2021. augusztus 24.
Vincze Ottó: A Young Boys nem egy verhetetlen társaság
Korábbi játékosunk szerint a Fradinak jó esélye van a BL-csoportkörbe jutásra a svájci bajnok ellen.

Férfi labdarúgócsapatunk augusztus 24-én, kedden este 21.00-től a svájci bajnok Young Boyst fogadja a Groupama Arénában, a Bajnokok Ligája rájátszásának visszavágóján. A berni odavágón 3-2-re a hazaiak nyertek. A Fradival 1996-ban bajnoki címet nyerő, a mieink színeiben 144 meccsen 33 gólt szerző és klubunk 1995-ös BL-csoportkörös szereplésében résztvevő Vincze Ottó szerint Peter Stöger csapatának ezúttal a maga javára kell fordítania a mérkőzés kulcspillanatait.

- Ön azon kevés labdarúgónk közé tartozik, aki Svájcban is légióskodott. Hogyan emlékszik vissza azokra az évekre? Milyen volt akkoriban a labdarúgás Svájcban?

- Én 1990-ben mentem ki, a magyar rendszerváltás után. Azt tapasztaltam Svájcban, hogy az ország labdarúgása éppen megindult felfelé, míg Magyarországon éppen ellenkezőleg, a futball vegetált, és lefelé indult a lejtőn. Svájcban ekkor kezdtek a játékosképzésben megjelenni azok a fiatalok, akik az ország labdarúgásának megítélésében hosszútávon javítottak. Megjelentek azok a focisták, akik a nemzetközi színtéren is bizonyítani tudtak. Emellett fontos szerepe volt a felemelkedésben Roy Hodgsonnak, aki előbb klubedző, majd 1992-től a svájci válogatott szövetségi kapitánya volt.

- Emellett a bajnokságuk színvonala is sokat emelkedett…

- Ez így igaz. A svájci liga mindig kiélezett küzdelmet hozott. Akkoriban még inkább a francia nyelvterület csapatai domináltak, mint mondjuk a Lausanne és a Servette, majd fokozatosan vették át az uralmat a német nyelvterület csapatai, mint a Basel, de a '90-es évek közepére a Grasshoppers volt az egyeduralkodó. Napjainkban a Young Boys a kiemelt csapatuk, amely szintén egy tradicionális klub Svájcban, de a legnagyobb sikereit csak az utóbbi években érte el.

- Áttérve a jelenbe, hol nézte a Young Boys elleni odavágót? Milyennek látta a mérkőzést?

- Otthon néztem szűk családi körben a találkozót, amely fordulatokban igen bővelkedő volt. A Young Boysnak svájci szinten jó játékosai vannak, de ez a csapat inkább építkező fázisban van. Amit megállapítottam az odavágón, hogy a YB nem egy verhetetlen társaság. A meccs kulcspillanataiban eldönthettük volna a mi javunkra a találkozót, ez alatt a kiállítást és a tizenegyest értem. Azonban nem sikerült ezekkel a lehetőségekkel élnünk, a hazaiak zártan és jól védekeztek emberhátrányban is, és a gyors támadóikat jól használták ki. A Fradinak meg kell tanulnia kezelni az ilyen szituációkat. Az elmúlt két év nemzetközi szereplése az Európa Ligában és a Bajnokok Ligájában remek tapasztalatokkal szolgált a klubnak. Ezeken a meccseken szinte mindig a hatékony védekezésből mentünk át támadásba. Ehhez a játékhoz megvolt a megfelelő játékosállomány, most pedig a keret még tovább erősödött. Viszont a Fradi most egy új helyzetbe került a visszavágóra, hiszen most nekünk kell kezdeményeznünk. Olyan játékra lesz szükség, mint amit a csapat tavaly a BL-csoportkörben, a Dinamo Kijev ellen itthon, a második félidőben produkált, amikor lefocizta az ukránokat. Hasonló volt a kép nemrég a Slavia Praha elleni, hazai meccs második játékrészében is. Optimistán várom az esti meccset, mert a Fradi van olyan jó, mint a Young Boys, azonban a mieinknek már a találkozó elejétől dominálnia kell a pályán. Ha ez nem sikerül, akkor nagyon nehéz lesz a visszavágó.

- Hogyan lehet kivitelezni mindezt? Mennyire lehet segítségünkre a Groupama Aréna természetes gyepszőnyege, no meg a 12. játékos, a legendás Fradi-tábor? 

- Ugyan profi játékosok alkotják a Young Boyst, de ami a Groupama Arénában vár rájuk, azt szerintem még ők sem tapasztalták meg soha. A borítás nem lesz nekik újdonság, hiszen nem ma kezdtek el focizni, szerintem a gyep tekintetében nem beszélhetünk előnyről vagy hátrányról. Az lesz a kérdés, hogy David Wagner milyen taktikával küldi a pályára a svájciakat. Vajon mernek-e focizni az előny tudatában, vagy inkább a biztos védekezésre építenek majd? Biztos vagyok benne, hogy meglesznek a mérkőzés kulcspillanatai, amit a Fradinak most ki kell tudni használni, például a pontrúgások, de Franck Boli és Myrto Uzuni villanásaira is számítok. Arra a játékunkra lesz szükség, amit a Dinamo Kijev és a Slavia Praha ellen mutattunk a második félidőkben, akkor kiejthetjük a svájci aranyérmest.

 

Cikkajánló

„A Ferencváros jelent számomra mindent”

Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját Lipcsei Péter, labdarúgóklubunk legendája.

Mezőkövesden a Fradi-minibusz

Drukkereink a Mezőkövesd elleni mérkőzés idején is beszerezhetik kedvenc Fradi-terméküket.

Dibusz bizonyított a kapitánynak

Labdarúgócsapatunk kapusa, Dibusz Dénes értékelte a válogatott Koszovó ellen 2-0-ra megnyert meccsét - VIDEÓ!

Szevikjan gólt lőtt, Ben Romdhane kezdett

Örmény játékosunk Csehország ellen volt eredményes, míg tunéziai középpályásunk Új-Zéland ellen játszott.

Dibusszal és Vargával győzte le Koszovót a válogatott

Dibusz Dénes kezdőként, Varga Barnabás csereként játszott a Puskás Arénában 2-0-ra megnyert meccsen.

Köszönünk mindent, Toki!

Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa, három UEL- és egy BL-csoportkör után Tokmac Nguen távozik az FTC-től.

„Dénes a legkiválóbb magyar csapat kapusa”

Marco Rossi a Koszovó elleni mérkőzés előtt beszélt várakozásairól és Dibusz Dénesről is.

Mezőkövesd-FTC: elindult a jegyértékesítés!

Március 31-én, vasárnap 18.00-tól lépünk pályára a Mezőkövesd vendégeként a bajnokság 26. fordulójában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin