2023. szeptember 19.
„Példakép volt, pályán és azon kívül is”
A dr. Fenyvesi Mátéról elnevezett díjat a sportban és tanulásban is legsikeresebb U15-ös labdarúgónk kapja.

Kedden a Groupama Aréna 1-es skyboxában került aláírásra a dr. Fenyvesi Máté díj alapító okirata. A kitüntetést azon U15-ös korosztályban szereplő labdarúgók nyerhetik el, akik szellemisége leginkább hasonlít Fenyvesiéhez, aki a pályán elért sikerek mellett a tanulásban is kiemelkedőt alkotott.Az eseményen elsőként Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője mutatta be dr. Fenyvesi Máté játékos és sportvezetői pályafutását a Ferencvárosban, amely csúcsa az 1965-ös 1-0-s Vásárvárosok Kupája-győzelem volt a Juventus ellen, ahol is a döntőben „Tüske” bácsi fejelt az olaszok kapujába. Ezt követően Hajnal Tamás sportigazgató beszélt az utánpótlásnevelés fontosságáról, kiemelve, hogy az U15-ös korosztály mindig óriási fejlődési lehetőséget rejt magában, Fenyvesi annak idején ebben a korban kezdett focizni Kecskeméten. A szót a 2022-ben elhunyt klublegendánk gyermekei, az alapítók, Fenyvesi Beatrix és Fenyvesi Levente vették át, személyes emlékeik után bemutatták a díjat és részletezték az adományozás menetét. A sajtótájékoztatót klubelnökünk, Kubatov Gábor beszéde zárta, aki kiemelte: „dr. Fenyvesi Máté példakép volt, pályán és azon kívül is”.

 

A díjról
A díj egy dr. Fenyvesi Máté arcképét ábrázoló bronz plakett, amely hátoldalára gravírozva kerül fel az aktuális díjazott és az évszám. A kitüntetéshez pénzjutalom is jár, melynek összege nettó 250.000 Ft. A kitüntetés azoknak az U15 korú utánpótlás labdarugóknak adományozható, akik dr. Fenyvesi Máté szellemiségének megfelelően a legkiemelkedőbb sportteljesítmény mellett, legalább jó átlagú iskolai tanulmányi eredményt értek el, valamint példamutató sportszerű magatartást tanúsítottak úgy a pályán, mint a pályán kívül. A díjátadásra minden szezon utolsó hazai bajnokija előtt került sor a Groupama Arénában. A díj odaítélése az FTC mindenkori elnöke, klubunk akadémiájának szakmai igazgatója, az U15-ös korosztály  vezetőedzője és az Alapító közös döntése alapján történik.

Dr. Fenyvesi Máté pályafutása

Fenyvesi Máté 1933. szeptember 19-én született Jánoshalmán. A Kecskeméti Kinizsiben ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival, majd a Ferencvárosba igazolt 19 évesen. A kiváló balszélső Fradi színeiben mindent egybevetve 552 mérkőzésen szerepelt, ezeken 163 gólt szerzett. Minden bizonnyal legemlékezetesebb gólja az 1965-ben klubunk legnagyobb nemzetközi sikerét jelentő, Vásárvárosok Kupája-győzelmet érő fejes a Juventus 1-0-s legyőzése során Torinóban. Az FTC-vel négyszer volt bajnok, egyszer MNK-győztes, a VVK-ban arany mellett ezüstéremmel is büszkélkedhet. A válogatottban 76 találkozón lépett pályára, ezeken 8 gólt szerzett. Szerzett Európa-bajnoki bronzérmet, szerepelt három világbajnokságon. Még aktív sportolóként kezdte meg tanulményait az Állatorvostudmányi Főiskolán, ahol 1960-ban végzett és szerzett doktori címet. Emiatt hívták pályafutása végén Fenyvesi dr.-nak a szaksajtóban, de később valóban praktizált is évtizedeken át. 1999-ben sportvezetőként tért vissza, rövid időre klubunk ügyvezető elnöke volt.

Cikkajánló

Veretlen hétvége az utánpótlásban

Három ifi labdarúgócsapatunk nyert, kettő döntetlent játszott.

„Természetes, hogy otthont adunk egy ilyen eseménynek”

Az FTC-MVM Népligeti Sportközpontban tartott szakmai továbbképzést a Labdarúgó Módszertani Központ – VIDEÓ!

U21: újabb győzelem a selejtezőben

A Máltát 3-0-ra legyőző magyar korosztályos válogatottban négy FTC-játékos is pályára lépett.

Nagy arányú győzelmet aratott az U19

Két győzelem, két döntetlen, valamint egy vereség a hétvége mérlege az utánpótlásban.

U21-es Eb-selejtező: Lisztes-gólpasszal győzelem

Az U21-es magyar férfi labdarúgó-válogatott 2-0-ra győzött Kazahsztán ellen.

UP: Vereségekkel indult a szezon

Egyik utánpótlás labdarúgócsapatunk sem tudott pontot szerezni a hétvégén.

U21: Baráth, Katona és Lisztes is válogatott kerettag

Eb-selejtezőkre készül a Gera Zoltán által felkészített korosztályos csapat.

Háromgólos győzelemmel kezdtük a Telki Kupát

A magyar U17-es labdarúgó-válogatott 4-1-re győzte le Üzbegisztánt Telkiben.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin