2019. június 24.
A volt fradista csapata és a rekordbajnok vár az FTC-re
Utánajártunk, hogy mit kell tudni magyar bajnok és kupagyőztes női labdarúgócsapatunk BL-ellenfeleiről.

Mint arról ITT beszámoltunk, magyar bajnok és kupagyőztes női labdarúgócsapatunk a Bajnokok Ligája selejtezőjében Pozsonyban lép pályára, ahol a házigazda Slovan, a moldáv Agarista-SS Anenii Noi és a szabadkai ZFK Spartak Subotica ellen játszik majd augusztus 7. és 13. között. Összeszedtünk néhány érdekességet, amelyeket érdemes tudni a három ellenfelünkről.

Négy főtáblás szereplés, legutóbb a Bayern München ellen

Női labdarúgóink az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nyoni székházában megtartott sorsoláson az első kalapból a szerb ZFK Spartak Suboticát kapták. A szabadkai klubot 1970-ben alapítottak, első bajnoki címét az 1974-75-ös szezonban szerezte, akkor még jugoszláv csapatként. Az ország történelme a labdarúgásra is jelentős hatással volt, a Subotica pedig egészen a Szerb Bajnokság 2006-os újjászervezéséig nem tudott felérni a csúcsra. Az azóta eltelt 13 idényben a ZFK kilencszer volt aranyérmes, a 2010-11-es szezon óta pedig folyamatosan ők nyerték meg a bajnokságot.

A ZFK Spartak Subotica egymás után hatszor nyert Szerb Kupát, utoljára 2017-ben. A Bajnokok Ligájában a 2011-12-es idényben debütáltak és eddig négyszer jutottak fel a 32-es főtáblára. A 2012-13-as szezonban a svéd Göteborg, egy évvel később az orosz Rossiyanka, a 2015-16-os idényben a német Wolfsburg, legutóbb pedig tavaly a Bayern München búcsúztatta őket. Egyik legnagyobb nemzetközi sikerüket 2018 augusztus 22-én érték el, amikor az United By Women's Football spanyolországi döntőjében tizenegyesekkel legyőzték a portugál Sportingot.

A csapat keretében a szerb labdarúgók mellett találhatunk két-két brazil és amerikai, illetve egy-egy ghánai és ukrán idegenlégióst. Néhány éve a Ferencvárossal is volt kapcsolata a klubnak, ugyanis innen szerződött a Fradiba a szerb Jelena Cankovic, aki végül két magyar bajnoki címet és három kupagyőzelmet ünnepelhetett a mieinkkel. Vezetőedzőjük a szerb válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Boris Arsic.

Rekordbajnok 28 éves edzővel


 A harmadik kalapból érkező Slovan Bratislava személyében egy 13-szoros bajnok csapat lesz az FTC-Telekom ellenfele. A pozsonyiak a szlovák női liga 1994-95 óta íródó története során a legtöbb bajnoki címet nyerték, négy alkalommal pedig a Szlovák Kupát is elhódították. A Bajnokok Ligájában eddig ötször próbálkozhattak, de egyszer sem sikerült a továbbjutás. Ehhez legközelebb a 2011-12-es idényben jártak, akkor csak egy ponttal maradtak el a finn Vantaatól.

Keretét csak szlovák játékos alkotja, edzőjük pedig a rendkívül fiatal, mindössze 28 éves Martin Masaryk, aki 2016 augusztusa óta irányítja a csapatot.

Másodéves moldávok

A csoport negyedik csapata a Agarista-ȘS Anenii Noi az elmúlt két moldáv bajnokság és kupa aranyérmese. Tavaly debütáltak a legrangosabb európai kupasorozatban, akkor három vereséggel és 1-11-es gólkülönbséggel zártak. Az együttest kizárólag moldáv játékosok alkotják, vezetőedzőjük Ghenadie Goriuc.

(Fotók: ŽFK Spartak Facebook, Miroslav Vraník, Agarista-SS Anenii Noi Facebook)

Cikkajánló

Erődemonstráció Felcsúton

Bajnoki címvédő női labdarúgócsapatunk 5-0-s győzelmet aratott a Puskás Akadémia otthonában a 19. fordulóban.

Hatot lőttünk a Szombathelynek

Női labdarúgócsapatunk kiütéses győzelmet aratott a Simple Női Liga 18. fordulójában.

Csányi betalált, vereség Törökországban

A női labdarúgó-válogatott Törökországban folytatta szereplését az Európa-bajnoki selejtezősorozatban.

Döntetlent játszott a női válogatott

A magyar női labdarúgó-válogatott 1-1-re végzett Azerbajdzsánnal Eb-selejtezőn.

Hatot lőttünk a Fehérvárnak

Női labdarúgócsapatunk Fehérvár elleni győzelme alkalmával négy játékosunk is betalált.

Három játékosunk a női válogatott keretében

A magyar női labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya, Szarvas Alexandra kihirdette az edzőtábori keretet.

Begyűjtöttük a három pontot Szegeden

A Simple Női Liga 16. fordulójában 3-0-s győzelmet arattunk idegenben, a St. Mihály csapata ellen.

Kiestünk a kupából

Női labdarúgócsapatunk a Simple Női Kupa elődöntőjében 1-0-s vereséget szenvedett az MTK Budapesttől.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin