2021. december 17.
„Szeretnénk minél több játékost kinevelni a Fradinak”
Az FTC a játékosok kiemelt fejlesztése mellett az eredményességet tekintve is előkelő helyen az utánpótlásban.

Utánpótlás-labdarúgóink számára a múlt hétvégén két idegenbeli győzelemmel, U15-ös csapatunk 2-0-s pécsi, valamint az U14-esek 3-0-s debreceni sikerével ért véget a 2021-es esztendő. Az így begyűjtött hat pont nélkül is biztos lett volna előkelő helyezésünk az országos kiemelt bajnokságot összesített őszi eredménylistáján, valamint a helyezési referencia értékek alapján kialakított tabellán, amely rávilágít a Fradinál tapasztalható fejlődésre.

A remek eredmény eléréséhez vezető út megértéséhez egy kicsit vissza kell ugranunk az időben. Kulcsmomentum volt, hogy az FTC 2020 nyarán úgy döntött, hogy tartalékcsapatot indít a harmadosztályban, ez ugyanis a saját utánpótlás építése felé vezető út fontos lépése volt.

- A mi filozófiánk a felfelé áramoltatás, nálunk az arra leginkább érett gyerekek egy korosztállyal feljebb játszanak. Ennek az eredménye az előző idényben is megmutatkozott már, hiszen több utánpótláskorú játékosunk kapott profi szerződést. Őket aztán a további fejlődésük érdekében kölcsönadtunk a másodosztályba vagy az NB I-be, ahol csapataik meghatározó tagjai lettek. Csontos Dominik példáját szeretném kiemelni, ő a nyáron már a Bajnokok Ligája selejtezőjében is megmutathatta magát. Azt gondolom, hogy a fiatalok képzésével kapcsolatban elindultunk egy jó úton – jelentette ki az FTC utánpótlás akadémia-igazgatója, Palásthy Norbert.

Az előző szezonban sem volt könnyű dolga a csapatoknak a koronavírus-járvány miatt, most sincs, de az FTC az elmúlt időszakban több olyan eredményt tudott elérni, amire többen is felkapták a fejüket. U19-es csapatunk harmadik, U16-os együttesünk második (Bagi Ádám vezeti a góllövőlistát), az U15-ös gárda listavezető (itt Hajdu Bálint a legeredményesebb labdarúgó), az U14-esek pedig másodikak (Bokros Bertold szintén első a góllövők között) az őszi tabella alapján. Mindezek mellett az U15-ös korosztálytól felfelé 19 játékosunkat hívták meg a korosztályos válogatottak keretébe, ahol nem epizódszereplők voltak a fradisták.

Egy jó példa: Redzic Damir (17) játékára a korosztályos válogatottaknál is számítanak

Egy-egy utánpótlás-műhely munkájának fokmérője lehet az úgynevezett helyezési referencia érték is, melyet a különböző korosztályok által elért helyezések összeadása után kaphatunk meg. E tekintetben a Ferencváros második a Puskás Akadémia mögött, hátrányunk mindössze egy pont. Olyan nagy utánpótlás-nevelő klubokat utasított maga mögé az FTC, mint a Honvéd vagy az MTK. A fejlődés még látványosabb, ha a a 2021 őszi adatot összevetjük a korábbi évek számaival: 2017 őszén még 33 volt a Ferencváros helyezési referencia értéke, de például 2021 tavaszán is még 23. Az eddigi csúcsot a tavalyi ősz végén „mérték”, az akkori 19-es számot is jócskán sikerült lefaragni.

Az FTC igyekszik a saját útját járni az utánpótlás-nevelés terén. Klubunknak folyamatosan épülő hálózata, jelenleg 18 partnercsapata van, emellett utánpótlás-szakembereink az elkötelezett saját nevelésű játékosok kiemelt fejlesztése mellett igyekeznek a kisebb klubokból megszerezni olyan játékosokat, akik hosszú távon is minőségi erősítést jelenthetnek. E stratégia sikerét mutatja, hogy a 23 válogatott játékosunkból 16 olyan, akit nem valamelyik akadémiáról igazoltak át, hanem 12-14 éves kora között szerződtettek.

A Fradinál most egy olyan kollektíva alakult ki, ahol mindenki egy célért dolgozik, talán ennek is köszönhető, hogy fel tudjuk venni a versenyt országos szinten az akadémiákkal is. A fejlődés látható az eredményeken – de vajon ez a legfontosabb az utánpótlásban?

- Mi nem elsősorban eredményekben gondolkodunk, hanem szeretnénk minél több játékost kinevelni a Fradi felnőtt csapata számára. Az a munka, amit az elmúlt években befektettünk a kiválasztásba, az most kezd beérni. Abban bízom, hogy a kiválasztott gyerekek legkésőbb 2-3 év múlva minőségi játékosok lesznek a Ferencváros felnőtt csapatában - mondta el Palásthy Norbert.

A jó példák mindenesetre adottak a feltörekvő fiatalság előtt: a 19 éves Csontos Dominik 2021 nyarán már BL-selejtezőn is debütált, a szintén 18 éves Redzic Damir élvonalbeli tapasztalattal rendelkezik, Mergl Szabolcs pedig 17 évesen rendszeresen az OTP Bank Ligában szereplő Ferencváros keretével készül.

Cikkajánló

Négy győzelem a hétvégén

Összes pályára lépő utánpótlás labdarúgócsapatunk győzni tudott.

Négy győzelem, egy vereség

Az U17 és az U14 is kiütéses győzelmet aratott a hétvégén a labdarúgó utánpótlásban.

Jelentkezz, játssz a Fradiban!

Több korosztályba is várjuk a jelentkezőket a Ferencvárosi Torna Club labdarúgó utánpótlásába.

Népszerű volt az áprilisi Telekom Toborzó

Hatalmas sikert aratott a Telekom Toborzó, klubunk labdarúgás utánpótlás kiválasztó eseménye.

Készen állsz a nyárra? Vár a Fradi focitábora!

Három héten keresztül a labdarúgásé lesz a főszerep a 7 és 13 év közötti gyermekeknek.

Két győzelem, egy vereség a hétvégén

Három utánpótlás labdarúgócsapatunk lépett pályára.

U13: Rangos tornagyőzelem Olaszországban

Korosztályos labdarúgócsapatunk egy rangos nemzetközi tornán végzett az élen.

UP: Három döntetlen, egy vereség

Négy utánpótlás labdarúgócsapatunk lépett pályára a hétvégén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin