archív anyag
Honlapunk 2019. február 25-én megújult, de nem hagyjuk veszni a korábbi cikkeinket! Az itt látható anyag archív írás, ezért előfordulhat, hogy a benne található képek, illetve tartalmi beágyazások az új cikkektől eltérően jelennek meg.
2018. november 16.
113 éve született klubunk első olimpiai bajnoka, Kocsis Antal
1905. november 17-én, vagyis éppen 113 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot a Ferencvárosi Torna Club első olimpiai bajnoka, az 1928-as amszterdami olimpián légsúlyban aranyérmet nyerő ökölvívó, Kocsis Antal.

A Ferencvárosi Torna Club 119 éves története során számos nagy bajnokot adott a magyar sportnak. A 2016-os riói olimpiával bezárólag összesen 24 magyar sportember nyert FTC-sportolóként olimpiai aranyérmet. Közülük is kiemelkedik úttörőként klubunk első olimpiai bajnoka, az ökölvívó Kocsis Antal, aki éppen 113 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot.

Kocsis Antal 1905. november 17-én született Kispesten. 1923-tól a MÁVAG, majd 1924-től 1930-ig az FTC ökölvívójaként versenyzett. Első jelentős eredményét 1926-ban érte el, magyar bajnok lett légsúlyban. 1925 és 1929 között hússzor szerepelt a magyar válogatottban.

Ahogy azt az FTC történetét bemutató sorozatból IDE kattintva is megtudhatjuk, az 1928-as amszterdami olimpiai játékokra öt ferencvárosi sportoló vívta ki a részvételi jogot: két vízilabdázó, két ökölvívó és egy birkózó. Széles János bokszoló 8., míg Badó Rajmund birkózó a 6. helyen végzett. Pólósaink az olimpia döntőjébe jutottak, ott viszont Németországtól kikaptak, így ezüstérmet szereztek. A csapat ferencvárosi tagjai voltak: Keserű II Alajos és Vértessy József. Nem maradtunk azonban fényes érem nélkül sem: a játékok utolsó előtti napján, augusztus 11-én rendezték a könnyűsúly döntőjét, amelynek egyik résztvevője Kocsis Antal volt. Vele szemben a francia Appel állt a ringben. Kocsis lerohanta ellenfelét, aki a második menetben ugyan magára talált, ám a harmadik menetben csak a gong mentette meg a kiütéstől. Kocsis Antal így első ferencvárosiként olimpiai bajnok lett. Ezzel egyébként az egyetemes magyar sport első bokszoló olimpiai aranyérmét is ő nyerte, míg ő az újkori olimpiák történetének 18. magyar aranyérmese. Érdekesség, hogy Kocsis ezzel a győzelemmel egyben Európa-bajnoki címet is szerzett, szintén elsőként a magyar ökölvívás történetében.

1930-ban, olimpiai és Európa-bajnokként, hat magyar bajnoki címmel a háta mögött Dél-Amerikában, majd az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le, és Tony Kocsis néven hivatásos ökölvívó lett. Súlycsoportja világranglistáján a legjobb eredménye a negyedik hely volt. 1935-ben fejezte be aktív sportpályafutását, visszavonulását követően szabóként dolgozott. 1965-ben látogatott vissza először Magyarországra.

Kocsis Antal 1994. október 25-én hunyt el az egyesült államokbeli Titusville-ben. Végrendelkezése szerint hamvait az óceánba szórták.

Első olimpiai bajnokunk emlékét őrzi mellszobra az FTC Népligeti Sportközpontban található olimpiai bajnokok sétányán, valamint a Kispesten, a Baross utca 4. szám alatt található szülőháza előtti emléktábla, amelynél ökölvívó szakosztályunk delegációja is lerótta tiszteletét egy évvel ezelőtt (az eseményről készült beszámoló IDE kattintva nézhető meg).

Kocsis Antal emlékét örökké megőrizzük!


Cikkajánló

Szaka István különdíjban részesült a Jurisics Kupán

Magyar bajnok ökölvívónk, Szaka István legyőzte a junior Európa-bajnokot és aranyérmes lett.

Szaka István bronzérmes Spanyolországban

Ökölvívónk egy-egy győztes és vesztes mérkőzést vívott a rangos nemzetközi viadalon, így harmadik lett.

Szaka István ezüstérmes Belgrádban!

Az FTC ökölvívója, Szaka István második lett az 52 kilósok között az 57. Belgrade Winner nemzetközi versenyen.

Két bajnok és egy különdíj

Az FTC két ökölvívója, Rostás Armandó és Tallósi Péter is megnyerte súlycsoportját a Budapest Bajnokságon.

Győzelem a Budapest Bajnokságon

Szaka István nem talált legyőzőre az Ökölvívó Budapest Bajnokságon.

Ezúttal nem sikerült: a kétszeres címvédő Szaka...

A Ferencváros kétszeres címvédő ökölvívója, Szaka István ezúttal pontozással kikapott az 52 kilogrammosok...

Szaka ismét döntős

A címvédő Szaka István idén is döntőbe jutott az ökölvívók országos bajnokságán.

Gyászolunk

74 éves korában elhunyt Garai Árpád ökölvívó. Emlékét megőrizzük!

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most