2022. október 1.
5. hely a Bayer Leverkusen otthonában
Sétafocistáink bravúros eredménnyel végeztek a Walking Football League 18-csapatos mezőnyében.

Sétafocistáink útja a Liszt Ferenc reptéren kezdődött, ahol leginkább egy osztálykirándulásra induló, végzős középiskolai társaságot idéző csapatként gyülekeztek. A levegőben érezhető volt az ilyen utakra annyira jellemző izgalom, jókedély és rosszaság vegyítve azzal az atmoszférával, amit a sülve-főve együtt lévő társaságok sugároznak magukból.

Gondolhatnánk ez magától értetődőnek is, de ezek az emberek egy része csak fél, másik része pedig csak két éve találkozott először. A 8 fős csapatban három olyan újonc is volt, aki korábban nem szerepelt tornán, és a korosztály is széles skálán mozgott 54 és 70 között. A Sétafoci Programban az egészségmegőrzés mellett kimondott célként fogalmaztuk meg a közösségteremtést, de ez még akkor is nagy kihívás, ha egyébként két olyan embereket összehozó, gránitszilárd pillérre építhetünk, mint a közös szenvedély, a foci és a fradizmus, mert kellenek hozzá a karakterek. Szerencsére abból igencsak bővelkedik az egyébként közel 60 főt kitevő hétről hétre együtt játszó – és meccsen is egyre többször együtt járó – sétafocis társaság, így esély sincs rosszul választani csapatot.

Ez volt a harmadik nemzetközi sétafocitorna az FTC részvételével, és úgy néz ki, már-már kimondatlan hagyomány, hogy valamely férfi játékosunk irigylésre méltó esztétikai nemtörődömséggel és természetességgel kerítsen magának az úthoz egy női poggyászt: a feleségtől kölcsönvett lila sportszatyor és egy iskoláslány virágmintás bőröndje után ezúttal egy rózsaarany színű bőrönd tarkította a társaságot, amit a felnőtt lányától vett kölcsön játékosunk, aki semmi kivetni valót nem talált ebben, még a fricskák kereszttüzében sem.

A Ruhr-vidék városai sűrűn egymásra nőve sorakoznak, a városhatárok szinte észrevehetetlenek, Köln és Leverkusen is gyakorlatilag egybe nőtt, a tömegközlekedéssel utazás során pedig komikus módon ugyanaz a városkép köszönt a csapatra mindkét helyen. Nagy építkezések, feltúrt terek és borzasztóan megtervezett lezárások, legalábbis azokon a főbb pontokon, ahol a csapat áthaladt. Ez pedig több olyan vicces jelenethez vezetett a kintlét során, hogy a helyi kísérők rendre eltévesztették az útvonalat, zavart „sorrykat” és „entschuldigungokat” eredményezve. Budapestiként persze gyakorlott az ember az ilyesmiben, így remek humorforrás volt – főleg, amikor a fradisták leszakadva a csapatok közösen vonuló csoportjáról hamarabb odaértek a vacsora helyszínére.

A hotelszobákat elfoglalva, rögtön csapatértekezletet tartottak a fradisták a torna kapcsán. A sétafoci nem a kiöregedett focisták menekülősportja, egyszerű műkedvelőkből, Fradi-szurkolókból áll a csapat, mégis meglepően profin zajlott a megbeszélés, a taktikai értekezésben mindenki partnere volt Horváth Roland edzőnek, rengeteg hasznos észrevétellel, és a poénokat is sikerült mindig az odaillő helyen elsütni.

Ők képviselték a Ferencvárost:

Becz János, Dunavölgyi Gábor, Együd László, Fritz Csaba, Fucskár Attila, Gaár Iván, Móder György, Szénási Jolán, Horváth Roland edző, Keresztes Péter csapatvezető

Ezt követően a fradisták elindultak felfedezni a Leverkusen központjában található kellemes hangulatú bevásárló utcákat, mielőtt a többi csapat társaságában közös vacsorára indultak a BayArena VIP részlegére. Megérkezvén az első út nem az asztalokhoz, hanem lelátóra vezetett, ahol akusztikai próbát tartottak egy Fradi-indulóval, majd az Athletic Bilbao gárdájával elevenítették fel a bredai tornán – a nyelvi akadályok ellenére is – megköttetett kölcsönös és decibelben is jól mérhető barátságot, megalapozva a jóhangulatot a vacsorához.

A másnapi tornának a Bayer 04 Leverkusen utánpótláscentruma adott otthont a Leverkusent és Kölnt elvolasztó utca kölni oldalán. Hét tízperces mérkőzés várt a csapatra, amelyet két csoportkörben kellett megvívni a 18 csapatos mezőnyben. A délelőtti küzdelmek során a csapatokat három hatcsapatos csoportba osztották, a Ferencváros a Schalke 04, az Eintracht Frankfurt, az ADO Den Haag, a Motherwell és a nevében a Manchester United legendáit viselő Foundation 92 csapatával került össze.

Borzasztó görcsösen kezdődött a torna, a sorozatos buta hibákkal tarkított meccsen utolsó másodperces góllal kapott ki a csapat a 1-0-ra az Eintracht Frankfurttól. Bár úgy tartják, hogy sosem jó az első meccset elveszteni, a vereség mégiscsak jól jött, újra lehetett rendezni a sorokat, átbeszélni a játékrendszert, és lekerült a teljesítmény terhe a vállakról. A Motherwell ellen így jelentős javulást mutatott a csapat, és egy feszült, szoros meccsen Dunavölgyi Gábor góljával 1-0-ra győzött az együttes.

Az előző meccs tanulságait ismét levonva új felállásban lépett pályára a Fradi a holland királyi és kormányzati székhelyről érkező ADO Den Haag csapata ellen. Jól működő letámadásokkal nehezen tudtak mit kezdeni a hágaiak, csapatunk az ellenfél térfelén – akár a profik pár hete Újpesten – lényegében azt csinált velük, amit akart, lehetett volna az eredmény is 6-0. De hiába mindez, az üres kapuba sem sikerül betalálni. Sajnos akár a Bëlga Huszonkét férfi című dalkölteményét is újra lehetne írni az esetek elemzéséből, a végeredmény 0-0 lett.

Következett a címvédő Schalke 04 csapata, akik hibátlanul álltak, lényegesen jobb játékerőt képviseltek, és mivel az első helyük nem forgott veszélyben, a csoport többi meccse pedig ideálisan alakult, nem is őket akarta a csapat feltétlenül megverni. Mégis a legjobb meccsüket játszották a ferencvárosiak, a rögtön a meccs elején bekapott gól után olyan nyomás és játék volt, hogy a Schalke betolta a buszt a saját térfelére, és nagy küzdelmek árán tartották csak meg az eredményt.

Az utolsó csoportmeccsen a második helyért ment a csapat a Greater Manchester-i Foundation 92 ellen, amely talán a legidősebb átlagéletkorral nevezett a tornára. Noha itt is egy korai bekapott góllal kezdte a csapat, és az ellenfél a sétafociban talán még sosem látott passzív játékkal igyekezett húzni az időt, csapatunk magabiztosan fordított Gaár Iván és Dunavölgyi Gábor góljaival, és győzött 2-1-re. Már csak a Motherwell pontvesztését kellett kiszurkolni az ADO Den Haag ellen, akik a magyarok nagy örömére 3-0-ra győztek, így 7 ponttal második helyen zárt az FTC. Ez egyben azt is jelentette, hogy a 4-6. helyért küzdhet tovább az ebédszünet után a Newcastle United és a Real Betis ellen.

A csoport első találkozóját a két ellenfelünk játszotta, ahol a Betis magabiztos 3-0-s győzelmet aratott. A zöld-fehér spanyol csapattal júniusban már találkoztunk, akkor sajnos könnyedén 5-0-ra gyűrték le a mieinket. Ezúttal sokkal szorosabb küzdelem volt, csak egy szerencsés gól és egy utolsó perces labdavesztésnek okán alakult 0-2-re a végeredmény, elveszítve a 4. hely lehetőségét. Érdekesség, hogy a Ferencvároson kívül csak két csapat nevezett hölgyet is a csapatába, és ebből az egyik a sevillaiak voltak, akik rögtön kettőt is neveztek a 8 fős keretbe.

A Newcastle ellen a gólkülönbség okán már a döntetlen is elég volt, de a csapat végig a győzelemre játszott, csak az utolsó percre álltak be időhúzásra, arra is úgy kellett őket noszogatni. Sajnos Móder György és Fucskár Attila gólját is érvénytelenítették futás miatt, de a 0-0-s eredmény azt jelentette, hogy meglett az 5. hely, amiben a torna elején kevesen reménykedtek. A mieink széles mosollyal az arcukon ülték, tapsolták és dalolták végig az eredményhirdetést.

 

5. hely az Európai Sétafoci Liga leverkuseni tornájának 18 csapatos mezőnyében. Szép volt, fiúk! 💚 5th place in the...

Közzétette: Fradi Közösség – 2022. szeptember 22., csütörtök

A vacsorának ismételten a BayArena VIP részlege adott otthont, azonban ezúttal körbe is vezették csapatunkat a 30 ezer néző befogadására alkalmas stadionban. Ráadásul volt olyan szerencséje a társaságnak, hogy mivel a hazai öltöző szigorúan védett hely, így azt a helyet tudták megszemlélni, ahol egy éve a Ferencváros labdarúgói öltözhettek Európa Liga-meccsen. Ez persze nem esett le rögtön, kezdetben Lewandowskiékról röpködtek a poénok, de aztán a mi zöld-fehér hőseink lettek egymás ugratásának alanyai.

A torna végét a vacsora utáni pub kvíz jelentette. Az előző tornán ezt a mieink megnyerték, ezúttal a találós kérdésekből, általános műveltségi kérdésekből, repülőgépdobásból és Oreo challenge-ből – amiben kézi segítség nélkül kell a homlokra helyezett kekszdarabot elfogyasztani – álló megmérettetésen harmadik lett a csapat. Ez is megsüvegelendő teljesítmény. Akárcsak az afterpartira vitt hangulat, amelyben megszokott módon ezúttal is a Ferencváros és az Athletic Bilbao csapata vitte a prímet, különösen azután, hogy a fradisták előhozakodtak azzal, hogy szurkolói körökben van egy megénekelt klasszikus egy bizonyos bilbaói gálameccsről, az 1976-os UEFA Kupa-sorozatból.

A hazaindulás napjának délelőttjén Kölnbe utazott a csapat várost nézni, a Kölni Dóm, a két nevezetes piactér, az óvárosi épületek hangulatos kisutcái és a Rajna-part érintésével. A nyugodalmas délelőttöt kalandos délután követte, a reptéren ugyanis óriási káosz és 5-6 órás sorok voltak a biztonsági ellenőrzőponthoz, amelynek vége messze a reptéri terminálon kívül, a parkoló túlsó végében kígyózott. Szerencsére az előző évezred végére jellemző fradista találékonyság nem kopott még ki, mindössze másfél óra alatt sikerült abszolválni az utat a beszállási ponthoz, néhányaknak ugyan futva és a repülőgéplépcsőket tologató reptéri munkást elhajtva, de meglett a gép, minden szempontból eredményesen alakult a túra.

Keresztes Péter

 

Végeredmény

1. Bayer 04 Leverkusen A
2. Schalke 04
3. Athletic Club Bilbao
4. Real Betis
5. Ferencvárosi Torna Club
6. Newcastle United
7. Benfica
8. Borussia Dortmund
9. Motherwell
10. Rangers
11. Morton
12. Foundation 92
13. Club Brugge
14. Valerenga
15. ADO Den Haag
16. Bayer 04 Leverkusen B
17. Eintracht Frankfurt
18. PSV Eindhoven

Teljes eredménysor ITT.

Cikkajánló

„Elérem a 80-at és akkor abbahagyom”

Sétafocicsapatunk évzáró tornáján jártunk – VIDEÓ!

ÚJABB TOBORZÓ A SÉTAFOCICSAPATUNKNÁL!

Várjuk az 50 év feletti fradista érzelmű nők és férfiak jelentkezését.

Közösség született

Egy projektként indult, de önálló életre kelt a ferencvárosi sétafoci program.

Újabb mérföldkő sétafociban

Három egyesület, összesen 40 játékosának részvételével zajlott a 3. klubközi sétafocitorna a Népligetben.

Fradi-győzelem a Puskás Aréna tövében

Sétafocistáink megnyerték Magyarország első közönség előtt szervezett klubközi sétafocitornáját.

Próbáld ki vasárnap a sétafocit a Puskás Arénánál!

Sétafociprogramunk szeptember 4-én a Családi Mozgásfesztiválon várja az érdeklődőket!

Bíró a fia, így mindenki focistánkat akarta

Sétafocistáink hangulatos körmérkőzésekkel és egy új játékossal zárták a szezont - VIDEÓ

CSATLAKOZZON ÖN IS SÉTAFOCICSAPATUNKHOZ!

Várjuk az 50 év feletti fradista érzelmű nők és férfiak jelentkezését.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin