2020. szeptember 29.
„Szurkolj szívből, és szeresd a szíved!”
Az MLSZ az idén is csatlakozott az UEFA „World Heart Day” elnevezésű kampánysorozatához.

Szeptember 29-e a Szív napja.

A Magyar Labdarúgó Szövetség ebben az esztendőben is csatlakozott az európai szövetség, az UEFA társadalmi felelősségvállalás programjának részeként a szeptember 29-i „World Heart Day” elnevezésű kampánysorozatához. A hazai kampány jelmondata: „Szurkolj szívből, és szeresd a szíved!”

Ez a program arra hivatott, hogy felhívja a sportszerető közvélemény figyelmét az egészségmegőrzés fontosságára, illetve a hirtelen szívhalál megelőzésének lehetőségére. A Szív Napja alkalmából Merkely Béla professzor, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem rektora, az MLSZ orvosi bizottságának tagja osztotta meg gondolatait az mlsz.hu-val.

- Kardiológusként különösen fontosnak tartok minden kezdeményezést, ahol sikerül igazán közel vinni a lakossághoz az egészségmegőrzés és a prevenció fontosságát, erre jó alkalom a minden év szeptemberének utolsó vasárnapján megrendezett szív világnapi eseménysorozat. Nem mehetünk el szó nélkül amellett a tény mellet, hogy a kardiológusok felkészültsége és a szakterület gyors fejlődése ellenére a szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokként még ma is többmillió ember életét követelik világszerte, és hazánkban is a kardiovaszkuláris betegségek következtében – beleértve a szívinfarktust és a hirtelen szívhalált is – veszítik életüket legtöbben. A váratlan szívleállás sokszor megelőzhető lenne alapos kardiológiai szűrővizsgálattal – akkor is, ha a páciens panaszmentes –, ahol az általános elemzés mellett szívultrahanggal feltérképezhetőek az esetleges anatómiai eltérések – mondta el a professzor.

Merkely Béla szerint a megelőzésben sok múlik a laikus, ám újraélesztésben jártas személyeken is, akik a mentők kiérkezéséig azonnal el tudják kezdeni az újraélesztést.

- Ilyenkor minden perc számít – hangsúlyozta a szakember. - Szerencsés esetben a ritmuszavar mögött álló szívelégtelenség kezelhető, és megfelelő kórházi kezeléssel visszafordítható. A szív- és érrendszeri betegségek jelentős része azonban megelőzhető, amiben a sportnak és az egészséges életmódnak is kiemelt szerepe van. Még ha idén a koronavírus járvány miatt a szívünk napi rendezvények sem valósulhatnak meg a szokott módon, abban még a vírus sem akadályozhat meg bennünket, hogy a szép őszt kihasználva a szabad levegőn, másoktól tisztes távolságot tartva túracipőt húzzunk, vagy akár az erdőben kocogjunk.

Cikkajánló

„Az anyám!”: Dibusz és az FTC ajándéka Bodrogi Gyulának

A Nemzet Színésze nemrég ünnepelte 90. születésnapját, klubunk pedig emlékezetes ajándékkal lepte meg – VIDEÓ!

Botka Varga Barnabásnak adott tippeket, de megfogadta?

Focistáink ismét fát ültettek a Budakeszi Vadasparkban, ahol Dibusz Dénes kisfia ismét ellopta a showt – VIDEÓ

Sajtóakkreditáció a DVSC elleni bajnokira

A sajtó munkatársai május 2., csütörtök 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a vasárnapi bajnokira.

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin