2019. június 13.
„Minden gyermek álma, hogy eljusson egy ilyen meccsre”
Életre szóló élményekkel gazdagodtak az FTC ifjú labdarúgói Madridban, ahol megdőlt egy Guinness-rekord is.

Az idén klubunk három fiatal futballistája, az U14-es lánycsapatból a 12 éves Vas Hajna, az U12-es fiúcsapatból pedig Madarász Ádám és Mudra Márk vehetett részt az UEFA-Gazprom Foci a Barátságért Nemzetközi Gyermekprogramban, amelynek záróeseményét 2019. május 28. és június 2. között rendezték Spanyolország fővárosában. A Fradi-küldöttséget U12-es és U17-es együttesünk edzője, Korolovszky Gábor kísérte el Madridba.

„A szervezők Magyarországon megkerestek egy reklámügynökséget, melynek a vezetője Fradi-szimpatizáns, így hozzánk fordult elsőként a kéréssel. A klubvezetés engedélyt adott arra, hogy részt vegyünk a programban, ezt nagyon szépen köszönjük neki – mondta Korolovszky Gábor.

A program célja az ifjúsági futball támogatása mellett a kilenc alapvető emberi érték, a barátság, az egyenlőség, a sportszerűség, az egészség, a béke, az elhivatottság, a győzelem, a tradíció és becsület népszerűsítése a fiatalok körében, mindezt a focin keresztül. Nos, a klubunk utánpótlásában nevelkedő játékosoknak volt lehetősége barátkozni, a csapatok – melyeket egytől egyig veszélyeztetett állatfajokról neveztek el – összeállításánál ugyanis ügyeltek arra, hogy különböző nemzetek képviselőit válogassák össze.

„Az utazástól egyáltalán nem féltem, a torna elején viszont attól egy kicsit tartottam, hogy milyen lesz ismeretlen gyerekekkel együtt tölteni a napokat. A mi csapatunkban (Piszeorrú Majmok – a szerk.) volt egy portugál, egy montenegrói, egy orosz, egy koreai, egy francia és egy mozgássérült angol is, mindenki jó fej volt. Angolul próbáltunk beszélgetni egymással, ha valamit nem értettünk, a szervezők segítettek – mesélte érdeklődésünkre Madarász Adám, akinek együttese a három magyar fiatal csapata közül egyedüliként továbbjutott a csoportkörből. – Nagyon jól éreztem magam, sok új barátot szereztem, a legnagyobb élmény pedig az volt, hogy a helyszínen láthattuk a Bajnokok Ligája döntőjét.”

Igen, nem elírás: az egyhetes program záróeseménye madridi városnézés, majd a BL-döntő megtekintése volt az Atlético Madrid stadionjában, a Wanda Metropolitanóban. Hogy mennyire különleges történés volt ez Madarász Ádám életében, arra a legjobb példa az a válasza, melyben elárulta: bár eleinte a végül 2-0-ra nyerő Liverpoolnak szurkolt, még 1-0-nál átpártolt a Tottenhamhez, csak hogy az élmény még legalább kétszer tizenöt percig, azaz a hosszabbítás idejéig kitartson.

A 12 éves Vas Hajna – aki klubunk U14-es leánycsapatában futballozik – szintén a Bajnokok Ligája döntőjét emelte ki, mint legnagyobb élményét.

„Nem kis dolog, hogy élőben, a helyszínen láthattam a BL-döntőt, főleg ennyi idősen. Minden focizó kisgyerek álma, hogy egyszer eljuthasson egy ilyen meccsre, boldog vagyok, hogy ez nekem máris megadatott – kezdte Vas Hajna, aki a focitornán kapusként és a mezőnyben is kipróbálhatta magát.

Csapata, az amerikai, görög, kazah és orosz játékosból álló Fossza ugyan a csoportkör végeztével befejezte szereplését, Hajna számára egy rekorddöntés miatt is emlékezetes maradhat a Madridban töltött hét, részvételével zajlott ugyanis egy edzés, amelyen egyszerre 57 nemzet egy-egy képviselője vett részt. Ez a maga nemében rekord, melyet a Guinness hitelesített is. „Az edzés előtt nem tudtam, hogy mi fog történni, csak utána tudtam meg, hogy rekordot döntöttünk” – válaszolta kérdésünkre.

A rengeteg új barátság és élmény (a gyermekeknek szervezett eseményeken néha olyan ismert futballisták is megjelentek, mint például Marco Materazzi) mellett nagy lehetőség is volt részt venni a programban – hangsúlyozta Mudra Márk, akit az iráni, orosz, román és sri-lankai csapattagokból álló Hópárducok nevű gárda kapitányának is megválasztottak, sőt, gólokkal járult hozzá az együttes eredményeihez.

„Ez annak is köszönhető, hogy jó csapatba kerültem, ahol megvolt közöttünk az összhang. Mindenkivel tudtam beszélgetni, mindenki kedvesen fordult a másikhoz – kezdte, majd arról is beszélt, hogy érezte magát a Liverpool–Tottenham összecsapáson. – Miután elkezdődött a meccs, körülnéztem a stadionban és láttam, hogy mennyi ember volt kint. Nagy élmény volt, végig énekeltek, néhány dalukba mi is becsatlakoztunk.”

Korolovszky Gábor szerint a gyermekek inkább jellemben fejlődhettek az UEFA-Gazprom Foci a Barátságért Nemzetközi Gyermekprogram madridi napjai alatt (melyek során a különböző konferenciák és képzések látogatása mellett nekik, edzőknek is inkább pedagógusszerep jutott), ám ez így is volt jól – ezek a napok a jókedvről, a lazításról, a kikapcsolódásról és a barátkozásról szóltak. A fiatalok rengeteg új élménnyel gazdagodtak, melyeknek köszönhetően a jövőben talán az eddiginél is nagyobb lelkesedéssel futballoznak majd.

Cikkajánló

Négy győzelem, egy vereség

Az U17 és az U14 is kiütéses győzelmet aratott a hétvégén a labdarúgó utánpótlásban.

Jelentkezz, játssz a Fradiban!

Több korosztályba is várjuk a jelentkezőket a Ferencvárosi Torna Club labdarúgó utánpótlásába.

Népszerű volt az áprilisi Telekom Toborzó

Hatalmas sikert aratott a Telekom Toborzó, klubunk labdarúgás utánpótlás kiválasztó eseménye.

Készen állsz a nyárra? Vár a Fradi focitábora!

Három héten keresztül a labdarúgásé lesz a főszerep a 7 és 13 év közötti gyermekeknek.

Két győzelem, egy vereség a hétvégén

Három utánpótlás labdarúgócsapatunk lépett pályára.

U13: Rangos tornagyőzelem Olaszországban

Korosztályos labdarúgócsapatunk egy rangos nemzetközi tornán végzett az élen.

UP: Három döntetlen, egy vereség

Négy utánpótlás labdarúgócsapatunk lépett pályára a hétvégén.

UP: Két győzelem, egy döntetlen

Három utánpótlás labdarúgócsapatunk lépett pályára a hétvégén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin