2021. augusztus 29.
Sikerült csatlakoznunk a térség vezető klubjaihoz
Az utóbbi három év nemzetközi szereplésével csapatunk a régió szűk elitjéhez csatlakozott.


32-szeres bajnok férfi labdarúgócsapatunkra idén ősszel is nemzetközi összecsapások várnak, 2019-hez hasonlóan az Európa Ligában, ahol augusztus 27-én péntek délben az is kiderült, hogy a mieink a német Leverkusen, a skót Celtic és a spanyol Real Betis csapataival kerültek egy csoportba. Érdekesség, hogy fortuna úgy rendelkezett a sorsoláskor, hogy a Leverkusen mellé három zöld-fehér egylet került a csoportba.

Klubunk tehát zsinórban harmadszor fogja bejárni Európát, és ezzel teljesítményével a térség meghatározó, kiemelt csapatává vált. Ha megvizsgáljuk ugyanis, hogy a régió mely klubjai mondhatják el magukról, hogy az elmúlt három évben valamelyik európai kupasorozat csoportkörébe jutottak, akkor a mieinken túl mindösszesen hét ilyen csapat van.

Kezdjük a sort a sógoroknál, hiszen Ausztria elsőszámú csapata a Red Bull Salzburg, az elmúlt években a Bajnokok Ligájába jutott, ahogyan idén is, azonban fontos kiemelni, hogy a salzburgiaknak 2019-ben nem kellett selejtezniük a főtábláért, de tavaly és idén is csak a rájátszásban kapcsolódtak be.

Menjünk picit északabbra, ahol a Slavia Prahát vizsgálhatjuk. A cseh bajnok 2019-ben a Bajnokok Ligájában szerepelt, ahol a csoportkörben a Barcelona, az Inter és a Dortmund dolgát is megnehezítette. Egy évvel később a csapat az EL-ben szerepelt, nem is akárhogyan, hiszen egészen a negyeddöntőig menetelt, ahol az angol Arsenal állította meg. Idén pedig, ahogy minden szurkolónk tudja, mi ejtettük ki őket a BL-selejtező harmadik körében, így a prágaiak az Európa Liga playoffjába kerültek, ahol alulmaradtak a lengyel Legia Warszawa ellen. Így a cseh bajnok csak az Európa Konferencia Ligában vitézkedhet idén.

Ukrajnában évek óta két meghatározó csapat verseng a bajnoki címért, no és az ezzel járó automatikus BL-indulásért. Ezúttal a Dinamo Kijevnek jött ez össze, amelynek így nem kellett egyetlen selejtezős párharcot sem vívnia. A tavalyi évben a kijeviekkel késhegyre menő harcot vívtunk a BL-ben a „G” csoport harmadik, EL-folytatást jelentő helyéért. Hazai pályán pontot is tudtunk szerezni ellenük, de végül a csoportkör decemberi zárásánál a kijeviek örülhettek, akik 2019-ben még az EL-ben, majd tavaly és idén a BL-ben szerepelhetnek. A másik nagy ukrán csapat a Sahtar Donyeck, amely zsinórban harmadszor is a Bajnokok Ligájában szerepelhet. 2019-ben és 2020-ban bajnokként rögtön a csoportkörben kezdhetett a csapat, míg idén a selejtezősorozat harmadik körében kellett becsatlakoznia. Itt a belga Genket és a francia bajnokságban szereplő Monacót ejtette ki a csoportkörért.

Déli szomszédunknál, Szerbiában évek óta a Crvena zvezda gondoskodik az ország folyamatos nemzetközi jelenlétről. A belgrádi egyesület 2019-ben a BL-ben szerepelt, majd tavaly és idén az Európa Ligában lesz érdekelt. Idén nagy meglepetésre a szerb csapat már a selejtező harmadik körében elvérzett a Sheriff Tiraspol ellen, míg a moldáv bajnok története során először a BL csoportköréig menetelt.

Picit dél-keletebbre nézve találjuk a régi ismerősünket, a Ludogorecet, amely hosszú-hosszú évek óta nemzetközi szereplőnek mondhatja magát. Az elmúlt három évben a bolgár klub egyaránt az Európa Ligában volt érdekelt.A Ludogoreccel 2019-ben négyszer is összecsaptunk. Itt éppen Tokmac Nguen (zöldben) küzd a labdáért

2019-ben a BL-selejtezők első körében éppen mi ejtettük ki őket a legrangosabb európai kupasorozatból, majd az Európa Liga csoportkörében is összesorsoltak minket velük. A bolgár bajnok idén többek között a görög óriást, az Olimpiakoszt kiejtve, hozzánk hasonlóan eljutott a BL-playoffig, ám ott a svéd Malmö túl nagy falatnak bizonyult.

Végül zárjuk a sort egy másik ismerős csapattal, a Dinamo Zagrebbel. A horvát bajnok 2019-ben többek között éppen rajtunk keresztül jutott be a BL-csoportkörbe, majd egy évvel később revansot vettünk a zágrábiakon, és mi jutottunk tovább, míg ők az Európa Ligával vigasztalódhattak. Tavaly revansot vettünk a zágrábiakon

Idén a már előbb említett Sheriff Tiraspol jelentette a végállomást a 22-szeres horvát bajnoknak a BL-rájátszásban, a moldáv aranyérmes 3-0-s összesítéssel ejtette ki a Dinamót.

Összefoglalva tehát kijelenthető, hogy a Fradinak az elmúlt három évben mutatott nemzetközi szereplésével sikerült csatlakoznia Kelet-Közép-Európa szűk elitjéhez, a térség meghatározó klubjaihoz.  

 

Cikkajánló

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin