2021. július 31.
Történelmi újítás: a Groupama Arénában is debütál a VAR
Bemutatjuk a Groupama Arénában a Kisvárda elleni idénynyitón bemutatkozó videóbíró-rendszer működését – VIDEÓ!

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) korábbi döntése értelmében az OTP Bank Liga – számunkra szombaton 17.45-kor, a Kisvárda Master Good elleni bajnokival kezdődő – 2021/2022-es idényében debütál a videóbíró-rendszer, közismertebb nevén a VAR. A Fradi TV legutóbbi adásában részletesen foglalkoztunk a témával, alább erről olvashatnak, illetve természetesen láthatják riportunkat is!

 

Elméleti és gyakorlati képzést kaptak a játékvezetők

A játékvezetők képzése több lépcsőben valósult meg, közel 50 főt érintett. Egyrészt volt egy elméleti oktatás, amelynek során rengeteg nemzetközi mérkőzést megnéztek, értékeltek majd elemeztek, emellett voltak szituációs gyakorlatok, az utolsó fázisban pedig a gyakorlati képzés következett, amikor a játékvezetők már a videóbíró-rendszer használatával vezették le a mérkőzéseket – tudtuk meg Sipos Jenőtől, az MLSZ szóvivőjétől. Fontos változás, hogy a VAR-rendszer bevezetésével párhuzamosan az alapvonali játékvezetők alkalmazása megszűnt az NB I-ben.

 

Háromfős bírói személyzet utazik

A világban három különböző forma terjedt el a VAR megjelenésével. Van, ahol egy központi helységből, a VAR-szobából követik az eseményeket, máshol a résztvevő csapatok otthonaiban alakították ki a bázist. Magyarországon a harmadik útra léptek, azaz mobileszközökbe, buszokba telepítették a technikát.

A VAR-buszokban (három darab jár mérkőzésről mérkőzésre) hárman ülnek majd, a videóbíró, a videóbíró-asszisztens és a visszajátszás-kezelő operátor. Ők az Antenna Hungária által közvetített mérkőzésképeket láthatják majd (a szolgáltató 12 kamerával közvetít). A visszajátszásokért felelős operátor szolgálja ki a buszban dolgozó játékvezetőket, kérésükre ő lassít, ő teker vissza, ő adja a képeket. A további technikai részletekért nézze meg a Fradi TV riportját!

 

Legyen ott ön is, támogassuk a csapatot a Slavia elleni BL-selejtező előtt!

A Bajnokok Ligája-selejtező 3. fordulójában jövő szerdán rendezendő Slavia Praha elleni meccs „főpróbájának” tekinthető Kisvárda elleni bajnoki idénynyitóra továbbra is elérhetők a belépők. Személyesen a Groupama Aréna jegypénztáraiban válthat jegyet 9.00-tól egészen a kezdősípszóig, online pedig a meccsjegy.fradi.hu-n vásárolhat. A jegyárakról ITT tájékozódhat!

Négy esetben segíthet a VAR

A VAR négy különböző típusú, a mérkőzést befolyásoló döntés meghozatalában segítheti a stadionokban szolgálatot teljesítő játékvezetőket. Fontos hangsúlyozni, hogy csupán segítheti, hiszen a VAR-busz személyzete nem hozhat döntést, az minden esetben a helyszíni bíróé!

A buszból a visszajátszásokat kezelő operátort leszámítva akkor jelezhetnek, amikor gól születik, büntetőgyanús szituáció történik, ha a játékvezető piros lapot érő szabálytalanságot hagyott figyelmen kívül, esetleg tévesen mutatott fel büntetőlapot. Ilyen esetekben a stadionban dolgozó bíró folyamatosan egyeztet a VAR-busszal, mindeközben a (helyszínen és a televízión keresztül) szurkolók számára tájékoztató grafikák jelennek meg az arénák kijelzőin. Ugyanez történik akkor is, amikor megszületett a döntés.

Cikkajánló

Új igazolásaink, Besic és Marin a Fradi TV-ben!

Friss igazolásaink, Kazi Tamás, vízilabda és a Fradi séfje a legújabb adásban!

Heti program

Férfi labdarúgóink és férfi hokisaink is hazai pályán játszanak Derbit vasárnap.

Ünnepeltjeink

Ezen a héten is akadnak olyan fradista sportolók, akiket ünnepelhetünk, és akikről megemlékezhetünk.

„A mottóm, hogy mindig jobbnak kell lenni, mint tegnap”

A Hatvan ellen hatszor is eredményes Myrto Uzuni a mérkőzés labdáját is hazavitte – VIDEÓ!

MOL Magyar Kupa: itt a következő ellenfelünk!

A Magyar Labdarúgó Szövetség még vasárnap este elkészítette a következő kupaforduló sorsolását.

Stöger: „Szerettük volna kiszolgálni a szurkolókat”

Peter Stöger Myrto Uzuniról és Gera Zalánról külön szót ejtett.

Albert nyomdokain! 6 gól '60-ban - Hat gól Hatvanban!

Uzuni előtt utoljára 1960-ban Albert Flórián szerzett hat gólt tétmeccsen a Fradiban.

Uzuni-parádé, magabiztos továbbjutás

Férfi labdarúgócsapatunk a MOL Magyar Kupa 3. fordulójában 9-0-s győzelmet aratott a Hatvan otthonában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most