2020. október 3.
Pirlo nagyra tör – minden amit tudni kell a Juventusról
Tapasztalatlan edzővel a kispadon szeretne véget vetni rossz európai kupaszereplésnek az 1996-os BL-győztes.

Mint ismert, a Ferencváros kedden 25 év után ismét kiharcolta a Bajnokok Ligája csoportkörében való szereplés jogát. Az UEFA csütörtökön kisorsolta, mely csapatokkal mérkőzünk meg. A zöld-fehérek a „G” jelű négyesbe kerültek, ahol a Lionel Messivel felálló Barcelona, a Cristiano Ronaldót soraiban tudó Juventus, illetve Sergei Rebrov korábbi csapata, a Dinamo Kijev vár rájuk. Ezúttal az olasz csapatot vettük alaposabban szemügyre.

Névjegy
Név: Juventus Football Club S.p.A.
Alapítva: 1897
Vezetőedző: Andrea Pirlo
Keretérték (a Transfermarkt szerint): 683,20 millió euró
Legértékesebb játékos (a TM szerint): Paulo Dybala (80 millió euró)

A legfontosabbak

A Juventus egy 1897 novemberében alapított olasz klub, melynek székhelye Torinó. Az együttes 36-szor nyerte meg az olasz bajnokságot, az Olasz Kupában 13-szor, a Szuperkupában 8-szor értek a csúcsra.

A BEK/BL-t eddig kétszer tudta megnyerni a csapat: előbb 1985-ben, míg legutóbb 1996-ban zárták aranyéremmel a sorozatot. Háromszor nyerték meg az UEFA-kupát (mai Európa Liga elődje), valamint kétszer a Világkupát (mai FIFA Klubvilágbajnokság elődje).

A Juventus 1996-os BL-sikere óta nem volt példa ehhez fogható győzelemre, pedig többször is ott voltak az újabb aranyérem kapujában: 1997-ben (Dortmund 3-1), 1998-ban (Real Madrid 1-0), 2003-ban (AC Milan büntetőkkel), 2015-ben (Barcelona 3-1) és 2017-ben (Real Madrid 4-1) is a döntőben foszlottak szerte a torinói futballálmok.

A 2020/21-es bajnoki idényt a Juventus a Sampdoria 3-0-s legyőzésével indította, majd az AS Roma vendégeként játszott 2-2-s döntetlent, így két forduló után négy ponttal a 7. helyen állnak.

A legértékesebbek

A Transfermarkt alapján a csapat legértékesebb játékosa az argentin Paulo Dybala, akinek 80 millióra taksálja értékét a német portál. Őt a 2019 nyarán az Ajaxtól igazolt holland védő, Matthijs De Ligt követi 70 millióval, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán az ötszörös Aranylabdás Cristiano Ronaldo áll.

Az argentin támadó az Instituto csapatánál nevelkedett, majd 2013-ban igazolt a Palermohoz, ahol félelmetes bal lábával gyorsan felhívta magára a figyelmet. A Juventus 2015-ben vásárolta meg 40 millió euróért. 

Holland társa végjárta az Ajax korosztályos csapait, majd 2017 januárjában már az első csapattal készült, ahol utolsó évében már a csapatkapitányi karszalagot is megkapta. Végül 2019 nyarán szerződött a Juventushoz. 

Cristiano Ronaldo a Sportingban nevelkedett, ahol egy barátságos meccsen meggyőzte a Manchester United vezetőségét. Angliában Sir Alex Ferguson kezei alatt pallérozódott, mígnem 2009-ben a Real Madrid akkor világrekordot jelentő összegért szerződtette. Kilenc Spanyolországban eltöltött év után 2019 nyarán 117 millió euróért tette át székhelyét Torinóba.

A mester

A Juventus az elmúlt években egyeduralkodónak számított az olasz bajnokságban (Seria A). A sorozatban kilencedik bajnoki cím sem mentette meg Maurzio Sarrit, aki a klub legendája, Andrea Pirlo váltott a kispadon.

A 41 éves legendás olasz középpályásnak ez az első csapata edzői karrierjében. Érdesség, hogy Pirlo csak pár nappal az első bajnoki mérkőzés előtt szerezte meg a munkájához szükséges Pro Licence diplomát.

A legeredményesebbek

A torinóiak legeredményesebb játékosa Alessandro Del Piero, aki minden sorozatot figyelembe véve 706 alkalommal húzta magára a zebracsíkos mezt. Ugyancsak az olasz támadóhoz köthető a legtöbb lőtt gól is: 290 alkalommal találta az ellenfelek kapujába.

A jelenleg is futó idényben a csapat legeredményesebb játékosa Cristiano Ronaldo, aki két meccsen háromszor volt eredményes.

A stadion

Az Allianz Stadiont 2011. szeptember 8-án adták át. A létesítmény kizárólag a Juventus tulajdonát képezi, ami azért érdekes, mert ezt megelőzően a város másik csapatával, a Torinóval osztoztak a stadionon. Ideális körülmények között, valamivel több mint 41 ezer néző láthatja élőben kedvenceit.

 

Kép:juventus.com

Cikkajánló

Hivatalos: megvannak a BL meccseink időpontjai

Megvan, mikor érkezik a Juventus, a Barcelona és a Dinamo, az UEFA közzé tette a hivatalos időpontokat!

Gyorstalpaló: minden, amit tudni érdemes a Barcelonáról

Korábbi magyar szövetségi kapitány testvére vezetné sikerre a Barcelonát, mely utoljára 2015-ben nyert...

Összesen 11 aranylabda tulajdonosai érkeznek Budapestre

Lionel Messi és Cristiano Ronaldo személyében összesen 11 aranylabda tulajdonosa játszik majd...

Út a BL-be – egy videóban a történelmi gólok

Kilenc gól kellett hozzá, hogy labdarúgócsapatunk a BL csoportkörébe jusson - VIDEÓ!

Kisorsolták: A Juve és a Barca is jön a csoportkörben

Az UEFA kisorsolta, melyik csoportban szerepelhet labdarúgócsapatunk a Bajnokok Ligája csoportkörében.

„Az anyám!”: Dibusz és az FTC ajándéka Bodrogi Gyulának

A Nemzet Színésze nemrég ünnepelte 90. születésnapját, klubunk pedig emlékezetes ajándékkal lepte meg – VIDEÓ!

Botka Varga Barnabásnak adott tippeket, de megfogadta?

Focistáink ismét fát ültettek a Budakeszi Vadasparkban, ahol Dibusz Dénes kisfia ismét ellopta a showt – VIDEÓ

Sajtóakkreditáció a DVSC elleni bajnokira

A sajtó munkatársai május 2., csütörtök 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a vasárnapi bajnokira.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin