2022. február 28.
„Határozott víziónk van arról, hogyan kell játszanunk”
Az FTC utánpótlásának kiemelt célja, hogy a játékosok hosszútávú fejlődése maximálisan biztosítva legyen.

Az elmúlt hetekben utánpótláscsapataink számára is megkezdődtek a 2021/22-es idény tavaszi küzdelmei, ráadásul U17-es együttesünk rögtön az őszi pontversenyt megnyerő Puskás Akadémiát verte 5-1-re, míg egy héttel később az U19 és az U17 egyaránt 2-0-ra nyerte soron következő bajnokiját.

A bajnokság második felének megkezdése előtt azonban csapataink egy hosszú, kihívásokkal teli, de tartalmas időszakot tudhatnak maguk mögött. A futballtavaszt várva az FTC utánpótlás szakmai igazgatója, Kiss-Baranyi Sándor egy interjúsorozat keretein belül beszélt a mögöttünk hagyott időszakról, az utánpótlás fontosságáról, valamint az fiataloknál zajló munkáról.

- A téli időszak mindig kiemelten fontos a munkánkban, annak ellenére is, hogy az utánpótlásképzés – szemben a felnőtt labdarúgás sajátosságaival - egy hosszútávú folyamat, nem a rövidtávú eredményeinket szem alatt tartva végezzük ilyenkor a feladatainkat – kezdte Kiss-Baranyi Sándor. - Nálunk, az utánpótlásban az ilyenkor elvégzett értékelések kulcsfontossággal bírnak a hosszútávú terveinkben. Palásthy Norbert egy korábbi FradiMédiának interjújában kitért arra, hogy minden tekintetben egy nagyon eredményes őszt tudunk magunk mögött. A céljaink maximálisan megvalósultak, de a decembert és a januárt alapvetően arra szántuk, hogy objektív értékeléséket végezzünk. Értékeltük a csapatjáték minőségét, csapataink teljesítményét, de még inkább a játékosok egyéni fejlődésének folyamatait.

Ezt követően az is szóba került, hogy pontosan hogyan is telt ez a januári-februári időszak, ami közel sem volt egyszerű a fiatalok számára.

- Alkalmazkodni kellett a koronavírus okozta járványhelyzethez. Az edzők munkája teljesen kiszámíthatatlanná vált, hiszen akár egy napon belül is változhatott az egészséges játékosok száma. Ez alapjaiban változtatta meg a munkánkat, de így is előtérbe tudtuk hozni az egyéni képességek fejlesztését. Szerencsére meg tudtuk valósítani a téli edzőtáborainkat. Az U14 a hagyományokhoz hűen belföldön edzőtáborozott, egész pontosan Hévízen. Az U15-től egészen U19-ig Belekben, Törökországban készültek, melyet az akadémiai program tett lehetővé számunkra.

A minél eredményesebb edzőtáborozás és felkészítés mellett azt is kiemelten fontosnak tartják, hogy teljeskörű visszajelzést adjanak mind a játékosoknak, mind pedig szüleiknek.

- A megfelelő szintű felkészülés mellett természetesen visszajelzést nyújtunk a gyerekeknek és szüleiknek. Ezek a visszajelzések pedig rengeteg hasznos információval szolgálnak, nem csak nekünk, de a játékosoknak és szüleiknek is. Értelemszerűen januárban elkezdtük a felkészülést, de a covid-helyzet alapjaiban határozta meg ennek a téli időszaknak a sajátosságait. A nehéz körülmények ellenére a legfontosabb cél természetesen továbbra is az egyéni fejlesztési célok megvalósítása volt.

A játékosok egyéni képességeinek fejlesztése, és a bennük rejlő potenciál előhozatala mellett a csapatok játékstílusának kialakítás is komoly hangsúlyt kap az utánpótlásképzésben.

- Van egy határozott elképzelésünk, egy víziónk, hogy a Fradi utánpótláscsapatainak hogyan kell játszania. Ezt már korábban megfogalmaztuk, és ezen játékstílus megvalósításáért minden nap keményen dolgozunk. Amint azt már többször hangsúlyoztam, a legfontosabb cél a játékosok egyéni fejlesztése, de a játékossá válás folyamatában kiemelt jelentősége van a csapatjáték építésének is, mert ez a játékosok egyéni kibontakozásához elengedhetetlen! Megvalósítani kívánt játékstílusunk lényege, hogy egyszerre jelenjen meg a pályán az FTC futballtradíciója és a mai modern labdarúgás alapvető elemei.

Kiss-Baranyi Sándor elmondása szerint az utánpótlásképzésben minden területet annak rendelnek alá, hogy a játékosok hosszútávú fejlődése maximálisan biztosítva legyen, ezzel is egy biztos alapot adva jövőbeni karrierüknek. Ehhez kapcsolódóan azt is hozzátette, hogy a pillanatnyi eredményesség vagy éppen eredménytelenség nem befolyásolja a munkálatokat, hiszen a legfontosabb cél, hogy a fiatalok hosszútávú fejlődése minden területen biztosítva legyen.

Utánpótlás szakmai igazgatónk kitért arra is, hogy hogyan is zajlik a játékosok teljesítményének kiértékelése.

- Természetesen minden edzést és minden egyes mérkőzést szakmai szempontok szerint értékelünk, de az edzőinknek kell egy nagyon részletes egyéni értékelést készíteni a játékosokról. Az alapinformációk mellett egy részletgazdag pedagógia, szociális, pszichológiai, taktikai, kondicionális és technika értékelés is zajlik. Ez egy borzasztóan alapos dolog. A korábban említett tapasztalatok figyelembe vételével és az edzők által leírt értékeléssel párhuzamosan készülnek el az egyéni fejlesztési tervek, ezek alapján állítjuk össze az edzések menetrendjét. A munkánknak az igazi lényege minden egyes időszakban az, hogy célirányos, az életkori sajátosságokat és az egyéni fejlesztési célokat teljes mértékben szem előtt tartó munkát végezzünk!

Cikkajánló

Négy győzelem a hétvégén

Összes pályára lépő utánpótlás labdarúgócsapatunk győzni tudott.

Négy győzelem, egy vereség

Az U17 és az U14 is kiütéses győzelmet aratott a hétvégén a labdarúgó utánpótlásban.

Jelentkezz, játssz a Fradiban!

Több korosztályba is várjuk a jelentkezőket a Ferencvárosi Torna Club labdarúgó utánpótlásába.

Népszerű volt az áprilisi Telekom Toborzó

Hatalmas sikert aratott a Telekom Toborzó, klubunk labdarúgás utánpótlás kiválasztó eseménye.

Készen állsz a nyárra? Vár a Fradi focitábora!

Három héten keresztül a labdarúgásé lesz a főszerep a 7 és 13 év közötti gyermekeknek.

Két győzelem, egy vereség a hétvégén

Három utánpótlás labdarúgócsapatunk lépett pályára.

U13: Rangos tornagyőzelem Olaszországban

Korosztályos labdarúgócsapatunk egy rangos nemzetközi tornán végzett az élen.

UP: Három döntetlen, egy vereség

Négy utánpótlás labdarúgócsapatunk lépett pályára a hétvégén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin