2022. január 18.
„Célunk, hogy felkészítsük őket a felnőtt futballra”
U15-ös női labdarúgócsapatunk vezetőedzőjével beszélgettünk.

Január elején elindult a munka az utánpótláscsapatainknál is, kemény felkészülés és több edzőmeccs vár a lányokra. A tavalyi szezonról, a téli felkészülésről és az előttük álló időszakról is beszélgettünk Szanyi Mária U15-ös vezetőedzővel.

- Hogyan értékeled a mögöttünk hagyott szezont?
- Ez volt az első félévem a Ferencvárosi Torna Club kötelékében. A szezon felénél járva csak dicsérni tudom a gyerekeket. Nagyon komoly munkát végeztek el az ősszel. Egyénileg és csapatszinten is sokat fejlődtek, nekem külön öröm, hogy a mérkőzéseken rendre visszaköszöntek azok az elemek, amelyeket az edzéseken gyakorolunk és sokat beszélünk róluk. A tabellán elfoglalt helyezésünk az eredménye annak, amit a lányok játékban, hozzáállásban mutatnak. A szerzett 109 gól önmagáért beszél.

- Személy szerint mit adott neked a csapat élén töltött idő?
- Nagy élmény ilyen játékosokkal dolgozni, akik a pályán és azon kívül is kivételes tehetségűek. Számomra az első számú feladat, hogy a gyerekekből egészséges, becsületes embert neveljünk, akik kötődnek a klubhoz, és megadjunk nekik minden támogatást ahhoz, hogy felnőttként komoly sportolói karriert futhassanak be. Minden tevékenységünket e két cél alá rendeljük, így valamennyi döntésünket úgy hozzuk meg, hogy az szolgálja ezeket. Öröm látni egy-egy gyerek teljesítményének javulását, akár azt is, hogy mindkét kiválasztott poszton képes már kiemelkedőt nyújtani, vagy azt, ha valaki már olyat is meg tud csinálni, amire korábban maga sem gondolt. Külön szeretném kiemelni, hogy a lányok képesek valódi közösségként, csapatként funkcionálni.

- Mit lehet tudni a csapaton belüli játékosmozgásokról?
- Egy távozónk van, aki a BVSC-ben folytatja, és a megbeszéltek szerint egy mindkét fél számára előnyös csere keretében ugyanonnan érkezik egy új játékos, Kratochwill Zoé személyében. Az általunk szervezett téli kiválasztó napon több, mint 30 olyan gyerek jelent meg, aki a Ferencvárosi Torna Clubban szeretne futballozni. Közülük többen már most csatlakozni akarnak. Természetesen mindegyikük esetében úgy döntünk, hogy az neki és a klubnak is jó legyen, így valószínűleg többen csak nyáron öltöznek majd zöld-fehérbe.

- Milyen állapotban tértek vissza a játékosok a téli pihenőről?
- A felkészülést felméréssel kezdtük. Ennek eredményei azt mutatják, hogy a lányok nagyon jó állapotban vannak. A hosszú és fárasztó őszi szezon után szükségük volt a pihenésre, hiszen az is a felkészülés része egy élsportolónál. Most többen a központi felvételin szerepelnek majd, utána pedig ismét komoly feladataink lesznek a pályán. Szeretnénk még továbblépni csapatszinten, és természetesen megvannak az egyéni feladatok is annak érdekében, hogy egy-egy játékos is ki tudja hozni magából a maximumot tavasszal.

- Mire számíthatunk a tavaszi szezonban a csapattól?
- Ahogy már korábban is említettem, a tabella csak eredménye annak a munkának, amit a lányok elvégeznek. Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nem öröm az élen állni és vezetni a bajnokságot, de sokkal fontosabb az, hogy a játékosokat felkészítsük a felnőtt futballra, és mindent megtanuljanak, amit a korosztályban tudni kell, és amit képességeik lehetővé tesznek. Nekem nagyon tetszik, hogy a Fradinál egy korosztállyal följebb játszatjuk őket, így 2008-as és 2009-es születési gyerekekkel állunk az élen a 2007-eseknek kiírt bajnokságban.

- Mi volt a legnagyobb kihívás a bajnokság során? Mi volt számodra a legnehezebb?
- Szerintem ma mindenkinek a covid állandó jelenléte okozza a legnagyobb kihívást. Voltak betegeink, volt, aki az oltás miatt esett ki hónapokra, és volt olyan is, aki egészségesen került karanténba. Most egy ilyen világot élünk, tudomásul kell venni új szabályokat és alkalmazkodni kell a körülményekhez. Fontos, hogy azokban a gyerekekben, akik éppen nem készülhetnek velünk, tartsuk a lelket és mindig tudják, hogy közénk tartoznak. A pályán mindig az a nehézségünk, hogy mi futballozni akarunk, de akadnak olyan ellenfeleink, amelyeket csak az eredmény érdekel és a győzelemért minden eszközt bevetnek. Mi ellenük is a focival foglalkozunk és a játékra tanítjuk a lányokat. Akkor lépünk pályára, amikor azt előírják nekünk és mindenki ellen sportszerűen játszunk.

- Hol végezhet a csapat a bajnoki idény végén?
- Őszintén szólva nem ez az a kérdés, ami a legjobban foglalkoztat ,de az is tény, hogyha elindulunk bármilyen versenyen, akkor az énünkből természetszerűen fakad, hogy nyerni akarunk. A lányok az első helyen állnak, így eredmény szempontjából nem lehet más a cél, mint megnyerni a bajnokságot. Jó sportolói karakterre utal, hogy többször vesztes helyzetből is fel tudtak állni. Ez a bajnokok ismérve. Ugyanakkor szeretném ismét hangsúlyozni, hogy ebben a korban az eredmény nem első számú cél, hanem „csak” az elvégzett munka következménye. Hiszem, hogy a győzelem a felnőtteknél és a felnőtt alatti utolsó korosztályban van a fókuszban.

- A kiválasztó nap során milyen tapasztalatokat szereztetek? Mennyire volt sikeres?
- Nagyon nagy öröm volt látni, hogy ennyi tehetséges gyerek van az országban, és hogy talán a jó hírünknek köszönhetően sokan akarnak a Fradi női labdarúgó akadémiájához csatlakozni. Szinte kicsi volt a sátor. A legfiatalabb résztvevő 2012-ben született, a legidősebb 2006-os volt. Jó élmény volt ez a nap gyereknek és a felnőtteknek egyaránt. Szeretnénk belőle rendszert csinálni, és félévente látni a még fel nem fedezett tehetségeket. Bízom benne, hogy azok, akik karakterükben és játéktudásukban is illenek a zöld-fehér családba, hamarosan Fradi-címeres mezben futhatnak majd ki a pályára.

Cikkajánló

Leány U19: Nem bírt egymással a két zöld-fehér együttes

Gól nélküli döntetlent játszott U19-es csapatunk az Illés Akadémia ellen a rájátszás 5. fordulójában.

Leány U17: Újabb győzelem az MTK ellen a rájátszásban

Egy meccsel a bajnokság a vége előtt egy ponttal vezeti a tabellát U17-es együttesünk.

Bajnoki aranyérmes U15-ös csapatunk

Két fordulóval a vége előtt bajnoki címet ünnepelhetett Szanyi Mária együttese.

Továbbra is versenyben a bajnoki címért U19-es lányaink

Gól nélküli döntetlennel ért véget U19-es csapatunk Puskás Akadémia elleni mérkőzése.

U17: a felsőházi rájátszásban is legyőztük az MTK-t

A bajnoki címért küzdő U17-es csapatunk 4-0-ra nyert a nagy rivális MTK ellen.

A listavezető FTC hat játékost ad a magyar válogatottba

A női U16-os labdarúgó-válogatott szerbiai felkészülési tornáján fradistáknak is szurkolhatunk.

U17-es együttesünk megszerezte a három pontot Győrben

Az ETO elleni négygólos győzelemmel női U17-es csapatunk továbbra is vezeti a tabellát.

Öt Fradistával a keretben debütált az U16-os válogatott

Ascher Dóra, Bozsik Linett, Kern Fanni, Nyul Petra kezdőként lépett pályára, Murár Viktória csereként állt be.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most