2020. július 1.
Szerződtettük Bogdán Ádámot!
A 32 éves, hússzoros magyar válogatott kapus, Bogdán Ádám a Ferencvárosban folytatja pályafutását!

31-szeres bajnok labdarúgócsapatunk szerződést kötött a legutóbb a skót Hibernian FC-t erősítő válogatott kapussal, Bogdán Ádámmal. A 32 éves hálóőr 2007-től 2016-ig Angliában futballozott, a Bolton és a Liverpool színeiben is védett a Premier League-ben, 2018 óta pedig előbb kölcsönben, majd végleges szerződéssel a skót élvonalban, a Hibernianban szerepelt.

BEMUTATÁS

Bogdán Ádám 1987. szeptember 27-én született Budapesten. A II. Kerület UFC-nél lett igazolt labdarúgó, de nagyon fiatalon a Vasashoz került, amelytől megkapta pályafutása első profi szerződését is. Itt még nem mutatkozott be a felnőtt csapatban, kölcsönben a Vecsés labdarúgója lett, amellyel 2006-ban, 19 évesen az NB II-ben szerepelt.

Bogdán 2007 nyarán, már magyar U21-es válogatott játékosként szerződést kapott az akkor az angol élvonalban szereplő Bolton Wanderers FC-től. Eleinte az U23-as tartalékcsapatban védett, közben pedig 2009 őszén egy hónapot kölcsönben a Crewe Alexandra FC-nél töltött, melynek színeiben egy mérkőzést játszott.

A Bolton együttesében 2010. augusztus 24-én, egy Southampton elleni Ligakupa-mérkőzésen mutatkozott be, majd öt nappal később a kiállított Jussi Jääskeläinen helyén csereként pályára lépve Premier League-mérkőzésen is debütálhatott. A végeredmény 2-2 lett, Bogdán a 91. percben bemutatott egy nagy bravúrt, pontot mentve csapatának.

A 2012-es év elején finn kollégája sérülése miatt hosszabb időre is lehetőséget kapott a boltoniak kapujában, remek formájának köszönhetően pedig Jääskeläinen visszatérése után is a kezdőcsapatban maradt, ám csapata a szezon végén kiesett az élvonalból. Ennek ellenére a magyar kapus teljesítményére nem lehetett panasz, olyannyira, hogy az idény végén a szurkolók az Év Játékosának választották a klubnál.

Összesen 24 Premier League-mérkőzés után Bogdán a másodosztályba, a Championshipbe is csapatával tartott, ahol a gyors visszajutásért küzdő klub kezdőkapusaként 41 mérkőzésen szerepelt, ám az idény végén végül nem sikerült kiharcolni az élvonalbeli szereplést. Sőt, az ekkor már a nemzeti csapatban is számításba vett játékos 2013 őszén egy edzésen térdsérülést szenvedett, így csapata hetekig kénytelen volt nélkülözni őt. Visszatérése után azonban ismét remek formában védett, összesen hét kapott gól nélküli mérkőzéssel járult hozzá együttese sima bennmaradásához. Miután 2012-ben és 2013-ban is megválasztották az év magyar férfi labdarúgójának, a 2014/2015-ös idényben is az ő nevével kezdődött a Bolton összeállítása. A magyar kapus az FA Kupában, a Liverpool elleni idegenbeli mérkőzést is lehozta hibátlanul. Ezen a találkozón figyelt fel rá az ellenfél szakmai stábja, így 2015. június 10-én aláírt a 18-szoros angol bajnokhoz.

A Liverpool Simon Mignolet mögött második számú kapusként számított Bogdánra, így 2015. szeptember 23-án, a Carlisle United elleni Ligakupa-meccsen mutatkozott be a legendás klub mezében. A találkozón büntetőpárbajra került sor, a kapus pedig három tizenegyest is megfogott. Később még két győztes Ligakupa-meccsen védett, majd Mignolet kisebb sérülése miatt december 20-án, a Watford ellen immáron Jürgen Klopp vezetésével a Premier League-ben is bemutatkozhatott a Liverpool játékosaként. Az idény vége után kölcsönben a másodosztályú Wigan játékosa lett.

A Wigan labdarúgójaként megsérült, majd a skót élvonalbeli Hibernian együtteséhez került, ahol összesen 18 bajnoki mérkőzésen védhetett.

Bogdán Ádám a magyar válogatottak közül az U21-es csapatban 2007-ben már remek teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet, így 2008-ban Erwin Koeman meghívta a felnőtt válogatott keretébe is, amellyel 2009-ben, Belgiumban lehetett ott először a hivatalos meccskeretben, majd a 2011. június 3-ai, Luxemburg ellen 1-0-ra megnyert barátságos meccsen mutatkozott be. Összesen 13 barátságos meccsen és hét világbajnoki selejtezőn védte a magyar válogatott kapuját, a keretben a későbbiekben is rendre ott volt, így részese volt az Eb-részvétel kiharcolásának is, ám kezdőként már nem jutott szóhoz. Legutóbb 2016 márciusában, a Horvátország elleni 1-1-re végződő felkészülési meccsen kapott egy félidőnyi lehetőséget a magyar válogatottban.

NÉVJEGY

Név: Bogdán Ádám
Születési idő, hely: 1987. szeptember 27., Budapest
Korábbi klubjai: Vasas (2005-2007), Vecsés (2006-2007, kölcsönben), Bolton Wanderers (angol, 2007-2015), Crewe Alexandra (angol, 2009, kölcsönben), Liverpool (angol, 2015-2019), Wigan Athletic (angol, 2016-2017, kölcsönben), Hibernian FC (skót, 2018-2019, kölcsönben), Hibernian FC (skót, 2019-2020)
Sikerei: angol Ligakupa-döntős (2016), Az év magyar férfi labdarúgója (2012, 2013), Bolton Wanderers Az év játékosa – szurkolói díj (2012)

Cikkajánló

„A Ferencváros jelent számomra mindent”

Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját Lipcsei Péter, labdarúgóklubunk legendája.

Mezőkövesden a Fradi-minibusz

Drukkereink a Mezőkövesd elleni mérkőzés idején is beszerezhetik kedvenc Fradi-terméküket.

Dibusz bizonyított a kapitánynak

Labdarúgócsapatunk kapusa, Dibusz Dénes értékelte a válogatott Koszovó ellen 2-0-ra megnyert meccsét - VIDEÓ!

Szevikjan gólt lőtt, Ben Romdhane kezdett

Örmény játékosunk Csehország ellen volt eredményes, míg tunéziai középpályásunk Új-Zéland ellen játszott.

Dibusszal és Vargával győzte le Koszovót a válogatott

Dibusz Dénes kezdőként, Varga Barnabás csereként játszott a Puskás Arénában 2-0-ra megnyert meccsen.

Köszönünk mindent, Toki!

Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa, három UEL- és egy BL-csoportkör után Tokmac Nguen távozik az FTC-től.

„Dénes a legkiválóbb magyar csapat kapusa”

Marco Rossi a Koszovó elleni mérkőzés előtt beszélt várakozásairól és Dibusz Dénesről is.

Mezőkövesd-FTC: elindult a jegyértékesítés!

Március 31-én, vasárnap 18.00-tól lépünk pályára a Mezőkövesd vendégeként a bajnokság 26. fordulójában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin