2021. július 2.
Sorsoltak a BL-selejtezőre! Íme, az FTC első ellenfele!
A bajnok Ferencváros női labdarúgócsapatára lengyel ellenfél vár a selejtező első meccsén.

Péntek kora délután az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nyoni központjában kisorsolták a női labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének első szakaszát. Mint ismert, az UEFA a 2021-2022-es szezontól jó néhány változtatást eszközölt a legrangosabb női nemzetközi kupasorozat lebonyolításában, ennek részletes leírásáról bővebben olvashatnak keretes írásunkban!

A sorsolást kiemeltként váró magyar bajnok és kupagyőztes FTC-Telekom az úgynevezett „Bajnoki ágon” játszik a kvalifikáció során. Csapatunk a selejtező első körében egy négycsapatos, egy adott helyszínen, két nap alatt rendezendő minitornán szerepel majd.

Azonban a pénteki eseményen csak 43 csapatot sorsolatk ki és a Ferencvárost éppen az utolsó, 11. csoportba sorsolták, ez pedig csak egy három klubból álló csoport lett.

A Fradi mellé húzták ki a kiemelt albán bajnokot, a KFF Vllazniát és a nem kiemelt lengyel KKS Czarni Sosnowiecet. A sorsolás értelmében az FTC a lengyel bajnok ellen játszik először és amennyiben nyer, akkor a minitorna döntőjében az albán aranyérmes KFF Vllaznia vár rá.

Az első játéknapon a kiemeltek és a nem-kiemeltek játszanak egymás ellen, sorsolás alapján, egy mérkőzést. A két győztes bejut a csoport „döntőjébe”, majd a második játéknapon a két győztes a továbbjutásért játszik egymás ellen.

A selejtező mini-torna mérkőzéseit augusztus 18-án (szerdán) és augusztus 21-én (szombaton) rendezik meg. A pontos időpontokat és minitorna helyszínét az UEFA csak később jelenti be.

„Az elmúlt években többször is játszottunk az aktuális lengyel bajnok ellen felkészülési mérkőzést és azt is tudni kell, hogy a lengyel női labdarúgás még a magyar előtt járt. Az albán csapatnak szerencséje volt, nekünk pedig borítani kell a papírformát. Most csak is az első meccsel szabad foglalkozunk és fel kell készülnünk a lengyel bajnokra” – mondta a sorsolás után Dörnyei Balázs vezetőedző.

Az új rendszerű Bajnokok Ligája lebonyolítása

Megszűnik a 32 csapatos, egyenes kieséses főtábla és helyette a selejtezők után 16 csapatos csoportkör következik. Fontos, hogy az új idénytől lényegesen több klub indulhat a Bajnokok Ligájában.

A topligák (Franciaország, Németország, Spanyolország, Anglia, Svédország és Csehország) 3-3 együttessel rajtolhatnak. Az erősorrend következő tíz országa (Dánia, Hollandia, Olaszország, Kazahsztán, Norvégia, Izland, Svájc, Skócia, Oroszország és Fehéroroszország) 2-2 csapatot nevezhetett a BL-be. A további nemzetek erősorrendjét mutató lista – benne a 29. helyen álló Magyarország – 16-50. helyezettje, tehát 34 ország, egy-egy csapatot nevezhet.

A sorozat lebonyolítása három szakaszból áll, de az első részben is külön kell választani két lépcsőt. A selejtező 1. fordulójában 60 csapat – közte az FTC-Telekom - lép pályára, selejtező mini-tornán. Már itt, a legelején két ágra szakad a mezőny: a „Bajnoki ágon” játszanak a fentebb említett nemzetenkénti lista 7-50. helyezettjének 44 bajnokcsapata, közte a Ferencváros is.

A „Liga-ágon” 16 csapat játszik, az erősorrend 1-6. országának 3. helyezettjei, valamint a 7-16. országok 2. helyezettjei. Fontos, hogy a Bajnoki- és Liga-ág továbbjutói csak a csoportkörben találkoznak, tehát a Bajnoki ágon szereplő Fradinak csak a már említett bajnokcsapatokkal kell játszania, akár a csoportkörig is.

A selejtező mini-tornákon marad a négy-négy csapat egy adott helyszínen, viszont megszűnik a körmérkőzéses rendszer. Az UEFA a „Bajnoki ág” 44 csapatát (valamint a „Liga-ág” 16 csapatát is) két-két csoportra osztotta, kiemeltekre és nem kiemeltekre. Az FTC-Telekom az erősebb 22 csapat közé, tehát a kiemeltekhez került. Minden négyes csoportba két-két kiemelt és nem-kiemelt kerül. Az első játéknapon a kiemeltek és a nem-kiemeltek játszanak egymás ellen, sorsolás alapján, egy mérkőzést. A két győztes bejut a csoport „döntőjébe”, majd a második játéknapon a két győztes a továbbjutásért játszik egymás ellen.

A selejtező mini-torna mérkőzéseit augusztus 18-án (szerdán) és augusztus 21-én (szombaton) rendezik meg. A „Bajnoki ágról” 11, a „Liga-ágról” 4 csapat jut a második fordulóba. A „Bajnoki ágon” a selejtezőből érkező 11 csapat, valamint az európai ranglista 4-6. helyezettjének bajnokcsapata meccsel majd egymás ellen. Ezek a párharcok már két mérkőzésen dőlnek el, és a 14 csapat által vívott 7 párharc 7 győztese bejut a Női Bajnokok Ligája csoportkörébe.

A selejtező 2. fordulójának sorsolását augusztus 22-én tartja az UEFA, a mérkőzésekre augusztus 31-én (kedden)/szeptember 1-én (szerdán), valamint szeptember 8-án (szerdán)/szeptember 9-én (csütörtökön) kerül sor.

A selejtezőből tehát a „Bajnoki ág” 7 legjobbja, valamint a „Liga-ág” 5 győztese jut a 16 csapatos csoportkörbe, ahol már várja az érkezőket a négy kiemelt bajnokcsapat: az FC Barcelona, a Paris SG, a Bayern München és a Chelsea.

A csoportkörben négy négycsapatos csoportot sorsol ki az UEFA. Innen az első két-két helyezett (8 csapat) jut az egyenes kieséses szakaszba. A csoportkör sorsolásának dátuma szeptember 16-a, a 6 csoportfordulóra 2021 október 5-e és december 16-a között kerül sor, hétközi játéknapokon.

Cikkajánló

„Az egyik vezér lehet, a másik igazi csapatember”

A hosszabbító Papp Lucával, a visszatérő Ott Eszterrel és edzőjükkel, Vágó Fannyval beszélgettünk – VIDEÓ!

Válogatott kapussal erősödik csapatunk

Szombathelyről igazol a Ferencvároshoz a női magyar labdarúgó-válogatott kapusa.

Távozók női labdarúgócsapatunknál

Július elsejével hat játékos hagyta el az FTC-Telekomot.

Bajnokcsapatunk Soroksárról igazolt

Egy érkező és egy hosszabbító játékos állapodott meg az FTC-Telekommal.

Vereség Ukrajna ellen

Három ferencvárosi játékossal a kezdőcsapatban kapott ki 2-0-ra a magyar női labdarúgó-válogatott.

Vágó Fanny: „Fel kell vállalnunk a saját játékunkat”

Női labdarúgócsapatunk játékos-edzője szerint a Fradi képes lehet eltüntetni a két csapat közti különbséget.

Eldőlt! Megvan az FTC első ellenfele a BL-selejtezőben

Az FTC-Telekom női labdarúgócsapata a skót Rangers ellen kezdi a Bajnokok Ligája selejtezőjét.

A Juventus, de edzőnk volt csapata is várhat a Fradira

Megvan, mely együttesek közül kerülhetnek ki női futballcsapatunk ellenfelei a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most