2023. április 6.
„Európai szintű futballistákat kell nevelnünk”
Interjú az FTC II vezetőedzőjével, Korolovszky Gáborral.

A legutóbbi hat bajnokiját megnyerte a labdarúgó NB III Közép csoportjában szereplő FTC II. A remek sorozatról, a felnőttcsapat kapuján kopogtató fiatalokról és Sztanyiszlav Csercseszovról is beszélgettünk a tartalékcsapat vezetőedzőjével, Korolovszky Gáborral.

- Hetek óta nem talált legyőzőre a csapat. Minek köszönhető, hogy most látszólag minden összeállt?

- Különösebb titka nincsen igazából. Ezeknek az eredményeknek a nagy részével adósak voltunk, hiszen az ősszel sok olyan meccsen kaptunk ki, amit meg kellett volna nyernünk, vagy legalább ikszelnünk kellett volna. Nincs titok, csapatépítés van, arra ráment az őszi szezon. A téli felkészülés fontos lépcsőfok volt ahhoz, hogy jobban összerázódjon a csapat. A tavaszi idényben sem kezdtünk jól, hiszen ikszeltünk a Szolnokkal itthon, de aztán egyszer csak beindultunk. Ebben a hat győzelemben az a nagy dolog, hogy van benne négy úgymond kötelező győzelem, de két extra is, a Hódmezővásárhely és az ESMTK elleni mérkőzések, hiszen ezek a csapatok a dobogón állnak. Összességében mindkét meccsen megérdemelten nyertünk. Sokat dolgozunk, de ez nem érdem, ez a kötelességünk. Szerintem mostanra összeérett a csapat és egyre motiváltabbak is a srácok.

Jellemző kép az elmúlt hetekből - sorra nyeri a meccseket az FTC II

- Leginkább fiatalok alkotják a keretet. Hogy látja, feldobja őket a jelenlegi győzelmi széria?

- Biztosan, bár erre leginkább ők tudnának válaszolni. Az biztos, hogy nagy segítség Pócsik Botond visszatérése. Ő korábban is itt játszott, ám tavaly elment Nyíregyházára, az NB II-be. Miután visszatért, olyan szemléletet hozott az öltözőbe és a pályára is, ami segítséget jelent. A második csapatoknak éppen az a bája, hogy utánpótlásból kiöregedő vagy még ki sem öregedett játékosokat kell felvinni a felnőtt futballba. Most szerencsénk is van, elkaptuk a fonalat, ami ősszel kifelé pattant, az most befelé, de ezt meg is lovagolják a srácok a hétközi edzésmunkával. Emellett hétvégente a meccseken extra hozzáállást mutatnak – pontosan ez az, ami kell.

- Az elmúlt hetekben több fiatal, korábban az NB III-as együttesben is futballozó játékos, így Manner Balázs és Lisztes Krisztián is megmutathatta magát a felnőttek között. Az ő példájuk lehet a követendő út az utánpótlásban nevelkedők számára?

- Így van, a legfontosabb, hogy ezek a példák is megmutatják, hogy van feljebblépési lehetőség az utánpótlásból a felnőttek közé. Az ilyen eredmények mögött nagyon sok, az utánpótlásban dolgozó ember munkája van az akadémiai igazgatótól a szakmai igazgatón át. Jó példa Lisztes Krisztián esete is, akivel kapcsolatban külön is fontos kiemelni, hogy nem egy-két edző, hanem rengeteg szakember érdeme, hogy most ott tart, ahol. Sokat hozzátett a fejlődéséhez minden eddigi edzője, például Lipcsei Péter is, aki az NB II-es Soroksárban dolgozott vele. Örülünk, hogy tudunk a felnőttcsapat számára olyan játékosokat kinevelni, akik megállják a helyüket a nagycsapatnál is. Innentől már csakis a fiatalokon múlik, hogy megvetik-e a lábukat a felnőtt keretben, bár nyilván ők is tudják, hogy ez egy hosszú folyamat.

A példák is azt mutatják, hogy akár a tartalékcsapatból is vezethet út a Ferencváros első csapatába

- Ki lehet a következő olyan labdarúgó, aki a tartalékcsapatból eljut a felnőttek közé?

- Nevet nem mondanék, mert az nem volna fair. Az egyébként nemcsak rajtunk, hanem a felnőttcsapat edzőjén is múlik, hogy kiben lát potenciált. Más az, amit mi látunk az NB III-ban és más az, amire a felnőttcsapatnak szüksége van. Azt kell egyértelműsíteni, hogy a Ferencváros nem egy NB I-es csapat, hanem egy Európa Liga csoportkörében első helyezett együttes, éppen ezért a Ferencváros utánpótlásában nem NB I-es játékost kell nevelnünk, hanem európai szintű futballistát, mert a Ferencvárosnak arra van szüksége. Varga Zétény és Bagi Ádám is nagyon tehetséges, mindketten 16 évesek, de a három legfelső korosztályos válogatottba, az U17-esbe, az U18-asba és az U19-esbe is adunk futballistákat, akinek idővel lehet lehetősége feljebb lépni. Minden csak rajtuk múlik. Ez egy folyamat, az a fontos, hogy a fiatalok is megértsék, hogy nem lesz valakiből egyik napról a másikra élvonalbeli játékos. Hát még a Ferencvárosban, ahol európai szintű játékosokra van szükség.

- A felnőttek vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov időnként felbukkan edzéseken, meccseken? Vele milyen a kapcsolata?

- Edzéseken azért nem, mert a legtöbbször egyidőben edzünk. Ha nem is napi szinten, de hetente egy-két alkalommal találkozunk, beszélgetünk. Most már ott tartunk, hogy specifikusan kér játékosokat. Már tudja, ki Manner Balázs, többször edzett a felnőttekkel Tóth Alex és Kaján Norbert, de kérte már Almássy Leventét is név szerint egymás közti játékra. Abszolút képben van a tartalékcsapat keretével kapcsolatban. Amikor találkozunk a sporttelepen, mindig váltunk néhány szót, Sztanyiszlav Csercseszov tisztában van azzal, hogy az NB III-ban kik a tehetséges játékosok, kikre számíthat esetleg a jövőben.

- Az FTC II a húsvéti hétvégén szabadnapos a bajnokságban, legközelebb április 12-én, szerdán lép pályára. Folytatódhat a győzelmi széria?

- A Bánk-Dalnoki LA jelenleg kieső helyen áll. Nehéz körülmények között fogunk játszani, idegenben, egy valószínűleg gyengébb minőségű pályán, de arra készülünk, hogy meglegyen a 7/7. Ezen a héten több sérültünk is volt, így előfordult, hogy csak 9-10-en edzettek, de most a jövő szerda a fontos, addigra megleszünk.

Cikkajánló

NB III: Győzelem az Érd ellen

Második csapatunk 3-0-ra verte az Érdet.

NB III: Kétgólos vereség Kaposváron

Második számú labdarúgócsapatunk 2-0-ra maradt alul a Kaposvári Rákóczi vendégeként.

Döntetlen hazai pályán a Mohács ellen

NB III-as labdarúgócsapatunk 1-1-es döntetlent játszott hazai pályán a bajnokság 22. fordulójában.

Nem született gól Dunaújvárosban

NB III-as labdarúgócsapatunk 0-0-s döntetlent játszott a bajnokság 21. fordulójában.

NB III: Vereség az Iváncsa ellen

Második csapatunk 2-1-s vereséget szenvedett a 20. fordulóban.

Egy gól döntött, vereség az MTK II ellen

Az FTC II kiélezett meccsen szenvedett vereség a bajnokság 19. fordulójában.

Egygólos vereség a tavaszi nyitányon

NB III-as férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re kikapott a Bonyhád-Majos ellen a bajnokság 18. fordulójában.

Győzelem hajrágólokkal

A dobogón zárta az őszt az FTC II, amely nem adta fel, és a végén nyerte meg a Fehérvár elleni meccset.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin