2021. augusztus 12.
Svájc egyeduralkodója – bemutatjuk a Young Boyst
Ismerje meg következő BL-ellenfelünket, a legutóbbi négy svájci bajnokságot megnyerő Young Boyst!

Mint megírtuk, a Slavia Praha kiejtésével a BL-selejtező rájátszásába jutott a Ferencváros, férfi labdarúgócsapatunk ellenfele a Bajnokok Ligája-főtáblás szereplésért zajló küzdelemben a svájci bajnok Young Boys lesz – ismerkedjünk meg vele!

Klubtörténelem dióhéjban

A regnáló svájci bajnokcsapat egy évvel idősebb klub, mint az FTC, 1898-ban alapították. Színe sárga-fekete, otthona Svájc fővárosa, Bern, közelebbről pedig a közel 32 ezer néző befogadására alkalmas Stadion Wankdorf. E helyszín különös jelentőséggel bír a magyar labdarúgás történelmében, hiszen ennek a 2005-ben átadott arénának az elődje volt az 1954-es NSZK-Magyarország (3-2) világbajnoki döntő helyszíne.

A mostanáig 15 bajnoki címet nyert Young Boys 2021 tavaszán egymást követő negyedik szezonjában lett bajnok (2018, 2019, 2020, 2021), így modernkori históriájának aranykorát éli, hiszen előzőleg az 1985/1986-os idényben nyerte meg hazája bajnokságát. Az együttes 2020-ban elhódította a Svájci Kupát is (hetedszer a klub történelmében), emellett egy-egy Svájci Szuperkupa- és Ligakupa-győzelemmel is büszkélkedhet.

Út a rájátszásba

A Young Boys az idei Bajnokok Ligája-selejtező 2. fordulójában kapcsolódott be az európai kupaküzdelmekbe. A Slovant a pozsonyi 0-0 után 3-2-es összesítéssel búcsúztatták a svájciak úgy, hogy a berni visszavágón már 3-0-ra is vezettek. Ezt követően a CFR volt a Young Boys ellenfele, a kolozsvári 1-1 után Bernben vezetett is a román bajnokcsapat, végül azonban vendéglátóként ismét három gólt szerezve fordított következő BL-ellenfelünk.

A csoportkör rendszeres résztvevője

A 2010/2011-es szezon óta nem kevesebb, mint nyolc alkalommal jutott el valamely európai kupasorozat csoportköréig a Young Boys, amely hétszer az EL, 2018-ban pedig egyszer a BL főtáblájára kvalifikálta magát. Az Európa Ligában háromszor, például a legutóbbi szezonban is továbbment a csoportjából a YB, amely az előző kiírásban a legjobb 16 között búcsúzott az Ajax ellenében. Több figyelemre méltó eredményt is elértek a svájciak: 2-2-es döntetlent játszottak a Liverpoollal (2012), 2-0-ra legyőzték a Napolit (2014), a BL-ben 2-1-re megverték a Juventust (2018), tavaly pedig 4-3-ra verték a Bayer Leverkusent.

Az elmúlt időszak stabil szereplésének is köszönhetően a Young Boys a selejtező rájátszásában kapható legerősebb ellenfél volt a bajnoki ágról, már ami az UEFA-együtthatókat illeti.

A magyarok elleni kupamúlt

Története első európai kupamérkőzéseit magyarok ellen játszotta a Young Boys, amely az 1957/1958-as szezonban a Vasas, egy évvel később pedig az MTK ellen lépett pályára (az angyalföldiek kiejtették a svájciakat, az MTK viszont alulmaradt). Később, már a modern időkben a DVSC kétszer is összemérte erejét a berni futballcsapattal: 2008-ban az UEFA Kupa selejtezőjéből 7-3-mas, 2014-ben az EL-kvalifikáció rájátszásából pedig 3-1-es összesítéssel jutott tovább a svájci bajnok.

Az amerikai csatár, akire érdemes lesz odafigyelni

A Young Boys keretének összértéke a futballpiaci ügyekben mértékadó hivatkozási alapnak tekinthető Transfermarkt szerint 61,8 millió euró, azaz több, mint a Ferencvárosé (35,2 millió euró). A Young Boysnak nyolc válogatott labdarúgója van (három svájci, egy luxemburgi, egy kameruni, egy kongói, egy guineai és egy amerikai), a legértékesebb a maga hétmillióra taksált értékével a jelenleg sérült kameruni center, Jean-Pierre Nsame. Távollétében mások mellett érdemes lesz majd odafigyelni az amerikai támadóra, Jordan Siebatcheura, aki a CFR ellen kétszer volt eredményes.

A csapat vezetőedzője a Frankfurtban született, ám amerikai állampolgársággal rendelkező David Wagner. A 49 éves tréner a német Bundesligából kiesett Schalke 04 edzője volt, júliusban vette át a Young Boys irányítását. A berniek edzőjeként a 4-4-2-es formációt részesíti előnyben, együttese így állt fel a CFR ellen is. A bajnokságban és a BL-selejtezőben eddig felemás a mérlege, három-három győzelem és döntetlen mellett egy bajnoki vereséget tud felmutatni.

A BL-főtábláért zajló párharcot idegenben kezdjük augusztus 18-án, szerdán 21.00-tól. A visszavágót augusztus 24-én, kedden a Groupama Arénában rendezik.

(Fotó: facebook.com/bscyb)

Cikkajánló

„A Ferencváros jelent számomra mindent”

Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját Lipcsei Péter, labdarúgóklubunk legendája.

Mezőkövesden a Fradi-minibusz

Drukkereink a Mezőkövesd elleni mérkőzés idején is beszerezhetik kedvenc Fradi-terméküket.

Dibusz bizonyított a kapitánynak

Labdarúgócsapatunk kapusa, Dibusz Dénes értékelte a válogatott Koszovó ellen 2-0-ra megnyert meccsét - VIDEÓ!

Szevikjan gólt lőtt, Ben Romdhane kezdett

Örmény játékosunk Csehország ellen volt eredményes, míg tunéziai középpályásunk Új-Zéland ellen játszott.

Dibusszal és Vargával győzte le Koszovót a válogatott

Dibusz Dénes kezdőként, Varga Barnabás csereként játszott a Puskás Arénában 2-0-ra megnyert meccsen.

Köszönünk mindent, Toki!

Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa, három UEL- és egy BL-csoportkör után Tokmac Nguen távozik az FTC-től.

„Dénes a legkiválóbb magyar csapat kapusa”

Marco Rossi a Koszovó elleni mérkőzés előtt beszélt várakozásairól és Dibusz Dénesről is.

Mezőkövesd-FTC: elindult a jegyértékesítés!

Március 31-én, vasárnap 18.00-tól lépünk pályára a Mezőkövesd vendégeként a bajnokság 26. fordulójában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin