunk dűlőre a Zalaegerszeggel.

Az NB I-es bajnokik előtt egy-egy témát kiemelve mindig igyekszünk érdekesen felvezetni szurkolóink számára a közelgő bajnoki összecsapást. „Párharc” rovatunkban ezúttal - értelemszerűen - a ZTE-Fradi összecsapásra koncentráltunk. Az apropó, hogy ez a párharc rendre fordulatos meccseket és izgalmakat tartogat. Nézzünk csak meg néhány ilyen mérkőzést.

2001.06.16. Ferencváros-ZTE 3-2

A 2000/2001-es szezonban csapatunk szoros bajnoki csatát vívott a címvédő Dunaferr ellen, ezért az akkori nevén Zalahús-Zalaegerszegi TE elleni pontokra nagy szükségünk volt 2001. június 16-án. Az várható volt, hogy a kék-fehérek ellen nem vár egyszerű meccs a csapatra, hiszen az utolsó ellenük vívott meccsen, még március 30-án gólnélküli döntetlennel és mindössze egy bajnoki ponttal tudtunk távozni Zalaegerszegről.  A Ferencváros a júniusi találkozón a Szűcs L. – Dragóner – Hrutka, Cheregi – Kriston, Lipcsei, Vén, Gyepes – Pinte, Tóth M., Fülöp Z. kezdővel lépett pályára. A csapatba hosszú sérülését követően ekkor térhetett vissza a képen látható Horváth Péter, ám a támadó nem örülhetett ennek felhőtlenül, ugyanis a mérkőzést megelőzően ellopták az autóját.  

Az eredmény miatt viszont eleinte nem volt oka a bosszankodásra, mivel a 19. percben Hrutka János vezetéshez juttatta az FTC-t. Azonban a zalaiaknak már az első félidőben megvoltak a helyzetei az egyenlítésre, igaz, ezekkel nem tudtak élni. Nem úgy a második játékrészben, ekkor ugyanis a ZTE hamar megfordította az állást Egressy Gábor és Waltner Róbert góljával.  Akkori vezetőedzőnk, Csank János a pályára küldte Csiszár Ákost, aki a 62. percben egy megítélt tizenegyest gólra is váltott. A fordulatos mérkőzésen a végső szót Dragóner Attila mondta ki, aki a 85. percben fejjel juttatta vezetéshez és ezzel győzelemhez a Fradit. A lefújás után Csank János a csapat küzdőszellemét dicsérte.

- Örülök annak, hogy nem 1-0-ra nyertük meg a találkozót, mert ez a 3-2 a csapat küzdőszellemét is bizonyítja. Egy rendkívül szervezett  ellenfelet sikerült legyőznünk és ezzel a három ponttal közelebb kerültünk a céljaink eléréséhez - nyilatkozta a mérkőzés után Csank János.

Az a bizonyos cél pedig a bajnokság megnyerése volt, ami sikerült is, hiszen ezután a találkozó után a Vasast és a DVSC-t is 2-0-ra legyőztük, így - két ponttal megelőzve a címvédő Dunaferrt - megnyertük a bajnokságot.

2002.10.06. Ferencváros-ZTE 3-2

A következő szoros összecsapásra 2002. október 6-án került sor, amikor is a 2001/2002-es bajnokság első két helyezettje mérkőzött meg. A Fradi lett az előző kiírás ezüstérmese, míg az akkoriban e.on-Zalaegerszegi TE néven futó együttes fennállása legjobb szezonján volt túl, miután megszerezte története első és máig egyetlen bajnoki címét. Az ekkor Garami József által vezetett FTC a Szűcs L. – Bognár, Vukmir, Gyepes – Kriston, Kapic, Lipcsei, Szkukalek – Gera, Tököli, Szili kezdővel lépett pályára. A találkozón főszerep hárult, az ekkorra már kétszeres gólkirály Tököli Attilára (a képen), akit a Dunaferrtől sikerült leigazolnunk. 

Az első húsz perc eseménytelen fociját éppen az ő gólja törte meg, miután Gyepes Gábortól kapott egy remek indítást és a Dunaferrel bajnoki címet nyerő Tököli nem hibázott, így a csapatok 1-0-s Fradi-vezetéssel mehettek pihenőre. A fordulás után az addig unalmas találkozó 180 fokos fordulatot vett. Az 59. percben pont korábbi játékosunk, a Bajnokok Ligájában a Grasshoppers ellen Zürichben duplázó, Vincze Ottó szomorította el a szurkolóinkat, aki 22 méterről lőtt óriási gólt. Azonban a mieinket nemhogy megbénította a bekapott gól, hanem sokkal inkább erőre kaptak tőle. Ezt jól jelzi, hogy rövid időn belül jött a válasz Gera Zoltán révén, akinek hála újra mi vezettünk. 

A 77. percben jött az újabb fordulat, miután Kocsárdi Gergely góljával ismét egyenlítettek a vendégek. Úgy tűnt, hogy az előző bajnokság két éllovasa megosztja a pontokat, ám nem így történt és itt kell visszautalnunk arra, hogy miért volt Tököli Attila ennek a meccsnek a főszereplője.

A találkozó 92. percében Gera szöglete után a labda Kriston Attilához került, akinek a csúsztatása után a labda Tökölit találta meg, ő pedig közvetlen közelről, combbal juttatta a labdát a kapuba, megszerezve ezzel a három pontot a Fradinak. A lefújás után a duplázó támadó érthetően elégedetten értékelt.

Eddig csak kupameccseken tudtam duplázni a Fradiban. Azt hiszem a legjobbkor rúgtam két gólt bajnokin, hiszen a sors nagy igazságtalansága lett volna, ha ezt a meccset nem nyerjük meg! Nagyon boldog vagyok, és köszönöm a szurkolóknak a biztatást és az ünneplést!


2012.04.08. ZTE-Ferencváros 2-3

Nagyobbat ugrunk az időben, ugyanis a következő emlékezetes párharcra 2012. április 8-án került sor. Akkori vezetőedzőnk, a korábbi 61-szeres válogatott Détári Lajos a Jova – Grúz, Balog Z., Klein, Junior – Jovanovic, Józsi, Busai, Kulcsár D. – Pölöskey, Simic kezdőnek szavazott bizalmat.  A ZTE fokozatosan, egyre nagyobb nyomás alá helyezte a mieinket, ami a 42. percben érett góllá. Brkic indult meg a kapunkra, akit Júnior csak szabálytalanul tudott megállítani a tizenhatoson belül. Kocsárdi  Gergely lába nem remegett meg és értékesítette a büntetőt. A Fradi gondjai tovább nőttek, amikor az 57. percben Máté Péter is betalált. 

Kevesen gondolták volna, hogy a mieink a kétgólos hátrányból még pontot menthetnek, azt pedig pláne nem, hogy győzhetnek is. Az utolsó fél órában azonban a Fradi fantasztikus feltámadást mutatott be. Előbb a 61. percben Marko Simic szépített, majd 10 perccel később Juha Hakola is betalált.

Marko Simic (balra) góljával viszatért a remény

Amikor már mindenki azt hitte, hogy marad a döntetlen, finn támadónk ismét megvillant. A 92. percben Józsi György szöglete után a labda Hakola elé került, aki 23 méterről eresztett el  egy nagy löketet, ami védhetetlenül vágódott az egerszegiek kapujába. Így a Fradi mínusz kettőről felállva, 3-2-re megnyerte a mérkőzést. Finn játékosunk a második gólja után már tudta, hogy megvan a győzelem.

Juha Hakola (balra) gólöröme

- Amikor hozzám került a labda, azon voltam, hogy kaput találjak. Amikor láttam, hogy bement a labda, borzalmasan boldog voltam, mert tudtam, hogy alig pár másodperc van hátra, tehát ez a találkozó már megvan – nyilatkozta Hakola.

2019.09.22. ZTE-Ferencváros 1-2

Végül elérkeztünk a közelmúltba, hiszen 2019. szeptember 22-én hasonló forgatókönyv szerint zajlott a ZTE elleni összecsapásunk. Hozzá kell tennünk, hogy három nappal voltunk túl az Espanyol elleni, 1-1-re végződő és bravúros pontszerzést hozó első Európa Liga-csoportmérkőzésünkön. Sergei Rebrov a Dibusz - Lovrencsics G., Blazic, Frimpong, Civic - Zubkov, Haratin, Csonka, Varga R. - Szihnyevics, Boli kezdőt küldte a pályára. Hiába változtatott Rebrov hét helyen is a kezdőcsapaton a Barcelonában pályára lépő kezdőhöz képest, a mieink tompábban játszottak az első játékrészben és ezt a zalaiak ki is használták. A félidő vége előtt Ikoba Eduvie vette be az addigra már több bravúrt is bemutató Dibusz Dénes kapuját.

A fordulás után a mieink igyekeztek ritmust váltani, ami több nagy helyzetben meg is mutatkozott, de gólt nem sikerült szereznünk. Azonban a Fradi ismét megmutatta az erejét és a csereként pályára lépő Tokmac Nguen, valamint Leandro de Alemida főszereplővé lépett elő a találkozó hajrájában. Előbb a 87. percben korábbi kiváló játékosunk, Leandro egy szögletet követően az ötös sarkáról lőtt az ellenfél kapujába.

Négy perccel később, egy újabb sarokrúgás után Tokmachoz került a labda, aki estében vágta be azt Demjén Patrik kapujába a 92. percben.

A Fradi, ha nehezen is, de hősiesen küzdve 2-1-re megnyerte a mérkőzést. Sergei Rebrov nem véletlenül volt boldog a lefújás után.

- Örülök a nehezen megszerzett három pontnak, és gratulálok a ZTE-nek, mert többet is érdemelt volna ezen a meccsen. Az első félidőben csak tartogattuk a labdát, és passzolgattunk, nem volt meg az az akarás, ami a szünet után már látható volt.

Volt okunk az örömre

A következő, Zalaegerszeg-FTC párharcot március 7-én, vasárnap este 18.00 órától rendezik.

+ 1

2011.05.10. Ferencváros-ZTE 4-4

Ugyan nem az utolsó percekben dőlt el ez a mérkőzés, de a körülmények miatt úgy gondoltuk, helye van ebben a cikkben, ugyanis a Fradi egy elképesztő feltámadást mutatott be a ZTE ellen 2011. május 10-én. Az akkor Prukner László által vezetett FTC a Haber – Balog Z., Csizmadia, Tutoric, Rodenbücher – Abdi, Morales, Stanic, Junior – Schembri, Pölöskey kezdővel állt fel. Prukner Lászlónak már a mérkőzés elején gondjai támadtak, ugyanis az eredetileg a kezdőbe szánt Rósa Dénes belázasodott, így a helyére Liban Abdi került. A 17. percben minden előjel nélkül megszerezte a vezetést a ZTE Szalai Tamás révén sőt, két perccel később Balázs Zsolt is betalált a mieinknek. A rövidzártlat a 28. percben tetőzött, amikor a Zalaegerszeg lett játékosa, Daniils Turkovs háromra növelte a ZTE-gólok számát. 

A rémálomnak ideiglenesen a képen látható André Schembri vetett véget, aki a 35. percben megszerezte a Fradi szépítőgólját. Azonban a vendégek nem lőtték el az összes puskaporukat és Djordje Kamber ismét háromra növelte a ZTE előnyét még a szünet előtt. 

Bármi is hangzott el a szünetben az öltözőnkben, hatásos volt. Előbb az 55. percben Pölöskey Péter találata jelezte, hogy a Fradi nem adta fel a párharcot. A gól ösztönzőleg hatott a mieinkre, míg bénítóan a vendégekre, akik nem tudtak újra felpörögni a biztosnak hitt előny és győzelem tudatában.

Marek Heinz szalad vissza a labdával középkezdéshez. Volt még időnk...

A 75. percben Marek Heinz góljával már elérhető közelségbe került a pontszerzés a zöld-fehéreknek és végül a 83. percben máltai játékosunk, André Schembri ismét betalált, így az FTC 3-0-ról, majd 4-1-ről felállva egy pontot az Üllői úton tartott.

André Schembri oroszlánrészt vállalt az egyenlítésben

Cikkajánló

Sajtóakkreditáció a Kisvárda elleni bajnokira

A sajtó munkatársai április 19., péntek 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a szombati bajnokira.

Kenan Kodro: „Mind Dejannal vagyunk”

A ZTE ellen eredményes bosnyák támadónk értékelte a mérkőzést – VIDEÓ!

Leandro: „Az alázat hozta meg a sikert”

Pályaedzőnk a ZTE elleni győzelem után értékelt.

A hosszabbításban lett meg a győzelem

Bajnoki címvédő férfi labdarúgócsapatunk 3-2-es győzelmet aratott Zalaegerszegen.

Üzent a Tábor Dejan Sztankovicsnak és fiának

A ZTE elleni mérkőzésen szurkoló táborunk is támogatásáról biztosította szerb vezetőedzőnket és családját.

Sztankovics üzent a szurkolóknak - Minden jót, Stef!

Férfi labdarúgócsapatunk vezetőedzője egy milánói kórházból, fia mellől küldött üzenetet – VIDEÓ!

„A ZTE veszélyes támadókkal rendelkezik”

A Zalaegerszeg elleni bajnoki mérkőzés előtt pályaedzőnk, Leandro de Almeida osztotta meg várakozásait.

„Eddig a példaképem volt, talán most már a barátom is!”

Különleges szülinapi meglepetésben segédkezett a Fradi szintén szülinapos klublegendája – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin