2022. június 28.
Végső búcsút vettek Szőke Istvántól
Egykori bajnok és kupagyőztes, VVK-döntős labdarúgónk 75 évet élt.

A budapesti Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra a Ferencvárosi Torna Club egykori futballistáját, Szőke Istvánt. A kiváló jobbszélsőtől az FTC elnöke, Kubatov Gábor így búcsúzott gyászbeszédében.

- Mindenki nevetett, és te ezt szeretted, amikor körbevettünk téged. A kezdőkörben álltál, viccelődtél és nevettél. Látod Pista, most is itt állunk, körbeveszünk téged, de most senki nem nevet. „Azt meséld el Pista” - kérlelnének még a barátok, de már hiába. Helyetted már mi mesélünk majd a gyermekeinknek és az unokáinknak, hogy élt egyszer egy szélvészgyors jobbszélső, akinek bombáitól rettegtek a kapusok. Hogy élt egyszer egy fradista, akit mindig, mindenhol csak becéztek és szerettek. Hogy élt egyszer egy barát, aki mindig, mindenhol mosolyt csalt az arcokra. Pityu, Szöszi, Pista, mindenki „SzőkePistája”, ég veled…

Szőke István 1947. február 13-án született Budapesten. 1959 és 1964 között töltötte junior éveit a Ferencvárosban. Tizenegy évesen három góllal mutatkozott be a kölyökcsapatban, tizenöt évesen pedig már az ifiben játszott a két-három évvel idősebbek között. A felnőtteknél 1965-ben, a Szeged ellen 18 évesen mutatkozott be Vilezsál Oszkár kezei alatt. Először játszott ekkor a Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi ötös.

1967-ben és 1968-ban is magyar bajnoki címet ünnepelhetett. A ’68-as bajnokcsapatban tizenhét találkozón, a VVK döntőig vezető úton, illetve a döntőkben kilenc találkozón jutott lehetőséghez, összesen három gól fűződött a nevéhez. A VVK-döntőt 1-0-ás összesítéssel az angol Leeds United ellen veszítették el.

1969-ben a csehszlovákok elleni 2-0-ás vb-selejtezőn ölthette magára először a válogatott címeres mezét, amit további tizenkét nemzetek közötti találkozó követett. 1972-ben tagja volt az Eb-4. csapatnak.

Három kevésbé termékeny idény után az 1971/72-es szezonban találta meg újra a góllövő cipőjét: 14-szer mattolta az ellenfelek kapusait 21 találkozón. 1972 tavaszán az UEFA-kupa elődöntőjéig jutott a Ferencvárossal, ahol azonban az angol Wolverhampton túl nagy falat volt, bár egy büntetőt gólra váltott, kettőt elrontott a párharc során.

1972/73-as idényben 23 találkozón 11 gólig jutott. Egy szezonnal később 22 meccsen hét gólt lőtt. Utolsó gólját Albert Flórián búcsúmérkőzésén lőtte a ZTE ellen, majd két hónap múlva elbúcsúzott. A Vasas elleni stadionavatón utoljára öltötte magára a Fradi címeres zöld-fehér mezét 27 évesen. A Ferencvárossal kétszer nyert bajnokságot (1967, 1968), kétszer Magyar Népköztársaság Kupát (1972, 1974). Összesen 191 bajnokin 71 gólt szerzett az FTC-ben, teljes mutatója pedig 314 mérkőzésen 104 találat.

Nyugodjék békében! Emlékét örökké megőrizzük!

Cikkajánló

„A célünk közös: A Bajnokok Ligája csoportköre”

Új igazolásunk, Owusu Kwabena alaposan utánajárt klubunknak, mielőtt eldöntötte, hogy hozzánk igazol – VIDEÓ!

Gólerős ghánai csatárt igazoltunk

Owusu Kwabena korábbi selejtezős ellenfelünk, a Qarabag együttesétől érkezik férfi labdarúgócsapatunkhoz.

FTC-Újpest: szerezze be kedvezményesen bajnoki óránkat

2023 és a szezon első hazai derbije alkalmából 33 százalék kedvezménnyel vásárolhatja meg óránkat.

Elindult a jegyértékesítés a Kisvárda ellen

2023. február 11-én, szombaton 17.00-től a Kisvárda otthonában lépünk pályára.

Így búcsúzott a Fraditól Aissa Laidouni

A tunéziai válogatott középpályás Instagramon vett érzelmes búcsút a Fradi-családtól.

Sajtóakkreditáció az Újpest elleni meccsre

A média munkatársai február 3-a, péntek 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat.

Folytatódik a kettős terhelés

A ZTE és a Vasas után sincs megállás, a Pakssal és az Újpesttel is megmérkőzünk az előttünk álló héten.

„Nem történt tragédia, de ennél azért több kell!”

Labdarúgócsapatunk kapitánya, Dibusz Dénes értékelte a Vasas elleni döntetlen bajnokit – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin