2020. október 2.
A BL-szereplés megnyitja az utat a fiatalok előtt is
Az FTC labdarúgócsapata is ott van az UEFA Ifjúsági Liga 2020/2021-es idényének mezőnyében.

Utánpótlásunk is profitál abból, hogy magyar bajnok férfi labdarúgócsapatunk főtáblára jutott a Bajnokok Ligájában, hiszen az FTC korosztályos együttese így automatikusan az UEFA égisze alá tartozó sorozatban, az Ifjúsági Ligában méretheti meg magát. Ismerjék meg, hogy mi is az az UEFA Ifjúsági Liga és mikor indulnak a küzdelmek!

 

Minden 2013-ban kezdődött

Az eredeti nevén UEFA Youth League-ként ismert sorozat hétéves múltra tekint vissza, az első, 2013/2014-es kiirást az FC Barcelona nyerte.

Eredetileg a BL csoporkörében szereplő 32 klub ifjúsági együttese alkotta a mezőnyt, ám két év múlva ez változott, a 2015/2016-os szezonban már 64 gárda szállt harcba a győzelemért. A BL-főtáblás együttesek továbbra is automatikus résztvevői voltak a ligának, amelyhez az UEFA-együttható alapján megállapított 32 legjobb ország korosztályos bajnoka csatlakozhatott.

A Ferencváros újoncként szerepelhet majd a 2020/2021-es idényben, Magyarországot korábban kétszer a Puskás Akadémia, illetve egyszer-egyszer a Honvéd, a szombathelyi Illés Akadémia és az MTK Budapest képviselhette. Ezúttal két magyar klub kap lehetőséget, a mieink mellett ugyanis a legutóbbi U19-es bajnokságot megnyerő ETO FC Győr is indulhat.

 

A lebonyolításról

Az idény korai szakaszában, alapesetben a felnőttek BL-küzdelmeivel párhuzamosan zajlik az Ifjúsági Liga. Mindez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a csoportkörbe bejutók utánpótlás-csapatai hat-hat meccset játszanak (ugyanazok ellen, mint a „nagyok”), a csoportgyőztesek pedig továbbjutnak a legjobb 16 közé, míg a csoportmásodikok a rájátszásban folytathatják. Mindeközben az UEFA-tagországok kofficiens-pontjai alapján bekerülő gárdák kétfordulós, oda-visszavágós rendszerben zajló „selejtezőt” vívnak a rájátszáskörért, ahol a kvartettekben második helyen végző csapatok ellenében egy meccs dönt az egyenes kieséses szakaszba jutásról. A továbbjutó nyolc együttes bejut a legjobb 16 közé, ahol a csoportját korábban megnyerő nyolc csapathoz csatlakozva a nyolcad-, a negyed- és az elődöntőn át egymeccses párharc vezet a fináléig. Az elődöntőknek és a döntőnek hagyományosan Svájc, közelebbről Nyon ad otthont.

 

Változás: új formátum

Az UEFA Ifjúsági Liga 2019/2020-as szezonja márciusban, a negyeddöntőknél félbeszakadt a koronavírus-világjárvány miatt, ám a küzdelmeket végül augusztusban befejezték: az augusztus 25-ei fináléban a Real Madrid 3-2-re legyőzte a portugál Benficát.

A pandémia árnyékában az új idény menetrendjén változtatni kényszerült az UEFA, amely úgy döntött, hogy a 2020/2021-es küzdelmeket csak 2021 márciusától indítja el, 64 klub részvételével, ám a korábbiakkal ellentétben egyből egy egyenes kieséses szakasszal. A halasztást főként a versenysorozat szervezési nehézségei, például a kiskorú játékosok részvétele és utaztatása indokolta.

- A sorozat 64 csapat részvételével egyenes kieséses formátumban folytatódik 2021 márciusában. A pontos részleteket az UEFA Végrehajtó Bizottsága fogja jóváhagyni a megfelelő időpontban – olvasható a hivatalos honlap közleménye.

Cikkajánló

Egy döntetlen, két vereség

Három utánpótlás labdarúgócsapatunk lépett pályára a hétvégén.

"Méltón meg emlékeztünk Albert Flóriánra"

Az FTC utánpótlásának szakmai igazgatója méltatta az Albert-tornát.

Albert-torna: a jövő a pályán

U9-es labdarúgócsapatunk ezüstérmet szerzett az immár hagyománnyá vált eseményen.

Két győzelem, egy döntetlen, egy vereség

Négy utánpótlás labdarúgócsapatunk lépett pályára a hétvégén.

Négy győzelem a hétvégén

Összes pályára lépő utánpótlás labdarúgócsapatunk győzni tudott.

Négy győzelem, egy vereség

Az U17 és az U14 is kiütéses győzelmet aratott a hétvégén a labdarúgó utánpótlásban.

Jelentkezz, játssz a Fradiban!

Több korosztályba is várjuk a jelentkezőket a Ferencvárosi Torna Club labdarúgó utánpótlásába.

Népszerű volt az áprilisi Telekom Toborzó

Hatalmas sikert aratott a Telekom Toborzó, klubunk labdarúgás utánpótlás kiválasztó eseménye.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin