2020. február 28.
„Egy fradista sosem adja fel a harcot, és mindig hajt!”
U15-ös csapatunk új edzővel kezdte a 2020-as esztendőt, és meg is nyerte első idei mérkőzését.

Három héttel ezelőtt cikksorozatot indítottunk a fradi.hu-n, minden pénteken bemutatjuk labdarúgó-utánpótláscsapataink vezetőedzőit. Ezúttal az U15-öt irányító Korolovszky Gábort és csapatát ismerhetik meg.

Korolovszky Gábor még hétévesen csatlakozott a Ferencvároshoz, majd egészen 17 éves koráig akadémiánkon futballozott. Később több külföldi csapat mezét is magára ölthette: játszott a Real Madrid Castillában, majd a Toledóban, illetve két ciprusi csapatban, az Omonia Nicosiában, valamint az Apollon Limassolban. Ugyanakkor itthon többek között az MTK, az Újpest, vagy a Haladás játékosa is volt, és a magyar válogatottban is pályára lépett hat alkalommal.

Pályafutása során magyar bajnok lett, háromszoros Magyar-kupagyőztes, Magyar Szuperkupa-győztes, Cipruson pedig bajnok, kupagyőztes és szuperkupa-győztes.

- Edzői karriered előtt legutóbb 1996-ban álltál az FTC alkalmazásában. Hogyan vezetett vissza a Fradihoz az utad?
- A Testnevelési Egyetemen ismertem meg Prukner Lászlót, aki a tanárom volt, akkoriban még nem dolgozott az FTC utánpótlásának a szakmai igazgatójaként. Tíz évet futballoztam a Fradiban még gyerekként, így amikor 2018-ban megnyílt egy vezetőedzői pozíció, ő rám gondolt, én pedig a legnagyobb örömmel fogadtam el a megkeresését. Az U12-eseknél kezdtem el dolgozni, később párhuzamosan a vezetőedzői feladataim mellett az U17-es csapatnak is besegítettem pályaedzőként. Két hónapja pedig az U15-ös keretünket irányítom.

- Milyen visszatérni a Ferencvároshoz?
- Fantasztikus! Tényleg lenyűgöző élmény. Leginkább az, hogy abban az öltözőben tartok mostanság stratégiai megbeszélést, ahol korábban nekem tartottak huszonöt-harminc évvel ezelőtt. Olyan emberekkel találkozom minden nap, mint Rákosi Gyula bácsi vagy Kaszás Pali bácsi, akik akár edzőként, akár játékosként ikonikus tagjai a klubunknak. Rengeteg nagyszerű emlékem jött elő, mióta itt dolgozhatok a Népligetben, szóval igazán boldogan telnek a napjaim.

- Fiatalon játszottál Spanyolországban, ráadásul a Real Madrid igazolt le téged a Castilla csapatába, majd pályafutásod után a futsalba is belekóstoltál. Igen sokrétű tapasztalatra tettél szert, miket tudsz átadni ezekből a fiataloknak?

- Amiket el tudtam lesni akár a futsalosoktól, akár még a spanyolországi kalandomból, hogy hogyan készülnek fel a különböző korú játékosok egy-egy összecsapásra, milyen edzésmódszereket alkalmaznak. Illetve Spanyolországban sok tudást szereztem a támadó futballt illetően. A futsalos évek nagyon kedvesek számomra, hiszen sikerült kijutnunk egy Európa-bajnokságra, úgyhogy nem akármilyen tapasztalattal gazdagodtam ott is.

- Mi a helyzet a csapatod táján? Az ősz sajnos nem alakult jól a fiúk számára, a tizenharmadik helyen álltak az év végén a bajnokságban, azonban idén már a te irányításod alatt sikerült legyőzni a negyedik Nyíregyházát.
- A Ferencvárosnál nagyon fontos az akarat, a küzdés, hogy látszódjon a sportolókon, hogy mindent megtesznek a győzelem érdekében. Lehet, hogy ügyesebb az ellenfél, esetleg jobb napot fog ki, de egy fradista akkor sem adja fel, és mindig hajt. Mióta idekerültem az U15-ösökhöz, leginkább arra fókuszáltunk, hogy ezt a szellemiséget, azaz a győzni akarást átvegyék, és megértsék, hogy mit jelent a Fradi címeréért harcolni. Továbbá fontosnak tartom, hogy egy csapatként menjenek ki minden alkalommal a pályára, és együtt, egymásért játsszanak.

- Van-e olyan játékosod, akire érdemes lesz odafigyelni a következő években, és esetleg kiemelnél? Akár a házi góllövőlistát magasan vezető Gágyor Dománt?
- Szerintem a tizenötévesek korosztálya odatartozik, ahol még nem sülhet el jól, ha valakit elkezdünk szétdicsérni. Valóban Domán egy kiváló támadó, de szeretném, hogy ezek a srácok még tanuljanak, és keményen dolgozzanak. Majd később, ha eljutottak olyan szintre, hogy szóba jöhetnek a felnőtt csapat kereténél, akkor érdemes lesz velük kiemelten foglalkozni. Tapasztalatból mondom, hogy sajnos sok fiatal hajlamos elszállni egy-egy dicsérő szó után, és azt gondolja, hogy övé a világ. Most csak a csapatra és az edzésre kell koncentrálniuk.

- Említetted, hogy mentálisan miként készítették fel a csapatot az elmúlt hetekben. Taktikailag és technikailag mire fókuszáltatok?
- Határozott elképzelésem van annak kapcsán, hogy kinek mi a feladata egy rendszeren belül, és én ezt szeretném átadni nekik. A 4-3-3-as szisztémát szeretem alkalmazni, és ezen belül is mindenkinek pontosan meghatározni, hogy mi a feladata akár támadásban, akár védekezésben, hol kell helyezkednie a játék bármelyik pillanatában. A legfontosabb itt is a rendszerezett csapatjáték. Valamint a támadó szellemű labdarúgást szeretném megtanítani a gyerekeknek, szerencsére ragyogó támadókkal rendelkezünk, úgyhogy ezzel nincs is gond. A Ferencvárosnak domináns, offenzív futballt kell játszania, én is azt vallom, hogy sokkal szívesebben nyerek 4-3-ra, mint 1-0-ra. Úgyhogy arra törekszünk, hogy sokat birtokoljuk a labdát, ha elveszítettük, akkor azonnal letámadjuk az ellenfelet, és rohamozzuk a kapuját.

- Mit jelent a játékosaid számára, hogy egy korábbi többszörös válogatott labdarúgó edzi őket, vagy például az Ajaxnál megforduló Fischer Pál is a stábod tagja?
- Sajnos az a tapasztalatom, hogy a fiatalok nem tudják hova tenni, hogy ki is volt korábban az edzőjük, hogy hol futballozott, milyen karriert futott be. Törekszem arra, hogy megismerjék ezeknek a neves edzőknek a múltját, és itt nyilvánvalóan nem magamra gondolok, hanem például a német kupagyőztes Lisztes Krisztiánra, Fischer Pálra, vagy Borbély Balázsra, aki a BL-ben is gólt lőtt. Egyáltalán nem könnyű erre a szintre eljutni és profi labdarúgónak lenni, úgyhogy szerintem kiváló tanáraik vannak.

- Mi a célotok erre a szezonra, és hosszabb távon?
- Közhelynek tűnhet, de azt szeretném, hogy napról napra fejlődjenek, hogy sokan odakerüljenek az FTC felnőtt csapatába, vagy akár eleinte egy másik klubba, ahol új dolgokat tanulva, még erősebben térjenek vissza hozzánk, és zöld-fehér színekben legyenek sikeres labdarúgók. Erre az évadra pedig természetesen az a cél, hogy minél feljebb másszunk a tabellán, és hogy a fiúk is érezzék a siker ízét. Amint említettem, ehhez agresszív támadófutballt szeretnék látni tőlük, csapatjátékot, így jönni fognak az eredmények.

A múlt hétvégén utánpótláscsapataink számára is megkezdődött a bajnokság, erről bővebben ITT olvashat. Figyelmükbe ajánljuk cikksorozatunk első három részét is, Székely Tiborral, az U19-esek vezetőedzőjével EBBEN, az U17-eseket irányító Borbély Balázzsal EBBEN, míg az U16-nál dolgozó Lisztes Krisztiánnal EBBEN a cikkünkben beszélgettünk.

Cikkajánló

UP: Két győzelem, egy döntetlen

Három utánpótlás labdarúgócsapatunk lépett pályára a hétvégén.

Toborzó 2024: Így dolgoznak a játékosmegfigyelők

Egy tehetséges játékos felfedezése, monitorozása komoly szakmai munka – VIDEÓ!

UP: Két csapatunk lépett pályára a hétvégén

U15-ös és U14-es labdarúgóink is 1-1-es döntetlent értek el.

Toborzó 2024: Eljött a te időd!

A hozzánk kerülő fiatal labdarúgók fejlődését már id. Lisztes Krisztián is segíti – VIDEÓ!

Telekom Toborzó: Focizz a Fradiban!

Várjuk a jelentkezőket a 2011-2012-es korosztályból az FTC labdarúgó-utánpótlásának toborzójára.

UP: Hat gólt lőtt az U17 az Újpestnek

U16-os labdarúgóink pedig fordulatos meccsen hoztak el egy pontot Újpestről.

Elindult a bajnokság a fiatalabbaknak is

Nyert az U19 és az U15, kikapott az U16 és az U14 a labdarúgó utánpótlásban.

Partnerkapcsolati megállapodás a Magyar Kupa-győztessel

Az FTC utánpótlás akadémiája a jövőben a III. kerületi TVE-vel is együtt dolgozik a fiatalok jövőjéért - VIDEÓ

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin