2021. április 1.
Sokgólos találkozók, kiütéses MK-sikerek – beharangozó
Férfi labdarúgóink több emlékezetes meccset is játszottak már a Budafokkal, vasárnap jöhet a következő.

Háromhetes kihagyás után ismét bajnoki mérkőzés vár magyar bajnoki címvédő és listavezető férfi labdarúgócsapatunk játékosaira. Sergei Rebrov együttese legutóbb március 14-én a Paks csapatát fogadta és győzte le a Groupama Arénában (5-2), most pedig idegenben, a Budafok vendégeként kell helyt állnia a sorozatban harmadik bajnoki címére hajtó Ferencvárosnak. A két csapat eddig mindössze tíz alkalommal találkozott egymással: négyszer az NB I-ben, háromszor a Magyar Kupában, kétszer a másodosztályban, míg egyszer egy éremmérkőzés alkalmával néztek farkasszemet.

Gólfieszta a Groupamában, tökéletes hangolás az MK-döntőre
A két csapat legutóbbi sokgólos és kiütéses ferencvárosi győzelmet hozó mérkőzését 2017-ben, a Magyar Kupa elődöntőjében láthattuk. A kétmeccses párharc első felvonásán a Fradi volt a házigazda, mely abszolút erődemonstrációt tartott a Groupama Arénába kilátogató szurkolóknak. A zöld-fehérek már az első félidőben öt gólt lőttek, de a fordulás után még háromszor mattolták az akkor még NB III-ban szereplő ellenfelüket. A találkozón Böde Dániel, Bognár István és Marco Djuricin is duplázott, míg Amadou Moutari és Varga Roland egy-egy góllal vette ki a részét a kiütéses, 8-0-s sikerből.

A nyolcgólos első összecsapás után a visszavágó már csak formalitás volt, de ettől függetlenül a Ferencváros semmit sem bízott a véletlenre, maximálisan kiszolgálta a kíváncsi közönséget. Az első játékrészben Kundrák Norbert duplázott – ez volt a fiatal támadó első és második gólja a Ferencvárosban -, de Hajnal Tamás is eredményes volt büntetőből. A második félidőben elmaradt az eddig látott góleső, de a hajrára fordulva Amadou Moutari meglőtte a negyedik ferencvárosi gólt. A Fradi végül 12-2-es összesítéssel jutott a döntőbe, ahol a Vasast büntetőpárbajban legyőzve hódította el fennállása 23. MK-serlegét.

Gólzáporos meccsek a múltszázadból
1984-ben szintén a Magyar Kupa küzdelmeiben voltak érdekeltek a csapatok, és egy ugyancsak nyolcgólos Fradi-fiesztát hozott az az összecsapás is. A mieink már a 2. percben megszerezték a vezetést, de ez sem szegte kedvét a lelkesen futballozó budafokiaknak. Az FTC az első játékrészben még kétszer betalált, míg a fordulás után ötször is eredményes volt. Azon a találkozón Pogány László mesterhármast szerzett, mellette Szántó Gábor, Rab Tibor, Murai Sándor, Kerekes György és Koch Róbert vette be a Budafok kapuját.

Az ezt megelőző években ugyan nem született ilyen különbségű FTC-siker, mint a két együttes 2017-es kupamérkőzésén, de gólok számában többször is nagyon közel jártak a csapatok.

1948-ban egy éremmérkőzés miatt „futottak össze” a csapatok, az összecsapás után egy ünnepi vacsora keretein belül Sebes Gusztávot ünnepelték, aki a felszabadulás után azonnal hozzálátott a város sportjának megteremtéséhez és egy új sporttelep megépítéséhez. Az összecsapást Budafokon rendezték, ahol 2-1-es ferencvárosi vezetés után a Budafok fordított, de a slusszpoén a Fradié volt, ugyanis a találkozó végéhez közeledve ismét a vendég együttes került előnybe és 4-3-ra megnyerte a mérkőzést.

Két évvel korábban sikerült összehozni egy nyolcgólos meccset, ahol 6-2-re a zöld-fehér együttes diadalmaskodott. Mindezt úgy sikerült elérnie az akkori Ferencvárosnak, hogy a félidőben még a Budafok vezetett 1-0-ra, de a félidő után magasabb fokozatra kapcsolt az FTC és bedarálta a budafoki együttest.

1945-ben sem termett sok babér a Budafoknak az Üllői úton: Sárosi György és Mike István vezérletével (mindketten két-két gólt szereztek a találkozón) a Ferencváros már 20 perc után hárommal vezetett, mindezt úgy, hogy Gyetvai László sérülése miatt tíz emberrel kellett játszanunk. A második félidőben aztán még kétszer eredményes volt az FTC, amire a vendég együttes csak a mérkőzés utolsó öt percében tudott válaszolni, de ez is kevés volt. A Fradi hétgólos meccsen 5-2-re verte a Budafokot.

Napjainkban
A 2021-es naptári évben már másodszor, a bajnoki szezonban harmadszor találkozik egymással a Budafok és a Ferencváros. A két csapat januári összecsapásán a zöld-fehérek ellentmondást nem tűrő játékukkal 3-0-s győzelmet arattak, ami leginkább a klub egyik fiataljának, Csontos Dominiknek lehet emlékezetes. Az U19-es válogatott játékos a 3-0-ra megnyert összecsapáson úgy lépett pályára, hogy előtte már a „kis Fradiban”, azaz a Lipcsei Péter vezette Soroksárban edzett és játszott két felkészülési mérkőzést, de az élvonalbeli találkozó előtt tudatták vele, hogy Sergei Rebrov számít rá a Budafok otthonában. Csontos a 37. percben a kisebb sérülést szenvedő Lasha Dvalit váltotta. A még mindig csak 18 éves játékos a második félidőben egy felső lécről levágódó labdát passzolt a kapuba, amivel megszerezte első bajnoki gólját a Ferencváros felnőtt csapatában. Csontos Dominik mellett Myrto Uzuni és Ihor Haratin volt eredményes azon a találkozón.

Ezt megelőzően 2020 decemberében, a hazai pontvadászat őszi felvonásának utolsó játéknapján találkoztak a felek. A Fradi akkor a második félidőben két góllal is el tudott húzni, de a csereként beálló Zsóri Dániel negyedórával a vége előtt tett róla, hogy legyenek még izgalmak a hajrában. Csizmadia Csaba együttese minden erejét összeszedve támadott az egyenlítésért, de az FTC volt annyira rutinos, hogy megőrizte az egygólos előnyét, ezzel pedig tökéletes zárást adva a 2020-as évnek.

Hétvégi ellenfelünk az idei szezonban az eddig lejátszott 26 mérkőzéséből hetet nyert meg, ötször játszott döntetlent, míg 14 alkalommal az ellenfelek örülhettek, míg ha a csapat gólarányát nézzük, akkor a Budafok 31 találatot szerzett, míg 48-at kapott. A Budafok értékét a Transfermarkt 4,7 millió euróra becsüli. A klub legértékesebb játékosa címen Oláh Bálint és Skribek Alen osztozik egyaránt 275 ezer eurós becsült piaci értékkel.

A Budafok-Ferencváros mérkőzést április 4-én, vasárnap rendezik zárt kapuk mögött 17 órától a Budafoki MTE Sporttelepen.

Cikkajánló

Együtt a lelátón! – Elindult a bérletértékesítés!

Nagy kedvezményt kapnak, akik az early bird időszakban vásárolják meg bérletüket a 2024/25-ös idényre.

FTC-Kisvárda: meccsnapi programok

Április 20-án, szombaton a Kisvárda elleni bajnokin az Egészségnap kerül a középpontba.

Közösen ültetett fát az FTC és a Provident

A pénzügyi szolgáltató vállalat Provigreen elnevezésű programjában az április a fenntarthatóságról szól.

A Föld Napja: Szedd össze magad!

A Föld Napja alkalmából különleges eseménnyel készül klubunk a Kisvárda elleni labdarúgó bajnokira.

Zachariassen is nézett, amikor Wingo rávágta, hogy…

Futballistáinkat különleges játékra hívtuk, amelyben az Újpest, a Barca és a Liverpool is pontot ért - VIDEÓ

Elindult a jegyértékesítés az MK-elődöntőre

Férfi labdarúgócsapatunk április 24-én, szerdán 20 órakor lép pályára a Nyíregyháza ellen.

Így lehetünk bajnokok szombaton

Férfi labdarúgócsapatunk közel került a bajnoki cím megvédéséhez.

Fradi Kamion a Kisvárda elleni meccsen

A Kisvárda elleni bajnoki előtt drukkereink 14 és 17 óra között megcsodálhatják országjáró járművünket.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin