2021. augusztus 31.
Új szintre emelné az up-nevelést az FTC akadémiája
Nagyobb intenzitású, magasabb minőségű, nagyobb játékos-létszámot érintő képzés a terv női labdarúgóinknál.

A többletforrások birtokában a korábbinál nagyobb intenzitású, magasabb minőségű, nagyobb játékos-létszámot érintő képzést szeretnének létrehozni az FTC női labdarúgó akadémiáján. Az újdonságokról, a folyamatokról és minden további érdekességről beszélgettünk Berla Attila operatív igazgatóval.

- Beszéljünk a kezdetekről. Hogyan kerültél kapcsolatba a sporttal, illetve különösképpen a női focival? Mikor kerültél a Ferencvároshoz?

- Gyerekkorom óta fontos szerepet tölt be a sport az életemben. A labdarúgás mellett versenyszerűen tékvandóztam, 30 éves koromig a sport töltötte ki az életem nagy részét. Utána elég korán elkezdtem edzősködni fiúkkal, először vidéki csapatoknál, majd a Honvéd Akadémián, és 10 évvel ezelőtt meghívtak egy női edzést levezényelni, ahol „megfertőződtem” a női labdarúgással. Tulajdonképpen azóta folyamatosan női csapatokkal foglalkozom. A Ferencvároson belül a Kóka FNLA-nál dolgoztam, ami a Ferencváros fiókcsapata volt, azt a csapatot vezettem négy évig.

- Hogyan jött a megkeresés, hogy legyél az akadémia operatív igazgatója?

- Azt gondolom, hogy Dörnyei Balázs szakágvezető gondolata volt, elég régóta dolgozunk együtt, tudta azt, hogy egy multinacionális cégnek vagyok a műszaki igazgatója, és olyan feladatokat látok el, ami itt is fontos lenne. Rendszerbe foglalni az egészet, minőségi irányítási szempontokból helyrerakni, keretek közé szorítani a munkát. Azt gondolta, hogy nekem ez menne, mert eddig is ezt csináltam, csak nem kimondottan a sportban, és így jött az ötlet. Nagyon örültem neki, hogy teljes mértékben csak a sporttal kell majd foglalkoznom.

- Biztosan sokan kíváncsiak, hogy mit csinál pontosan egy operatív igazgató. Néhány szóban bemutatnád a munkádat?

- Nekem is meglepetés volt, mert világéletemben edzősködtem, és nagyon élveztem a gyerekek között lenni, ez azért kicsit másabb munka. Az 5-6 fős szakmai stábunk, ami körbevette az akadémiát, most hirtelen 30 fősre emelkedett, minden területen erősítettünk. Rehabilitációs szakemberek, masszőrök, edzők, médiások, sportdietetikus, rengeteg jó szakemberrel sikerült felvenni a kapcsolatot. Ezeknek a dolgozóknak a koordinálása, az egész egyesületnek, a labdarúgó szakosztálynak az üzemeltetése, ez mind az operatív igazgató feladata. Szeretném elérni, hogy ezt minél magasabb szinten tudjuk űzni és a csapataink kiszolgálása és fejlődései biztosítottak legyenek ezáltal.

- Milyenek az első benyomások?

- Érezhetően ez egy egészen más feladat. Azt gondoltam, hogy ez egy egyszerűbben kezelhető dolog lesz. Abban bízok, hogy csak az eleje ilyen nehéz. Olyan szakembereket sikerült alkalmaznunk, akik innovatívak, segítőkészek és lépünk előre. Mindenkinek egy célja van, az itt sportoló gyerekeknek a lehető legjobb lehetőséget szeretnénk biztosítani. Azon leszünk, hogy sokat dolgozzunk, és mind a szülők, mind a gyerekek, akik idejárnak, érezzék azt, hogy mást kapnak, mint eddig.

- Melyek a rövid és hosszútávú célok?

- Két dolgot fogalmaztunk meg. Van egy 3-6 hónapos tervünk, az az, hogy az akadémiát a lehető leggördülékenyebben beindítsuk, ez lehet egy rövidtávú cél. Minden olyan rendszert szeretnénk felállítani, amit mi elképzeltünk, legyenek meg azok a kapcsolatok, azok a csapatok közötti periodizációs rendszerek, amik mind erőnlétileg, mind sportdietetikailag, mind sportszakmailag működni tudnak. A hosszútávú terveink nagyjából 1-3 év, hogy ez folyamatossá váljon, hogy megfelelő minőségbiztosítás mentén ezt tudjuk biztosítani. Szeretnénk, hogy ezek a feltételek adottak legyenek hosszú éveken keresztül egy jól kitalált rendszer formájában, ezt szeretnénk a lehető legjobban működtetni. Nagyon fontos az, hogy a pre-akadémiánkat, az U15 alatti korosztályt úgy fel tudjuk építeni, hogy teljes mértékben saját nevelésű játékosainkból álljon az akadémiai rendszerünk.

- Mit várhatunk az akadémiai csapatoktól?

- Az U15-U17-U19-es akadémiai csapatoknál nincs eredménykényszer, nálunk tényleg az a legfontosabb, hogy a gyerekek fejlődjenek. Nekünk egyetlen eredménymeghatározás lehet, hogy a lehető legtöbb játékosnak olyan komplex képzést tudjunk adni, hogy eljussanak a felnőtt korosztályig. Nincsen az edzőinken semmilyen helyezési nyomás, nem az a cél, hogy minden csapatunk bajnokságot nyerjen vagy dobogón végezzen. Nem fogunk megsértődni, ha jó helyezést érnek el, de sokkal nagyobb cél, hogy elégedett sportolóink legyenek, és ezekből a labdarúgókból minél több jusson el a felnőtt NB I szintjére, vagy külföldre tudjon igazolni, vagy magára ölthesse a címeres mezt. Nekünk az az igazi eredmény és fokmérő, hogy hány játékosunk kerül majd a felnőtt első osztályú szintre.

- Rengeteg minden változik, átalakul. Bár korai kérdés, de mondjuk jövőre ilyenkor mivel lennél elégedett?

- Nagyon jó kérdés! Egy év múlva annak örülnék talán a legjobban, hogy ha azt elmondhatnánk, hogy rendezett körülmények között egy általunk elképzelt szakmai felépítettség mellett működik az akadémia és abból, hogy a gyerekeink maradnak, sőt érkeznek is hozzánk, és a szülők elégedetten nyugtázzák, hogy ez az akadémiai évünk érezhetően fejlődött és a szolgáltatásaink javultak. A legfontosabb az lenne, hogy a működtetésünk stabilizálódjon, fejlődjünk az infrastruktúrában, szakmailag, ha ezeket a fejlődéseket objektív mérésekkel tudjuk igazolni, az nekünk rendkívül pozitív lenne.

- A szakmai stáb bővülésével milyen új lehetőségek nyílnak meg az akadémisták számára?

- Három-négy edző dolgozik majd minden csapat mellett, két edző, erőnléti edző, kapusedző, mindenféle olyan szakember, aki szükséges ahhoz, hogy fejlődjenek. Kiegészültünk olyan szakedzőkkel is, akik egyénileg fognak foglalkozni a gyerekekkel. Érkezett sportdietetikus, videóelemző, és mentálhigiénia képzéssel foglalkozó szakember, akik kimondottan személyre szabottan segítenek majd a játékosoknak. Ha ezt globálisan nézzük, és összességében látjuk, hogy hány emberrel bővültünk, úgy gondolom, hogy ennek kell, hogy legyen pozitív hatása a gyerekeinkre.

- Mit kapnak a szülők az akadémiától?

- Érkezett hozzánk Lázár Pál, ő is keményen dolgozik azon, hogy a gyerekek a lehető legjobb teljesítményt hozzák ki magukból, és ebbe a szülőket is szeretnénk interaktívan bevonni. Kíváncsiak vagyunk a véleményükre, szeretnénk őket informálni azokról a dolgokról, hogy milyen változások történnek, és hogy ezeket a változásokat ők is pozitívan éljék meg. Lesznek szülői értekezletek, szülői oktatások, minden olyan ami a gyerekeknek segítség lehet, mert tisztában vagyunk azzal, hogy a gyerek mellett a család az, aki a legbiztosabb támpont. Fontos, hogy ők is tisztában legyenek azokkal az elvárásokkal, azokkal a lehetőségekkel, hogy mit kell nekik megadni ahhoz, hogy a gyerekük a legjobb teljesítményt tudja nyújtani az edzéseken és a mérkőzéseken.

- Mit jelent az akadémia számára, hogy a felnőtt női csapat négyszeres Magyar Bajnok és hatszoros kupagyőztes?

- Ez egy nagyon fontos dolog. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan akadémiának és egy utánpótlásnak lehetünk a része, ahol a felnőtt női NB I-es csapat négyszeres Magyar Bajnok és hatszoros kupagyőztes, sorozatosan Bajnokok Ligája-induló. Ezzel minden akadémista gyereknek megvan a cél, hogy hova szeretne kerülni, és nem mindegy, hogy mit látnak a felnőttektől, de itt a felnőttek jó példával járnak elől. A mi gyerekeinknek nagyon magasra tették a lécet, de ez így teljesen jó.

- Az elnökség részéről milyen elvárások vannak az akadémiától?

- A Ferencváros vezetősége egy jól működő és egy hosszan fenntartható rendszert szeretne látni.

Cikkajánló

Németh Diána gólja is kellett a lengyelek elleni x-hez

A magyar női U19-es válogatott 2-2-es döntetlent játszott a Lengyelország elleni edzőmeccsen.

Sportszülői Mentorprogram 1. rész - Lázár Pál

Lázár Pál, a női akadémiai Elit Program vezetőjének gondolatai a program tematikájáról.

Gólzáporos mérkőzéseken vertük az ETO-t

A Ferencváros női akadémistái ezúttal is elhozták a három pontot minden korosztályban.

U19-es csapatunk ismét hátrányból tudott fordítani

Jó meccset játszottunk a Győrrel - értékelt leánycsapatunk vezetőedzője, Szeitl Szilvia.

Fölényes győzelmek a Puskás Akadémia ellen

A Ferencváros női akadémistái mindhárom korosztályban győzelemmel indították az idei bajnoki szezont.

„A sport mindig is az életem fontos része volt”

Halas Eszter sportdietetikussal beszélgettünk.

„A fő szempont, hogy ne sérüljenek a játékosok”

Szabó András élettani és sporttudományos csoportvezetőként dolgozik női futballistáink mellett.

Kiütéses győzelmek sora - női utánpótlás körkép

U19-es, U16-os és U14-es csapatunk mellett a Soroksár is több kiváló eredményt ért el az utóbbi...

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most