2022. szeptember 2.
Törökország legnagyobb vidéki klubja a Trabzonspor
A trabzoni csapat tavaly 38 év után, a Besiktast, a Fenerbahcét, valamit a Galatasarayt megelőzve lett bajnok.

Cikksorozatot indítunk, így a hét utolsó három napján olvasóink alaposabban is megismerkedhetnek leendő UEFA Európa Liga-ellenfeleinkkel. A H csoport küzdelmeit a török Trabzonspor ellen kezdjük, első cikkünk róluk szól.

A Trabzonspor története 1921-ig nyúlik vissza, ekkor alapították ugyanis az első futball klubot Trabzon városában. A ma ismert klub 1967-ben több helyi egyesület összevonása után alakult ki. A Trabzonspor tavaly - 1984 óta először - a három nagy isztambuli klubot megelőzve nyerte meg a török bajnokságot.

A klub története

A Trabzonspor az alapítása után a török második ligában kezdte meg szereplését. Első öt szezonját ott is töltötte, míg a csapathoz meg nem érkezett Ahmet Suat Özyazıcı vezetőedző, aki elhozta az első aranykort a Fekete-tenger partján elterülő város csapatának. Özyazıcı vezetésével feljutott a gárda az első osztályba, majd a második, élvonalban töltött szezonjukban megszerezték az első bajnoki címüket. Ezzel a sikerrel a Trabzonspor lett az első csapat, amelynek sikerült a három isztambuli nagy, a Besiktas, a Fenerbahce, valamint a Galatasaray előtt végeznie. Az együttes a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején abszolút dominált a török pontvadászatban, aminek köszönhetően 1984-ig hat alkalommal nyerték meg bajnokságot, valamint háromszor a kupát.

Özyazıcı távozását követően azonban harmincnyolc esztendőn át nem sikerült az első helyen végeznie a Trabzonspornak, pedig sokszor közel járt hozzá: hatszor végezetek a második helyen, 2011-ben azonos pontszámmal fejezték be a bajnokságot, mint a Fenerbahce, a jobb gólarányuknak köszönhetően azonban az isztambuliak emelhették a magasba a serleget. A tavalyi bajnoki cím nem a semmiből jött, a trabzoni együttes a magasan jegyzett török bajnokság meghatározó csapata szezonról szezonra. Az elmúlt húsz évben mindössze két olyan alkalom volt, amikor nem végeztek minimum a legjobb hatban.

Bajnoki cím harmincnyolc év után

Az előző szezont Abdullah Avci vezetőedző együttese az elejétől a végéig dominálta, már a 10. fordulóban az élre állt, és onnantól kezdve nem engedte ki a kezéből a bajnoki címet. Az együttes mindössze három vereséget szenvedett a Süper Lig-ben (ebből az egyiket az utolsó fordulóban) és már 35. fordulóban, azaz négy meccsel a bajnokság vége előtt a bajnoki címet ünnepelte. Ráadásul nem is akárhogyan! A török vidéken rendkívül népszerű, a Ferencvároshoz hasonlóan a nép csapatának tartott Trabzonspornak rendkívül fanatikus szurkolói vannak, akik tettek is róla, hogy sokáig emlékezetes maradjon az oly soká várt ünneplés.

 

A jelen

Egyértelműen kiderül, hogy a Trabzonspor bivalyerős ellenfélnek számít, ha vetünk egy pillantást a török bajnokság kereteinek értékére: Az Üc Büyükler’, azaz a Három Nagy’, valamint a trabzoni együttes magasan kiemelkedik a többi csapat közül. Az első helyen a Fenerbahce áll a 169 millió eurót érő keretével, a másodikon a Galatasaray 136 millióval, majd a Trabzonspor következik 129 millióra taksált játékosállományával. A Besiktas kissé lemaradva követi a többieket a 107 milliós csapatával, utána azonban jelentős szakadék következik, az ötödik Basaksehir keretének az értékét „mindössze” 55 millió euróra becsülik.

A tavalyi bajnokcsapat két kiemelkedő játékosa volt a dán Andreas Cornelius, aki tizenöt találatig és öt asszisztig jutott tavaly, valamint a nigériai Anthony Nwakaeme, aki tizenhárom gólja mellett kiosztott tíz gólpasszt is. Ők azonban már nem fogják veszélyeztetni Dibusz Dénes kapuját, hiszen Cornelius visszatért Dániába a Köbenhavn csapatához (amely éppen a Trabzonsport kiejtve jutott be a Bajnokok Ligája főtáblájára), Nwakaeme pedig a szaúdi al-Fajha együttesénél folytatja pályafutását. Jelentős távozónak számít még a Trabzonspor saját nevelésű védője, a tizenkilenc éves Ahmetcan Kaplan, akit az Ajax vásárolt meg 9.5 millió euróért.

Ha az érkezőket nézzük, a legnagyobb fogásnak az egyiptomi Trezeguet tűnik, aki az előző tavaszi szezont kölcsönben a Basaksehir csapatában töltötte, ahol tizenhárom meccsen hat gólt szerzett. A magyar füleknek ismerősen csenghet Enis Bardhi neve, aki szintén idén csatlakozott a vörös-kékekhez. Az Újpest korábbi játékosa a spanyol Levante csapatától távozott 3 millió euróért cserébe. Szintén a spanyol első osztályból, mégpedig a Ferencváros tavalyi Európa Liga-ellenfelétől, a Real Betistől érkezett Marc Bartra a védelem tengelyébe.

Az idei szezon a Török Szuperkupa döntőjével indult a Trabzonspornak, amelyen a Sivasspor ellen 4-0-s sikert arattak. Ezt követően megnyerték az első két bajnoki meccsüket, majd következett a Bajnokok Ligája-playoff-kör az FC Köbenhavn ellen. A dániai mérkőzésen a hazaiak kerültek egy gólos előnybe (2-1), amit meg is tudtak tartani a visszavágón (0-0), így a Trabzonspor az Európa Liga főtáblájára került. Utóbbi két bajnokijukon mindössze egy pontot sikerült szerezniük, így jelenleg a nyolcadik helyen áll a Tranzonspor a Süper Ligben.

A Trabzonspor legutóbb 2019-ben szerepelt az Európa Ligában, akkor a Basellel, a Getaféval, valamint a Krasnodarral került egy négyesbe. A trabzoni csapat egy döntetlennel, valamint öt vereséggel a csoport negyedik helyén végzett. 

Szombaton következik a francia AS Monaco részletes bemutatása!

Cikkajánló

„A Ferencváros jelent számomra mindent”

Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját Lipcsei Péter, labdarúgóklubunk legendája.

Mezőkövesden a Fradi-minibusz

Drukkereink a Mezőkövesd elleni mérkőzés idején is beszerezhetik kedvenc Fradi-terméküket.

Dibusz bizonyított a kapitánynak

Labdarúgócsapatunk kapusa, Dibusz Dénes értékelte a válogatott Koszovó ellen 2-0-ra megnyert meccsét - VIDEÓ!

Szevikjan gólt lőtt, Ben Romdhane kezdett

Örmény játékosunk Csehország ellen volt eredményes, míg tunéziai középpályásunk Új-Zéland ellen játszott.

Dibusszal és Vargával győzte le Koszovót a válogatott

Dibusz Dénes kezdőként, Varga Barnabás csereként játszott a Puskás Arénában 2-0-ra megnyert meccsen.

Köszönünk mindent, Toki!

Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa, három UEL- és egy BL-csoportkör után Tokmac Nguen távozik az FTC-től.

„Dénes a legkiválóbb magyar csapat kapusa”

Marco Rossi a Koszovó elleni mérkőzés előtt beszélt várakozásairól és Dibusz Dénesről is.

Mezőkövesd-FTC: elindult a jegyértékesítés!

Március 31-én, vasárnap 18.00-tól lépünk pályára a Mezőkövesd vendégeként a bajnokság 26. fordulójában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin