2021. augusztus 17.
Két pompás gól és Fradi-győzelem a BL-nyitányon!
Női labdarúgócsapatunk Fenyvesi Evelin és Vágó Fanny találatával legyőzte a lengyeleket a BL-selejtezőn.

Végre eljött a pillanat, amire női labdarúgóink is vártak: megkezdték szereplésüket a Bajnokok Ligája-selejtezőjében. Sajnos a főpróba az MTK elleni idénynyitón nem sikerült, ettől függetlenül bizakodóan tekintettek a lányok a lengyelországi túra első állomása elé.

Hogy első és ne utolsó legyen, ahhoz le kellett győznünk a több, mint 20 év után újra bajnoki címet szerző Czarni Sosnowiecet. Mindkét csapat kerete jócskán átalakult a nyár során és bár a Fradi UEFA-koefficiense magasabb volt a sziléziai együttesnél, a lengyeleket fűthette többek között az is, hogy saját közönségük előtt játszhattak.

Dörnyei Balázs vezetőedző támadószellemben küldte pályára csapatát. A három védő előtt öt középpályás és két csatár játszott. A kezdeti percek inkább a mezőnyjátékról szóltak, de az látható volt, hogy a Czarni a széleken szeretné megverni a Ferencvárost.

Ugyan egy-egy alkalommal sikerült a lengyeleknek a védelmünk mögé betenni a labdát, de mindig volt egy becsúszó láb, vagy egy jól keresztező játékos, aki kizökkentette a hazai akciót. Igazán nagy lehetőség egyik kapu előtt sem volt az első negyedórában, a 16. perc viszont látványosra sikeredett. Szerencsére ferencvárosi részről, ugyanis Pusztai Sára a védelem mögé befutó Vágó Fannyt szerette volna megjátszani, klasszis csatárunk sarka viszont úgy gondolta, hogy a második hullámban érkező Fenyvesi Evelin jobb pozícióban van. A támadónk testrészéről visszapattanó labdát válogatott középpályásunk 16 méterről, jobb lábbal, kapásból a kapu jobb oldalába lőtte.

Kispadunk és a lelátón helyet foglaló cserejátékosok hatalmasat ordítás közepette ugrottak fel örömükben, így legalább elviselhetőbb lett a 17 fokos „hideg”. A gól pedig még jobban megnyugtatta az egyébként nagyon higgadtan és okosan játszó Fradit. A lengyelek egy fokozattal gyorsabb tempóra kapcsoltak, igyekezték kihasználni gyorsaságukat és másik erősségüket, az egy az egy elleni játékot. Lehet, a mieink ihletet merítettek a férfiak hősies prágai védekezéséből, mert mind kapusunk, Chandra Bednar, mint a védők vagy az éppen visszaérő játékos a legjobb pillanatban szúrt közbe, szerzett labdát vagy valamilyen módon, de szabályosan legyűrte az ellenfelét. A félidő hajrájában azért még mi is veszélyeztettünk, de Pusztai lövése elkerülte a kaput.

A második játékrész viszont nagyon rosszul indult. Egy jobb oldalról elvégzett lengyel szabadrúgásra pontosan robbant be Patricia Fischerova és Betsy Brandont túlugorva a kapu jobb alsó sarkába fejelt hat méterről. A játék addigi képe alapján némileg váratlanul egyenlítettek a hazaiak, de egy buta szabálytalanság és pimasz lövés miatt néhány perccel később újra hátrányba kerültek. Történt, hogy az 55. percben a Czarni tizenhatosának jobb sarkánál szabálytalankodtak Vágóval szemben. Válogatott klasszisunk pedig húzott egy váratlant és jobbal a bal alsó sarokba tekert, úgy, hogy a labdába nem ért bele senki.

A kissé csalódott Sosnowiec-játékosok ezután erőszakosabb stílusban kezdtek futballozni, többször is csak szabálytalanul tudták megállítani a helyenként szép kényszerítőkkel és passzokkal építkező fradistákat. A lengyelek érezték, hogy több kell tőlük, feljebb is tolták a védelmüket, edzőjük folyamatos cserékkel igyekezett frissíteni, de amikor úgy nézett, hogy ígéretes akciót vezethetnének, vagy Bednar vagy egy félelmet nem ismerő ferencvárosi láb blokkolta az útjukat.

A mieink többnyire a széleken próbálták megzavarni a Czarni-védőket, alkalmanként még a tizenhatoson belülre is eljutottunk, de egy-egy apróbb hiba, vagy rossz passz miatt elmaradt a veszély. A hajrához érkezve érződött az idegesség a lengyeleken, mi azonban továbbra is tökéletesen védekeztünk. Még szerencsénk is volt, amikor egy veszélyes szabadrúgás szögletre pattant.

„Egy perc van! Vágd ki!” - érkeztek az izgatott hangok a lelátóról, a lányok pedig ezt tették. Ez picit még korai volt, hiszen a játékvezető négy perc ráadást rendelt el a második félidő végén. Dörnyei Balázs a 92. percben rendkívül rutinosan cserélt még egyet, a pályán a mieink pedig a hátralévőkben is minden labdáért megharcoltak, nem engedték a tizenhatosunk közelébe az ellenfelet. Leperegtek a másodpercek és a percek, harsant a hármas sípszó, megnyertük a mérkőzést!

2-1-es győzelmével az FTC-Telekom bravúros győzelemet ért el az előzetesen játékerőben a mieinknél előrébb rangsorolt lengyel bajnok ellen, és augusztus 20-án, pénteken 20.00-tól az albán bajnok Vllaznia ellen már a BL legjobb 32 csapata közé jutásért, vagyis a playoffkörért léphet pályára. Szép volt, lányok!

Női labdarúgás, UEFA Női Bajnokok Ligája, selejtező minitorna, 1. mérkőzés
Stadion Ludowy, Sosnowiec, Lengyelország, 20.30
FTC-Telekom - Czarni Sosnowiec 2-1 (1-0)
FTC-Telekom: Bednar – Mosdóczi, Zlidnis, Lukas – Ivanusa, Fenyvesi, Brandon, Csányi (Németh, 92.), Szabó V. – Vágó, Pusztai (Nagy V., 79.). Vezetőedző: Dörnyei Balázs.
Czarni Sosnowiec: Szymanska – Kuclewicz, Zubchyk, Fischerová, Buszewska (Halatek, 80.) – Jedrzejewicz (Kaletka, 46.), Horváthová, Wlankowska – Kozak (Grosicka, 69.), Jaszek, Stanovic (Materek, 66.). Vezetőedző: Sebastian Stemplewski.
Gólszerzők: Fenyvesi (17.), Vágó (55.), illetve Fischerova (50.) 
Sárga lap: Kozak (10.)

Cikkajánló

Erődemonstráció Felcsúton

Bajnoki címvédő női labdarúgócsapatunk 5-0-s győzelmet aratott a Puskás Akadémia otthonában a 19. fordulóban.

Hatot lőttünk a Szombathelynek

Női labdarúgócsapatunk kiütéses győzelmet aratott a Simple Női Liga 18. fordulójában.

Csányi betalált, vereség Törökországban

A női labdarúgó-válogatott Törökországban folytatta szereplését az Európa-bajnoki selejtezősorozatban.

Döntetlent játszott a női válogatott

A magyar női labdarúgó-válogatott 1-1-re végzett Azerbajdzsánnal Eb-selejtezőn.

Hatot lőttünk a Fehérvárnak

Női labdarúgócsapatunk Fehérvár elleni győzelme alkalmával négy játékosunk is betalált.

Három játékosunk a női válogatott keretében

A magyar női labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya, Szarvas Alexandra kihirdette az edzőtábori keretet.

Begyűjtöttük a három pontot Szegeden

A Simple Női Liga 16. fordulójában 3-0-s győzelmet arattunk idegenben, a St. Mihály csapata ellen.

Kiestünk a kupából

Női labdarúgócsapatunk a Simple Női Kupa elődöntőjében 1-0-s vereséget szenvedett az MTK Budapesttől.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin