2021. február 9.
Korábbi kupadöntős klubhoz látogatunk
Grosics Gyula, Szűcs Lajos és Mucha József is Dorogon kezdte – ellenfélbemutató!

Mint ismert, magyar bajnok férfi labdarúgócsapatunk szerdán 13.00-tól a másodosztályú Dorogi FC vendégeként lép pályára a MOL Magyar Kupa 8. fordulójában. A tét a legjobb 16 közé jutás. Az egymeccses párharc előtt összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat következő ellenfelünk múltjáról és jelenéről!

A második világháború utáni évek egyik meghatározó klubja volt

A Dorogi Atlétikai és Football Clubot 1914-ben alapították, ám később a futballcsapat már Dorogi Atlétikai Club néven kezdte meg szereplését. Az egyesület mostanáig 107 bajnoki évadban szerepelt, 24 első osztályú, 49 másodosztályú, 32 harmadosztályú, valamint két negyedosztályú idényt tudhat maga mögött.

A labdarúgócsapat aranykora a második világháború utáni időszakra tehető, élvonalbeli szereplései közül valamennyi 1945 és 1977 közé datálódik. Akkoriban olyan ismert játékosok alkották a csapatot, mint például Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Karába János, vagy éppen a későbbi olimpiai bajnok és Fradi-futballista, a 2020 nyarán elhunyt Szűcs Lajos.

Az 1950-es, ’60-as évek egyik meghatározó egyesülete az évek alatt több mint harminc játékost adott a különböző válogatott csapatok számára, köztük olimpikonokat, Európa- és világbajnoki résztevőket. A Dorogi FC otthona ma is az egyik leghíresebb egykori futballista, Buzánszky Jenő nevét viseli.

                   A Buzánszky Jenő Stadion főlelátója 2017-ben. Fotó forrása:                                                    www.europlan-online.de/

A klub első nagy nemzetközi sikerét éppen Buzánszky Jenő edzőségének idején érte el, amikor az 1962-es Húsvét Kupa döntőjében a Bayern Münchent győzte le 1-0-ra. Később, 1991-ben Pünkösd Kupát is nyert a Dorog, amely a holland Feyenoord és a német Kaiserslautern legyőzésének is köszönhette elsőségét.

A dorogi labdarúgás a rendszerváltást követően nehéz helyzetbe került, miután az addigi támogató, a helyi bánya befejezte a klub szponzorálását. Az egyesület az elmúlt két évtizedben jobbára amatőr alapon működött, státusza akkor változott, amikor 2016-ban az NB III Nyugati csoportjának harmadik helyezettjeként feljutott az NB II-be.

 

Dorog és a fradisták

A Dorogi FC sportigazgatója a korábbi válogatott labdarúgó, az FTC-ben 1997-ben és 1998-ban összesen 15 alkalommal pályára lépő Sitku Illés. Emellett jelenleg is a csapat játékosa Kárász Krisztián, aki FTC-nevelésként korábban második csapatunkban szerepelt.

Nem ők jelentik azonban az egyetlen kapcsolatot Dorog és az FTC között. A labdarúgócsapatunkban szimbolikusan egyetlen barátságos mérkőzés erejéig védő kapus, Grosics Gyula Dorogon nevelkedett és ott kezdte pályafutását is, akárcsak a képünkön látható Szűcs Lajos, aki 1963 és ’66 között játszott Dorogon – onnan szerződtette a Ferencváros, amellyel kétszeres magyar bajnok lett, illetve tagja volt a VVK-döntős csapatunknak is. Korábbi középpályásunk, a szintén kétszeres aranyérmes Mucha József hasonló utat járt be, ő 1970-ben került át Dorogról az FTC-be, melyet egészen 1981-ig erősített.

 

Két győzelemmel kezdték az évet

A 2016 óta megszakítás nélkül az NB II-ben szereplő Dorogi FC az elmúlt években a 8., 12., 14. és 13. helyen végzett a bajnokságban.

A képünkön látható vezetőedző, a tavaly novemberben kinevezett Fenyvesi László által felkészített DFC a jelenleg is zajló idényben 23 játéknap után a húszcsapatos NB II 16. helyezettje. A csapat jól kezdte az évet, hiszen mindkét eddig lejátszott bajnokiját megnyerte 2021-ben. Előbb a DEAC kapott ki 2-1-re a Buzánszky Jenő Stadionban, majd legutóbb vasárnap a Nyíregyháza Spartacus maradt pont nélkül ugyanott (1-0).

 

Kiütéses sikerek és dicső kupamúlt

A Dorogi FC kiütéssel kezdett a 2020/2021-es MOL Magyar Kupa országos főtáblájának első fordulójában, hiszen a megyei I. osztályú Diósjenő idegenbeli, 5-0-s legyőzésével kvalifikálta magát a legjobb 64 közé. Az előző körben újabb alacsonyabb osztályú rivális, a Kiskunfélegyházi HTK volt az ellenfél, akkor vendégként 5-1-re nyert a Dorog.

A dorogi együttes a 2019/2020-as idényben egészen a 10. fordulóig, azaz a negyeddöntőig menetelt az MK-ban, ahol az akkor még élvonalbeli DVSC, illetve a III. Kerület kiejtését követően végül az MTK Budapest parancsolt megálljt a csapatnak. Nem ez volt azonban a dorogiak egyetlen nagy dobása az elmúlt években, a 2017/2018-as kupasorozatban a nyolcaddöntőig jutott a gárda, amely 2-1-es debreceni győzelme után vendéglátóként 3-2-es vereséget szenvedett, így csupán idegenben lőtt kevesebb gólja miatt kényszerült búcsúra az NB I-ben akkor dobogós DVSC ellen.

             Egy éve az MTK Budapest vendégeskedett Dorogon. Fotó forrása:                                                   Facebook/Dorogi FC

A Dorog FC eddigi történelmének legsikeresebb kupaszereplése mégsem az utóbbi évekre tehető, a klub ugyanis 1952-ben egészen a döntőig menetelt. A Latorca utcai stadionban végül az akkor Bp. Bástya néven szereplő MTK nyert 3-2-re.

 

Lipcsei Péter: „A Dorog stabil csapat”

- Noha az elmúlt félévben kétszer is megmérkőztünk a Dorogi FC-vel, a korábbi csapatot nem lehet összehasonlítani a jelenlegivel, amely több új játékossal erősített a télen - mondta érdeklődésünkre a Doroghoz hasonlóan szintén az NB II-ben szereplő Soroksár edzője, a Ferencváros egyik klubikonja, Lipcsei Péter. - A változások után másodosztályú szinten stabilabb csapat lett a Dorog, de így sem okozhat problémát a Ferencvárosnak. Biztos vagyok benne, hogy a Fradi fog továbbjutni szerdán.

A Dorogi FC-FTC MOL Magyar Kupa-mérkőzést szerda 13.00-kor kezdik zárt kapuk mögött.

Cikkajánló

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin