2020. január 23.
Különleges szokás részese lett a Fradi magyar bajnoka
Ökölvívónk, Szaka István kazahsztáni élményeiről és az olimpiai kvalifikációról is beszélt.

A magyar ökölvívó válogatott január 4-től két héten keresztül Kazahsztánban edzőtáborozott. A csapat tagja volt az FTC 52 kilogrammos magyar bajnoka, Szaka István (a nagy képen balról a harmadik) is, aki az M4 Sporthíradójában mesélt a kazahsztáni tapasztalatokról.

„Erős edzőtáborban vettünk részt, talán az eddigiek közül a legerősebb” – kezdte ökölvívónk, Szaka István. „Nagyon hideg volt Kazahsztánban, ahol minden reggel edzettünk, de volt, hogy naponta kétszer is tréningeztünk. Sok kesztyűs edzésünk volt a kazahokkal, japánokkal és kubaiakkal. Valószínűleg lesznek innen is riválisaim a következő olimpiai kvalifikációs versenyeken. Sok fontos és érdekes tapasztalattal érkeztünk haza. A csapat vezetőedzője, a kazah származású Bolat Niyazymbetov többek között azt kérte tőlünk, hogy ahogy hazájában, itthon is énekeljük el közösen minden edzés előtt a himnuszt. Ez egy kazah szokás, amit most idehaza is bevezettünk, ezzel is tisztelegve a nemzetünk előtt” – mesélte magyar bajnokunk.


Mivel a riói olimpia óta profi bokszolók is szerepelhetnek az ötkarikás játékokon, ezért a magyar szövetség úgy alakította ki a 2020-as tokiói olimpia felkészülési rendszerét, hogy a versenyzők előtt álló kvalifikációs versenyekre biztosan az egyes súlycsoportok legjobbjai utazhassanak függetlenül attól, hogy amatőr vagy profi ökölvívók.

„A profik alapvetően hosszabb ideig vannak a szorítóban, hiszen 12 menetet bokszolnak. Nálunk, az amatőröknél csak három menet van, ott kell mindent megmutatni és győzni, ebből a szempontból szerintem mi intenzívebb tempót diktálunk. Azt gondolom, hogy ettől függetlenül még mindig több amatőr lesz az olimpián, mint profi” – tette hozzá Szaka.

Fontos hír még az olimpia programjában már nem szerepel a 49 kg-os kategória, ez pedig Szaka István súlycsoportjában nagy változást eredményez.

„Mint ismert, Tokióban már nem lesz a 49 kilogrammos súlycsoport, így ezáltal sokkal többen váltottak kategóriát és jöttek fel az 52 kilóba. Ezért nem is véletlenül mondják erre a súlycsoport, hogy a legerősebb. Az európai kvalifikáció nagyon nehéz lesz, mert a súlycsoportomban éppen Európában vannak a legjobb öklözők, de mindent megteszek azért, hogy sikerüljön a kijutásom” – zárta gondolatait magyar bajnokunk.

(Nagy fotó: Magyar Ökölvívó Szakszövetség)

Cikkajánló

Elhunyt Sas József

82 éves korában meghalt a Fradiban korábban öt évig bokszoló, serdülőben Budapest-bajnok Sas József.

Állva tapsolt a magyar közönség Európa-bajnokunknak

Ökölvívó klasszisunk, Széles János 90 évvel ezelőtt nyert aranyérmet a budapesti kontinensviadalon.

Szaka István nem szerzett kvótát

Az ír Brendan Irvine jobbnak bizonyult ökölvívónknál.

Két fradista harcolhat az olimpiáért

Az FTC két ökölvívója szombattól a 2012-es olimpia helyszínén küzdhet meg a tokiói indulásért.

OB: egy arany, egy ezüst a döntők napján

Szaka István győzött, Tallósi Péter kikapott a döntőben az ökölvívó országos bajnokság zárónapján.

Két fradista bokszoló is döntős a Magyar Bajnokságon!

Három ferencvárosi ökölvívóból ketten is bejutottak az országos bajnokság pénteki fináléjába.

OB: Rostás búcsúzott, Tallósi elődöntős

Rostás Armandó a második körben vereséget szenvedett és búcsúzott, Tallósi Péter magabiztosan jutott tovább.

OB: Rostás és Tallósi is győzelemmel kezdett

Az FTC mindkét érintett versenyzője győzött az ökölvívók felnőtt országos bajnokságának első napján.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most