2023. június 20.
Varga Barnabás és Sallai Roland volt a nyerőember
Az FTC csatárának első címeres mezben szerzett gólja alapozta meg a litvánok elleni győzelmet.

A múlt szombati, Montenegróban elért 0-0-s döntetlen után június 20-án, szerdán Litvánia ellen, a budapesti Puskás Arénában folytatta szereplését a 2024-es Európa-bajnokság G-jelölésű selejtezőcsoportjában a magyar férfi labdarúgó-válogatott. A podgoricai meccshez hasonlóan újfent Dibusz Dénes védett, Marco Rossi szövetségi kapitány viszont ezúttal kezdőjátékosként számított az FTC védőjére, Botka Endrére és a nyáron szerződtetett csatárunkra, Varga Barnabásra is.

Ismét telt ház előtt lépett pályára a magyar válogatott

Az első magyar gólhelyzetre a 7. percig kellett várni, akkor Willi Orbán fejese után Gazdag Dániel fejelt a kapura. Szöglet következett, melyet követően Szalai Attila lőtt kapura, ám a litvánok kapusa kiütötte a labdát. Újabb sarokrúgás jött tehát, ám ekkor már felszabadított a litván védelem. Négy perccel később Gazdag Dániel próbálkozott 14 méterről, de nem talált kaput. Ekkor Varga Barnabásnak is volt egy lehetősége, ám támadónk 11 méterről a léc fölé pörgette a labdát.

A vendéglátó magyar csapat rögtön az elején magához ragadta a kezdeményezést, és nem is állt meg: a 16. percben Varga Barnabás alig 4 méterről lőtt fölé Kerkez Milos átadását követően, majd a 21. minutumban Botka Endre lőtt messzebbről, de a labda megpattant egy vendégjátékos lábán. A 27. percben Szoboszlai Dominik kínálta meg egy erős lökettel Edvinas Gertmonast, aki azonban hárítani tudott.

Félórányi játék után még mindig 0-0 volt az állás, a magyar csapat viszont nem adta fel.

A 32. percben Szalai Attila passzolt a pálya bal oldaláról jobbra, a litván tizenhatoson belülre, ahol az ötösnél érkező Varga Barnabás a kapuba lőtte a labdát, megszerezve Magyarországnak a vezetést (1-0), egyben első válogatott gólját!

Varga Barnabás először volt eredményes a nemzeti csapatban

Még a hajrában is volt gólhelyzetünk, a 40. percben Szoboszlai Dominik lőtt kapura 28 méterről, és kapufát talált, két perccel később pedig Sallai Roland próbálkozott, ám már nem tudtuk megduplázni az előnyt. A félidőre tehát 1-0-s magyar vezetésnél vonultak a csapatok.

A szünetben csak a litván kapitány változtatott (rögtön két helyen is), ám a játék képét tekintve semmi nem változott: az újrakezdés első percében máris ziccerben lőhetett Gazdag Dániel, Gertmonas viszont védeni tudott. Az első óra végén elhagyta a pályát Varga Barnabás, akit Ádám Martinra cserélt Marco Rossi. Ugyanekkor Callum Styles helyett Kleinheisler László is beállt. Kisvártatva Botka Endre beadása után közelről Sallai Roland fejelt a kapu mellé a 63. percben.

Az utolsó fél órában kevesebb helyzetünk volt, a végén a litvánok is el-eljutottak a kapunkig, ennek ellenére sem forgott veszélyben a győzelmünk, melyet a 83. percben eredményes Sallai Roland biztosított be (2-0). A hajrában éppen Sallait váltotta a negyedik FTC-kerettag, Baráth Péter. Dibusz Dénesnek nem volt komoly védenivalója, így kapusunk a bolgárok elleni, márciusi, valamint az előző heti, montenegrói selejtezőhöz hasonlóan ezúttal is kapott gól nélkül zárt. Varga Barnabás és Sallai Roland találatával tehát Magyarország 2-0-ra legyőzte Litvániát, így három mérkőzés után 7 pontot gyűjtve holtversenyben vezeti az Eb-kvalifikáció G-csoportját, miután a csoport másik keddi mérkőzésén Szerbia 1-1-re végzett Bulgáriában.

Az állás négy kör után: 1. Magyarország 7 pont, 2. Szerbia 7, 3. Montenegró 4, 4. Bulgária 2, 5. Litvánia 1. Tekintve, hogy az ötös első két helyezettje kvalifikálja magát az Eb-re, a magyar válogatott jó helyzetből várhatja a szeptemberi, szerbek elleni csoportrangadót.

Európa-bajnoki selejtező, G-csoport, 4. forduló

Magyarország–Litvánia 2-0 (1-0)

Budapest, Puskás Aréna. Játékvezető: António Nobre (portugál)

Magyarország: Dibusz – Botka, W. Orbán, Szalai A. – Sallai R. (Baráth, 88.), Nagy Á., Styles (Kleinhesler, 59.), Kerkez (Ferenczi, 79.) – Gazdag (Lang, 79.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám M., 59.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Litvánia: Gertmonas – Leklatas, Kazukolovas, L. Klimavicius, Tutyskinas (Beneta, 64.) – Uzela (Vorobjovas, a szünetben), Gineitis – Eligius Jankauskas (Romanovskij, 86.), Sirgedas (Sirvys, a szünetben), Sesplaukis (Kucys, 78.) – Paulauskas. Szövetségi kapitány: Edgaras Jankauskas

Sárga lap: Orbán (54.), Szoboszlai (88.), Rossi (89.), illetve Uzela (39.), Tutyskinas (50.), Jankauskas (56.)

Gólszerző: Varga B. (32.), Sallai (83.)

Cikkajánló

Leandro: Készen kell állnunk a derbire!

Harmincötszörös bajnok férfi focicsapatunk május 19-én, vasárnap az Újpest ellen lép pályára az NB I-ben.

„Leandróval hosszú távon tervezünk”

Hajnal Tamás szerint Leandro megérdemli a lehetőséget, hogy egy derbin irányítsa a Fradit – INTERJÚ

Csapat- és Streetwear-fotózáson jártak focistáink

Labdarúgócsapatunk tagjai bizonyították, a kamerák és a fényképezőgépek előtt is megállják a helyüket.

Fradi Kamion a szezonzáró bajnokavatón

Május 19-én, vasárnap 17.15 és 20.15 között csodálhatják meg országjáró járművünket.

FTC-Újpest: meccsnapi programok

Szezonzáró bajnokinkon ezúttal Szurkolók Napját tartunk.

Megérkezett a Fradi Lager

Jöjjön és próbálja ki az új Fradi sört, mely a derbi napján debütál a Fradi Kamionnál és a Fradi Shopban!

A derbin Leandro ül az FTC kispadján

Dejan Sztankovics a Szpartak Moszkva edzője lesz a jövőben. Az FTC felkészült a helyzetre.

Könyvdedikálás az FTC-Újpest bajnoki előtt

Bánki József a „Taps, szénsav, Ferencváros” című könyvét dedikálja az Újpest elleni mérkőzésünk előtt.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin