2020. augusztus 21.
Több mint 100 év után játszhatunk újra a Celtickel
A Ferencváros skót csapatok ellen eddig nyolc találkozóból négyszer győztesen hagyta el a pályát.

Férfi labdarúgócsapatunk jövő héten szerdán, magyar idő szerint este 20.45-től Glasgowban, a skót bajnok Celtic ellen lép pályára a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában. Mint arról beszámoltunk, az első fordulóban a Ferencváros remek játékkal és Tokmac Nguen két góljával kiejtette a svéd bajnok Djurgarden együttesét a Groupama Arénában rendezett, zártkapus mérkőzésen. 

Együttesünk története során eddig nyolc alkalommal találkozott a skót csapatokkal és a mérleg pozitív: négy győzelem mellett kétszer szenvedett vereséget az FTC, további két döntetlenjét egyaránt a Celtic ellen játszotta. A szerdai lesz a két klub harmadik találkozója és az első, amit Skóciában rendeznek, nem pedig Magyarországon.

A két csapat első mérkőzésére 1911. május 21-én került sor az Üllői úton. A vezetést a 12. percben a Celtic szerezte meg McAtee lövéséből, ám a Ferencvárosnak Schlosser Imre fejesével sikerült egyenlíteni a 41. percben. Az eredmény a folytatásban sem változott, maradt az 1-1-es döntetlen.

A következő összecsapást 3 évvel később, 1914-ben rendezték, szintén az Üllői úti stadionban, 20.000 néző előtt. Fontos megemlíteni, hogy az első találkozóval ellentétben, a Celtic ezúttal a legerősebb játékoskeretével érkezett Budapestre. A vezetést ezúttal is a skótok szerezték meg: a 8. percben egy kapu előtti kavarodás után McMenemy volt eredményes. Húsz perccel később jött a ferencvárosi válasz Borbás Gáspár révén, aki gyönyörű gólt lőtt Shaw kapujába.

A skótok a második félidőben ismét megszerezték a vezetést, miután Kiss Béla kezezett, és a befújt büntetőt McColl értékesítette az 50. percben. Ezt követően a Celtic visszavett a tempóból, amit a Fradi ki is használt. Az első gólt jegyzett Borbás ellen szabálytalankodtak a tizenhatoson belül, és a jogosan megítélt büntetőt Payer Imre lőtte a skótok kapujába. A Celtic hiába próbálkozott a hajrában, az eredmény nem változott, így ezúttal is döntetlennel zártak a csapatok. Azóta nem találkozott egymással a két klub, több mint 100 év után 2020. augusztus 26-án jön a harmadik felvonás.

1922. június 5-én egy különleges mérkőzésen, a Ferencváros és az MTK vegyes csapata egy pünkösdi barátságos meccsen fogadta az Aberdeen gárdáját. A Ferencvárost Hungler János, Szabó József, Héger Ferenc, Pataki Mihály és Tóth-Potya István képviselte a kezdőtizenegyben. A Fradi és az MTK vegyes csapata becsülettel küzdött, de végül kétgólos vereséget szenvedett a skót csapattól.

Nagyot ugrunk az időben, hiszen a következő mérkőzés 1960. szeptember 28-án zajlott Glasgowban, ahol a Ferencváros a Kupagyőztesek Európa Kupájának selejtezőjében csapott össze a Rangerssel. A találkozón a mieink szerezték meg a vezetést Orosz Pál góljával, amire azonban a folytatásban, sorrendben az 52., az 57. és a 73. percben három skót gól is érkezett. Friedmanszky Zoltán góljával visszajött a meccsbe a Fradi, de Millar Jimmy 86. percben lőtt gólja lezárta a találkozót, a Rangers 4-2-re győzött.

A visszavágóra a Népstadionban került sor október 12-én, 25.000 néző előtt. Megint jól kezdte a meccset a Fradi, amely Orosz Pál góljával a 18. percben megszerezte a vezetést, sőt, a 48. percben Friedmanszky Zoltán növelte az előnyt. A végeredményt Wilson Davie állította be a 61. percben szerzett találatával. A Fradi 2-1-re ugyan győzött, de 5-4-es összesítéssel a Rangers jutott tovább a kupában.

Öt évvel később újabb skót csapattal mérhette össze erejét az FTC, méghozzá New Yorkban, egy nemzetközi tornán. Az ellenfél a Kilmarnock gárdája volt, melyet Fenyvesi Máté és Rákosi Gyula  góljával 2-0-ra legyőzött a Fradi a torna nyitányán. A visszavágót pár héttel később rendezték, ahol a Fradi 4-1-es diadalt aratott Dalnoki Jenő, Karába János, Fenyvesi Máté és Albert Flórián góljával. Igaz, a félidőben még 1-1 volt az állás, McElroy talált be Géczi István kapujába. Ezen mérkőzést követően a Fradi jó ideig nem találkozott újra skót ellenféllel.

Hosszú évtizedeket követően, 2004-ben a Fradi újra skót riválissal csaphatott össze. A mai Európa-liga elődjének számító UEFA Kupában együttesünk olyan csapatokkal szerepelt egy csoportban, mint a holland Feyenoord, a német Schalke, a svájci Basel és a skót Hearts. Utóbbi otthonában, 30.000 néző előtt lépett pályára a Fradi 2004. december 16-án, a csoportkör utolsó fordulójában. A mérkőzés egyetlen gólját Rósa Dénes szerezte a meccs 30. percében, ezzel pedig megnyerte a találkozót a Ferencvárosnak, mely így csoportja 4. helyén zárt.

HEARTS-FTC 0-1

Máig ez az utolsó mérkőzés, amit a Fradi skót ellenfél ellen játszott. Jövő héten szerdán viszont jön a következő, amikor együttesünk a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában Glasgowban, a Celtickel néz majd farkasszemet.

Cikkajánló

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin