2022. január 17.
„A Ferencvárosnál minden esetben a győzelem a cél”
A látottak alapján jó úton vagyunk, a szakmai stábunkat tökéletesen összeraktuk - mondta Berla Atila.

Január elején elindult a munka az utánpótláscsapatainknál is, kemény felkészülés és több edzőmeccs vár a lányokra. A tavaszi szezonról, az akadémia működéséről és a további tervekről is beszélgettünk Berla Attila operatív igazgatóval.

- Fél éve indult az akadémia. Mik az eddigi tapasztalatok?

- Azt gondolom, hogy ez egy óriási lehetőség. Fél év alatt sokmindent látunk, hogy miképp működik, hogy mennyivel többet tudunk adni azoknak a játékosoknak, akik komolyan gondolják a labdarúgást. Az előző félév elegendő volt arra, hogy ezt tökéletesen megszervezzük, megtörténtek azok a strukturális változások, amikre szükség volt. Azt gondolom, hogy hosszú távon az a feladat, hogy ezt továbbra is működtessük és feljesszük.

- Számítottak ilyen eredményekre a tavaszi szezon zárásakor?

- Nem mondom azt, hogy nem örülünk az eredményeknek, de az utánpótlásban elsődlegesen nem az eredmény a legfontosabb. Inkább annak örülök, hogy a látottak alapján jó úton vagyunk, a szakmai stábunkat tökéletesen összeraktuk, jól dolgoznak. Az erőnlétért felelős stáb, az edzők, a kapusedzők, a kisegítő személyzet, sportdietetikus, masszőrök, pszichológus, mindenki azért dolgozik, hogy a gyerekek a legjobb teljesítményüket tudják nyújtani. A fő cél az, hogy minél több játékosunk be tudjon mutatkozni az NB I-ben. Ennek vannak már pozitív jelei, több fiatalunkat próbálgatják a felnőtt csapatban.

- Hogyan értékelné a szezont az U17-es csapat szempontjából?   

- Azt gondolom, hogy ez az U17-es társaság egy kiemelt képességű, nagyon jó mentalitású lányokból álló társaság. Ezáltal picit kevesen vagyunk, mert nagyon szívesen viszi mindenki őket, gondolok itt az U19-es csapatra vagy a felnőttre. De összességében róluk csak pozitívat tudok mondani, és nem csak az eredményeik miatt, hanem a hozzáállásukkal is kiérdemelték ezt. Elkötelezettnek érzem őket a sport iránt, mindenki odateszi magát az edzéseken és a meccseken egyaránt, így azért elég könnyű velük dolgozni.

- Mennyiben nehezítette meg a covid-helyzet az akadémia növekedését, előrelépését?  

- Ez a pandémiás helyzet az egész társadalmunk rákfenéje, sajnos a sportot is maximálisan érinti. Nem is az igazolások és a játékosmozgások kapcsán, hanem eleve az üzemeltetést is nagyon nehézzé teszi. A karanténkötelezettségek, a játékosok létszáma az edzéseken, a mérkőzéseken, az új szabályozások, amelyek napi szinten érkeznek. Ezeket figyelembe véve és betartva azt gondolom, hogy nagyon megnehezíti az életünket. Természetesen azon vagyunk, hogy ezeket maximálisan betartsuk, és a lehető legkörültekintőbben oldjuk meg. Az első és legfontosabb a gyerekeknél mindenképpen az egészség, ezért fokozottan ügyelünk arra a protokollra, hogy hogy kerülhetnek vissza a versenyzésbe egy esetleges fertőzés után.

- Hogy látja, mennyiben változott, javult az akadémia megítélése, ismertsége Magyarországon?

- A Ferencváros, mint név, Magyarországon már fogalom. A női vonalon is eredményesek vagyunk, pár éve már azért ezt mindenki észrevehette. De amióta az akadémia elindult, azóta azért még több lehetőségünk van. A közösségi médiában aktívan jelen vagyunk, szakembereket tudunk alkalmazni arra, hogy ezeket a megjelenéseket koordinálják és úgy kerüljenek a nagyközönség elé. Ez mindenképpen egy olyan lépés volt, ami biztosítja nekünk a reklámot, de a legjobb reklám nekünk az lesz, ha a csapatainkból a játékosok a válogatott korosztályukba, illetve a felnőtt korosztályba úgy kerülnek, hogy azt tudják mondani, hogy ők a Ferencváros akadémiájának a neveltjei. Az viszont elengedhetetlen, hogy a különböző médiumokban ezek a szakemberek folyamatosan hírt adjanak rólunk, mert így tudjuk megismertetni a munkánkat azokkal az emberekkel, akik nincsenek napi kapcsolatban a női labdarúgással.

- Mik az U17-es csapat céljai a bajnokságban?

- A Ferencvárosnál minden esetben a győzelem a cél, de nem minden esetben ez az eszköz. Egy itt sportoló játékosnak mindig úgy kell hozzáállni, hogy a 100 százalékot fogja nyújtani minden mérkőzésen, úgy pedig nem lehet más a cél, mint a győzelem. De továbbra is hangsúlyozzuk, hogy az utánpótlásban nem minden esetben ez a mértékadó. Sokkal fontosabb az, hogy honnan indulunk, hogy hova érkezünk és ezt az utat mennyi idő alatt, milyen körülmények között tesszük meg.

- Mit lehet tudni a csapatokon belüli játékosmozgásokról?   

- A téli időszakban nagyon nehéz igazolni. Szerencsére a toborzóinkon rengeteg kislány megjelent, van a látókörünkben olyan játékos, akiket szeretnénk ha nálunk játszanának. Lehet, hogy lesz akit tudunk a télen is, de nagyobb játékosmozgásra nyáron lehet majd számítani. Ez nem azt jelenti, hogy télen nem próbálunk meg erősíteni a csapatokon vagy játékosokat a klubunkhoz kötni, de ez nem lesz olyan nagy mértékű a téli időszakban.

- A kiválasztó nap során milyen tapasztalatokat szereztek? Mennyire volt sikeres?

- Nagyon örülünk ennek a kiválasztó napnak. A sikerességét talán az mutatja a legjobban, hogy közel 30 gyerek vett részt rajta. Nagyon sok tehetséges fiatalt láttunk 12 év alatt. De azt is tapasztaltuk, hogy 13-14 éves korban már nagyon nehéz képzett játékosokat találni egy ilyen toborzó alkalmával. Ezeket a tehetségeket már jóval nehezebb megtalálni, mert már vagy rendelkeznek klubbal vagy van saját elképzelésük, így nem toborzókra jelentkeznek. Ezzel a lehetőséggel viszont továbbra is élnünk kell, félévente lehetőséget kell biztosítanunk a fiatalok számára, hogy megmutathassák magukat, és esélyt kaphassanak arra, hogy a Ferencváros női akadémiájára kerüljenek.

Cikkajánló

Leány U19: Nem bírt egymással a két zöld-fehér együttes

Gól nélküli döntetlent játszott U19-es csapatunk az Illés Akadémia ellen a rájátszás 5. fordulójában.

Leány U17: Újabb győzelem az MTK ellen a rájátszásban

Egy meccsel a bajnokság a vége előtt egy ponttal vezeti a tabellát U17-es együttesünk.

Bajnoki aranyérmes U15-ös csapatunk

Két fordulóval a vége előtt bajnoki címet ünnepelhetett Szanyi Mária együttese.

Továbbra is versenyben a bajnoki címért U19-es lányaink

Gól nélküli döntetlennel ért véget U19-es csapatunk Puskás Akadémia elleni mérkőzése.

U17: a felsőházi rájátszásban is legyőztük az MTK-t

A bajnoki címért küzdő U17-es csapatunk 4-0-ra nyert a nagy rivális MTK ellen.

A listavezető FTC hat játékost ad a magyar válogatottba

A női U16-os labdarúgó-válogatott szerbiai felkészülési tornáján fradistáknak is szurkolhatunk.

U17-es együttesünk megszerezte a három pontot Győrben

Az ETO elleni négygólos győzelemmel női U17-es csapatunk továbbra is vezeti a tabellát.

Öt Fradistával a keretben debütált az U16-os válogatott

Ascher Dóra, Bozsik Linett, Kern Fanni, Nyul Petra kezdőként lépett pályára, Murár Viktória csereként állt be.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most