2021. január 5.
A fiatalok előtt is megnyílik az európai futballporond
Az FTC U19-es együttese először képviselteti magát a márciusban induló UEFA Ifjúsági Ligában.

Utánpótlásunk is profitál abból, hogy magyar bajnok férfi labdarúgócsapatunk főtáblára jutott a Bajnokok Ligájában, hiszen az FTC korosztályos együttese így automatikusan az UEFA égisze alá tartozó sorozatban, az Ifjúsági Ligában méretheti meg magát. Ismerjék meg, hogy mi is az az UEFA Ifjúsági Liga és mikor indulnak a küzdelmek!

Minden 2013-ban kezdődött

Az eredeti nevén UEFA Youth League-ként ismert sorozat hétéves múltra tekint vissza. Az első, 2013/2014-es kiírást az FC Barcelona nyerte, miután 3-0-ra győzték le a Benficát.

Eredetileg a Bajnokok Ligája csoportkörében szereplő 32 klub ifjúsági együttese alkotta a mezőnyt, ám két év múlva ez változott, a 2015/2016-os szezonban már 64 gárda szállt harcba a győzelemért. A BL-főtáblás együttesek továbbra is automatikus résztvevői voltak a ligának, amelyhez az UEFA-együttható alapján megállapított 32 legjobb ország korosztályos bajnoka csatlakozhatott.

A 2020/2021-es idényben a Ferencváros újoncként szerepelhet sorozatban. Magyarországot korábban a Puskás Akadémia kétszer, illetve egyszer-egyszer a Honvéd, a szombathelyi Illés Akadémia és az MTK Budapest képviselhette. Ezúttal két magyar klub kap lehetőséget az Ifjúsági Ligában: a mieink mellett a legutóbbi U19-es bajnokságot megnyerő ETO FC Győr is indulhat a sorozatban.

A lebonyolításról

Az idény korai szakaszában, alapesetben a felnőttek BL-küzdelmeivel párhuzamosan zajlik az Ifjúsági Liga. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a csoportkörbe bejutók utánpótlás-csapatai hat-hat meccset játszanak (ugyanazok ellen, mint a felnőtt együttesek), a csoportgyőztesek pedig továbbjutnak a legjobb 16 közé, míg a csoportmásodikok a rájátszásban folytathatják. Eközben az UEFA-tagországok koefficiens-pontjai alapján bekerülő csapatok kétfordulós, oda-visszavágós rendszerben zajló „selejtezőt” vívnak a rájátszáskörért, ahol a négyesekben második helyen végző csapatok ellenében egy meccs dönt az egyenes kieséses szakaszba jutásról. A továbbjutó nyolc együttes bejut a legjobb 16 közé, ahol a csoportját korábban megnyerő nyolc csapathoz csatlakozva a nyolcad-, a negyed- és az elődöntőn át egymérkőzéses párharc vezet a fináléig. Az elődöntőknek és a döntőnek hagyományosan a svájci Nyon ad otthont.

Változás: új formátum

Az UEFA Ifjúsági Liga 2019/2020-as szezonja márciusban, a negyeddöntőknél a koronavírus-világjárvány félbeszakadt a miatt, ám a küzdelmeket végül augusztusban befejezték: az augusztus 25-ei fináléban a Real Madrid 3-2-re legyőzte a portugál Benficát, először megnyerve a sorozatot.

A vírushelyzet árnyékában az új idény menetrendjén változtatások eszközöl az UEFA, amely úgy döntött, hogy a 2020/2021-es küzdelmeket csak 2021 márciusától indítja el 64 klub részvételével, a korábbiakkal ellentétben egyből egy egyenes kieséses szakasszal. A halasztást főként a versenysorozat szervezési nehézségei, például a kiskorú játékosok részvétele és utaztatása indokolta.

Az első kör párosításait január 27-én, szerdán 12 órától sorsolják a svájci Nyonban, míg az egymérkőzéses párharcokat március 2-án és 3-án játsszák a csapatok. A május 17-20-i négyesdöntőjének - a sorsolás helyszínéhez hasonlóan - Nyon ad otthont.

- A felnőtt csapatnak köszönhetően most az utánpótlásunk is megmérettetheti magát nemzetközi szinten. Nagy lelkesedéssel várjuk a márciusi indulást, hiszen most először szerepelhetünk ebben a sorozatban. Óriási kihívás előtt állunk, ez egészen biztos. Azt tudni kell, hogy a Ferencváros a legjobb 32 mezőnyéből kap majd ellenfelet, de biztos vagyok benne, hogy méltó ellenfele lesz bárkinek. A gyerekeknek és nekünk is jó erőfelmérő lesz, hiszen a hazai bajnokság után nemzetközi szinten is kipróbálhatják magukat, ezzel pedig átfogóbb képet kapunk, hogy hol is áll a mi utánpótlásunk – mondta Palásthy Norbert, az utánpótlás akadémia igazgatója.

Cikkajánló

Négy győzelem a hétvégén

Összes pályára lépő utánpótlás labdarúgócsapatunk győzni tudott.

Négy győzelem, egy vereség

Az U17 és az U14 is kiütéses győzelmet aratott a hétvégén a labdarúgó utánpótlásban.

Jelentkezz, játssz a Fradiban!

Több korosztályba is várjuk a jelentkezőket a Ferencvárosi Torna Club labdarúgó utánpótlásába.

Népszerű volt az áprilisi Telekom Toborzó

Hatalmas sikert aratott a Telekom Toborzó, klubunk labdarúgás utánpótlás kiválasztó eseménye.

Készen állsz a nyárra? Vár a Fradi focitábora!

Három héten keresztül a labdarúgásé lesz a főszerep a 7 és 13 év közötti gyermekeknek.

Két győzelem, egy vereség a hétvégén

Három utánpótlás labdarúgócsapatunk lépett pályára.

U13: Rangos tornagyőzelem Olaszországban

Korosztályos labdarúgócsapatunk egy rangos nemzetközi tornán végzett az élen.

UP: Három döntetlen, egy vereség

Négy utánpótlás labdarúgócsapatunk lépett pályára a hétvégén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin