2020. január 23.
Különleges szokás részese lett a Fradi magyar bajnoka
Ökölvívónk, Szaka István kazahsztáni élményeiről és az olimpiai kvalifikációról is beszélt.

A magyar ökölvívó válogatott január 4-től két héten keresztül Kazahsztánban edzőtáborozott. A csapat tagja volt az FTC 52 kilogrammos magyar bajnoka, Szaka István (a nagy képen balról a harmadik) is, aki az M4 Sporthíradójában mesélt a kazahsztáni tapasztalatokról.

„Erős edzőtáborban vettünk részt, talán az eddigiek közül a legerősebb” – kezdte ökölvívónk, Szaka István. „Nagyon hideg volt Kazahsztánban, ahol minden reggel edzettünk, de volt, hogy naponta kétszer is tréningeztünk. Sok kesztyűs edzésünk volt a kazahokkal, japánokkal és kubaiakkal. Valószínűleg lesznek innen is riválisaim a következő olimpiai kvalifikációs versenyeken. Sok fontos és érdekes tapasztalattal érkeztünk haza. A csapat vezetőedzője, a kazah származású Bolat Niyazymbetov többek között azt kérte tőlünk, hogy ahogy hazájában, itthon is énekeljük el közösen minden edzés előtt a himnuszt. Ez egy kazah szokás, amit most idehaza is bevezettünk, ezzel is tisztelegve a nemzetünk előtt” – mesélte magyar bajnokunk.


Mivel a riói olimpia óta profi bokszolók is szerepelhetnek az ötkarikás játékokon, ezért a magyar szövetség úgy alakította ki a 2020-as tokiói olimpia felkészülési rendszerét, hogy a versenyzők előtt álló kvalifikációs versenyekre biztosan az egyes súlycsoportok legjobbjai utazhassanak függetlenül attól, hogy amatőr vagy profi ökölvívók.

„A profik alapvetően hosszabb ideig vannak a szorítóban, hiszen 12 menetet bokszolnak. Nálunk, az amatőröknél csak három menet van, ott kell mindent megmutatni és győzni, ebből a szempontból szerintem mi intenzívebb tempót diktálunk. Azt gondolom, hogy ettől függetlenül még mindig több amatőr lesz az olimpián, mint profi” – tette hozzá Szaka.

Fontos hír még az olimpia programjában már nem szerepel a 49 kg-os kategória, ez pedig Szaka István súlycsoportjában nagy változást eredményez.

„Mint ismert, Tokióban már nem lesz a 49 kilogrammos súlycsoport, így ezáltal sokkal többen váltottak kategóriát és jöttek fel az 52 kilóba. Ezért nem is véletlenül mondják erre a súlycsoport, hogy a legerősebb. Az európai kvalifikáció nagyon nehéz lesz, mert a súlycsoportomban éppen Európában vannak a legjobb öklözők, de mindent megteszek azért, hogy sikerüljön a kijutásom” – zárta gondolatait magyar bajnokunk.

(Nagy fotó: Magyar Ökölvívó Szakszövetség)

Cikkajánló

Két érem az Énekes István Emlékversenyen

Kozák Kevin és Kovács Bertalan is bekerült az áprilisban megrendezésre kerülő Európa-bajnokság keretébe.

Kedden irány a bokszterem!

Az FTC ökölvívó-szakosztálya 16.00-s kezdéssel vár minden érdeklődőt ingyenes edzésén!

Ilyen a boksz – legyél Te a Fradi új ökölvívó bajnoka!

A Fradi TV riportere kipróbálta, milyen egy pörgős edzés a Fradi boksztermében Bedák Pál vezetésével – VIDEÓ!

Tavaszi Fradi-bokszsuli

Minden kedden nyílt edzést tart az FTC ökölvívó-szakosztálya!

Elhunyt Sas József

82 éves korában meghalt a Fradiban korábban öt évig bokszoló, serdülőben Budapest-bajnok Sas József.

Állva tapsolt a magyar közönség Európa-bajnokunknak

Ökölvívó klasszisunk, Széles János 90 évvel ezelőtt nyert aranyérmet a budapesti kontinensviadalon.

Szaka István nem szerzett kvótát

Az ír Brendan Irvine jobbnak bizonyult ökölvívónknál.

Két fradista harcolhat az olimpiáért

Az FTC két ökölvívója szombattól a 2012-es olimpia helyszínén küzdhet meg a tokiói indulásért.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin