2024. július 8.
22 ferencvárosi sportoló indulhat a párizsi olimpián
Négy csapatban 18 játékosunk, míg az egyéni sportágakban négy versenyzőnk lesz ott az ötkarikás játékokon.

Július 25-én 19 órától a magyar női kézilabda-válogatott a házigazda franciák elleni csoportmérkőzésével Magyarország számára is megkezdődnek a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizsban. A 180 fős magyar küldöttség július 8-án, hétfőn délután tette le az olimpiai esküt a Művészetek Palotájában. Az eseményen Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a francia fővárosban kézilabdázónk, Böde-Bíró Blanka lesz az egyik zászlóvívő a megnyitóünnepségen.

Tokióhoz hasonlóan a párizsi olimpián is a Ferencvárosi Torna Club adja a legtöbb sportolót a magyar csapatba. A Fradi játékosai és versenyzői a 2021-es ötkarikás játékok után ismét 22 kvótát szereztek. 

Most megmutatjuk, kik lehetnek ott Párizsban!

Mint ismert, négy válogatottunk is kijutott az olimpiára. A magyar női és férfi kézilabda-válogatottakban összesen nyolc Fradi-játékosnak szurkolhatunk. A nőknél ott van a csapatban Böde-Bíró Blanka, Janurik Kinga, Bordás Réka, Simon Petra, Klujber Katrin és Márton Gréta, míg a férfiaknál Lékai Máté és Imre Bence is erősíti a nemzeti csapatot.

Vízilabda-válogatottjainkba 10 játékost ad az FTC-Telekom Waterpolo. A Varga Zsolt által irányított férfi csapatunkban Vogel Soma, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Varga Dénes, Fekete Gergő és Nagy Ádám küzdhet az olimpiai bajnoki címért, míg világbajnoki ezüstérmes női csapatunkban ott van Vályi Vanda, Kurucz-Gurisatti Gréta, Neszmély Boglárka és Leimeter Dóra.

Ami az egyéni sportágakat illeti, többszörös magyar bajnok, fedettpályás világbajnoki ötödik helyezett atlétánk, Molnár Attila 400 méteres síkfutásban indul majd Párizsban. Világ- és Európa-bajnok szabadfogású birkózónk, Muszukajev Iszmail a 65 kilogrammosok mezőnyében szerepel majd. Kenusunk, a nemrég 5000 méteren Európa-bajnoki címet nyert Adolf Balázs egyesben 1000 méteren, illetve Hajdu Jonatánnal párosban 500 méteren versenyez. Az úszóknál ezúttal csak nyílt vízen lesz versenyzőnk, a váltóval Európa-bajnok Fábián Bettina személyében. Fiatal úszónk 10 kilométeren áll rajthoz.

Ami a légiósainkat illeti. Dusan Mandics a szerb, Edoardo Di Somma az olasz, míg Sztilianosz Argiropulosz-Kanakakisz a görög vízilabda-válogatott tagjaként utazik Párizsba. Angela Malestein a holland, Emily Bölk pedig a német kézilabda-válogatottban léphet pályára az olimpián. Előbbi egyébként augusztus 3-án, szombaton 9 órától játszhat a magyarok ellen.

Egy kvótára a rekordtól

Nagyon kevésen múlt, hogy ne dőljön meg az 1960-as római olimpián felállított, a kijutott ferencvárosi sportolók számára vonatkozó rekord. 64 évvel ezelőtt ugyanis 23 Fradi-sportoló jutott ki az ötkarikás játékokra. Akkor az Albert Flórián vezette labdarúgó-válogatott bronzérmet nyert, a csapatban a Császár mellett olyan korszakos egyéniségek szerepeltek, mint Rákosi Gyula, Dalnoki Jenő, Orosz Pál, vagy Novák Dezső. A szintén a harmadik helyen végző férfi vízilabda-válogatottban pedig Felkai László, Gyarmati Dezső, vagy dr. Kárpáti György is játszott, mint Fradi-játékos.

Cikkajánló

Győzelem az olimpia hazai főpróbáján

Pazar második félidővel győzte le a férfi kéziválogatott a szlovénokat az első Párizs előtti edzőmeccsén.

A vége szoros lett, de ismét legyőztük Szlovéniát

A magyar női kéziválogatott Győrben játszott edzőmérkőzést Szlovéniával az olimpiai felkészülés részeként.

Ezüstérem a hazai felkészülési tornán

A magyar férfi vízilabda-válogatott 16-12-re nyert Japán ellen az olimpia előtti utolsó hazai mérkőzésén.

Kétgólos vereség a riválistól

Az olimpiára készülő magyar válogatott kikapott az olaszoktól a Dominó Trans Torna második meccsén.

Győzelemmel kezdtük az olimpiai felkészülési tornát

Ötméteresekkel, 14-12-re nyert a magyar vízilabda-válogatott Franciaország ellen a Dominó Trans Tornán.

Mandics lesz a szerb zászlóvivő az olimpián

Az FTC után a szerb vízilabda-válogatottat is a csúcsra vezetné az olimpián Dusan Mandics.

Sima siker a női kéziválogatott első edzőmeccsén

A kedd reggeli meccsen tízgólos győzelmet aratott az olimpiára készülő női kéziválogatott a szlovénok ellen.

„Ritkán vagyunk részesei ilyen különleges eseménynek”

Letette az esküt a 22 FTC-sportolót felvonultató, a párizsi olimpián szereplő magyar csapat – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin