2021. szeptember 3.
„A sport mindig is az életem fontos része volt”
Halas Eszter sportdietetikussal beszélgettünk.

A Ferencváros női akadémiája új szintre emelné az utánpótlás nevelést. Erről, illetve több más témáról is beszélgettünk Halas Eszterrel, aki sportdietetikusként dolgozik futballistáink mellett.

- Mesélj magadról. Hogyan kerültél a Ferencvároshoz?

- A sport mindig is az életem fontos része volt. Jelenleg is aktív sportoló vagyok, futásban és terepakadályfutásban versenyzem egyesületi szinten, emellett pedig készülök az Ironman teljesítésére is, így a megfelelő sporttáplálkozás kialakítása mindennapjaim elengedhetetlen része. A labdarúgással 4 évvel ezelőtt kerültem közelebbi kapcsolatba, amikor elkezdtem dolgozni a Cardio Consulting Hungary Kft-nél, ahol többek között teljesítményelemző szoftverekkel és a játékosok testösszetétel mérésével foglalkoztam. Itt ismertem meg a női felnőtt csapat vezetőjét Dörnyei Balázst. Idén végeztem a Testnevelési Egyetem sport-specifikus dietetika szakán, mely a dietetikus végzettségre épülő szakirányú továbbképzés. Szerettem volna a férfi labdarúgásban szerzett tapasztalatok után női csapatnál elhelyezkedni, és mivel Ferencváros már évek óta az otthonom is, így kapóra jött ez a lehetőség.

- Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy mit is csinál egy sportdietetikus. Kifejtenéd kérlek, hogy mivel foglalkozol pontosan?

- A fő feladatom az, hogy segítsem a sportolókat abban, hogy a táplálkozásukkal a teljesítményüket és az egészségüket a lehető legmagasabb szinten tudják tartani. Egy jól felépített táplálkozási stratégiával az edzéseket, mérkőzéseket, nagymértékben meg lehet támogatni, amely által jobban tudnak fejlődni és teljesíteni is.

- Miért fontos már utánpótlás korban elkezdeni a tudatos táplálkozást?

- Sokkal könnyebb fiatal korban kialakítani a megfelelő, tudatos sporttáplálkozást, hiszen így a gyerekek már felkészülten és edukáltan léphetnek be a profi sport világába. Emellett a testösszetételük is sokkal optimálisabban alakul, melynek köszönhetően magasabb teljesítményt tudnak nyújtani és kevésbé sérülnek le.

- Van-e különbség az utánpótlás korú lányok és fiúk táplálkozási szükségletei között?

- Természetesen, mivel a két nem élettanilag is különbözik egymástól. A lányoknál figyelembe kell venni a táplálkozás során a havi ciklus szakaszait is és vannak olyan tápanyagok, amikre kiemeltebb figyelmet kell fordítani. Emellett pedig az étkezési zavarok, a relatív energiahiány a sportban (RED-S) is gyakrabban fordulnak elő lányok esetében, így ezek szűrése is nagyon fontos feladat.

- Dolgoztál-e már utánpótlás korú gyerekekkel korábban?

- Az előző munkahelyemen gyereknek segítettem a számukra testhezálló sportág kiválasztásában és a megfelelő táplálkozás kialakításában. Korábban pedig a Semmelweis Egyetem Pető András Karán központi idegrendszeri sérült gyerekek mozgásfejlesztését tanultam két évig és tartottam foglalkozásokat, mozgásprogramokat óvodás kortól egészen nyolcadikos korig.

- A te elképzeléseid szerint fognak főzni a játékosokra? Vagy te csak egy irányt mutatsz nekik?

- Első körben csak irányt szeretnénk nekik mutatni egy egyénre szabott táplálkozási stratégia kidolgozásával, ami kiegészíti az akadémián, iskolában kapott étkezést. A kicsiknek játékos feladatokkal, az idősebb korosztálynak és a szülőknek, pedig előadásokkal és konzultációkkal szeretnék segíteni a tudatosabb életmód és sporttáplálkozás kialakításában. Hosszútávon pedig mindenképp az a cél, hogy az iránymutatásaim szerint étkezzenek.

- Milyen felmérés előzi meg azt, hogy kialakíts egy étrendet egy utánpótlás korú gyerek számára? Mindenkinek egyénre szabott étrendje lesz?

- A gyerekek testösszetételét InBody és ISAK antropometria segítségével mérjük az év során több alkalommal, amit kiegészítünk laborvizsgálattal és további kérdőívekkel is. A táplálkozásukat pedig 4 napos táplálkozási naplóval elemzem ki, amibe egy edzésnap, egy mérkőzés előtti nap, egy mérkőzés nap és egy mérkőzés utáni nap táplálkozását kell részletesen leírniuk. Továbbá egy sportolói kérdőívet is ki kell tölteniük, amely után egyesével leülök minden játékossal, hogy egyénre szabottan kialakítsunk egy táplálkozási stratégiát. Szeretném megtanítani őket arra, hogy egyedül is képesek legyenek megfelelően választani és tudatos sportolókká váljanak.

- Mit gondolsz mi a leggyakoribb hiba, amit a szülők elkövetnek a gyerekek táplálkozásában?

- Nagyon fontos a példamutatás, hiszen a gyerekek azt fogják követni, amit a szüleiktől látnak, így rendkívül fontos, hogy az otthoni környezet is támogassa a gyerekek egészségét és sportteljesítményét. A szülők nem hibáztathatják magukat, ha esetleg nem tudnak mindent megadni a gyermekük számára, éppen ezért készülünk nekik is edukációs előadásokkal.

- Milyen lényegi különbség van egy utánpótlás versenyző és egy felnőtt sportoló táplálkozási rendje között? Szabad-e étrend-kiegészítőket alkalmazni az utánpótlás játékosoknál?

- Az utánpótlás korú sportolóknál kiemelt figyelmet kell arra fordítani, hogy ők még fejlődésben vannak és a labdarúgáson kívül a növekedésnek is van energia- és tápanyagszükséglete, melyet biztosítani kell.  Az étrend-kiegészítők használata 18 év alatti sportolóknál kifejezetten teljesítményfokozás céljából nem ajánlott. Más kérdés azonban, ha hiánypótlás miatt van rá szükség. Az étrend-kiegészítők szerepet játszhatnak az élsportolók felkészülésében, de csak akkor, ha bizonyítottan hatékonyak, biztonságosak, az életkornak és érettségnek megfelelnek, melynek megítéléséhez szakember szükséges.

- A túlterhelés jelenti az egyik legnagyobb kihívást a profi sportolók számára. Hogyan és milyen módszerekkel tudtok ebben segítséget nyújtani?

- Egy megfelelően kialakított táplálkozási stratégia segítségével a regeneráció és az alvás is sokkal hatékonyabb, ami mind hozzájárul ahhoz, hogy ne terhelődjön túl a sportoló. Továbbá, optimális energia- és tápanyagbevitellel elkerülhető a relatív energiahiány a sportban (RED-S), ami az alacsony energiellátottság következménye és az egészség, valamint a teljesítmény romlásával jár együtt. Az ebből eredő fokozott sérülésrizikó, csökkent edzésválasz, izomerő, állóképesség, koncentráció, koordináció, romlott ítélőképesség, üres glikogénraktárak, depresszió és ingerlékenység pedig tovább fokozhatják a sportolók túlterhelődést, ezért fontos a megelőzés.

- Mennyi pluszt tud hozzáadni a csapat teljesítményéhez a te munkád?

- Ha egy labdarúgónak megfelelő a táplálkozása, akkor az segíti az edzésekhez való gyorsabb és hatékonyabb adaptációt, és ezáltál a mérkőzések során nyújtott teljesítményt is. A táplálkozás egyaránt kihat a fizikai és a szellemi teljesítőképességre, így a játékosok nemcsak a sprintek számát, intenzitását tudják fenntartani a félidők során, de hatékonyabban tudnak cselezni és jobb döntéseket is tudnak hozni a pályán.

Cikkajánló

Németh Diána gólja is kellett a lengyelek elleni x-hez

A magyar női U19-es válogatott 2-2-es döntetlent játszott a Lengyelország elleni edzőmeccsen.

Sportszülői Mentorprogram 1. rész - Lázár Pál

Lázár Pál, a női akadémiai Elit Program vezetőjének gondolatai a program tematikájáról.

Gólzáporos mérkőzéseken vertük az ETO-t

A Ferencváros női akadémistái ezúttal is elhozták a három pontot minden korosztályban.

U19-es csapatunk ismét hátrányból tudott fordítani

Jó meccset játszottunk a Győrrel - értékelt leánycsapatunk vezetőedzője, Szeitl Szilvia.

Fölényes győzelmek a Puskás Akadémia ellen

A Ferencváros női akadémistái mindhárom korosztályban győzelemmel indították az idei bajnoki szezont.

„A fő szempont, hogy ne sérüljenek a játékosok”

Szabó András élettani és sporttudományos csoportvezetőként dolgozik női futballistáink mellett.

Új szintre emelné az up-nevelést az FTC akadémiája

Nagyobb intenzitású, magasabb minőségű, nagyobb játékos-létszámot érintő képzés a terv női labdarúgóinknál.

Kiütéses győzelmek sora - női utánpótlás körkép

U19-es, U16-os és U14-es csapatunk mellett a Soroksár is több kiváló eredményt ért el az utóbbi...

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most