2022. június 23.
„Ezt a múzeumot a jövőnknek építettük”
Csütörtökön újra megnyitotta kapuit a megújult Fradi Múzeum.

- Ebben a múzeumban a múltunkat mutatjuk be, de a jövőnknek építettük – ezzel a mondattal nyitotta meg a megújult Fradi Múzeumot az intézmény csütörtöki megnyitóján Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke. - Egy olyan múzeumról beszélünk most, amely egyedülálló a magyar, de nyugodtan állíthatjuk, a világ futballjában is. Mert mutassanak nekem hasonlót – Magyarországon biztosan nem tudnak –, ahol a látogatók megnézhetnek egyszerre egy aranylabdát, egy nemzetközi kupasikert jelző VVK-serleget, vagy éppen olimpiai aranyérmeket… - tette hozzá.

Lássuk, mitől is egyedülálló a megújult múzeumunk!

 

A Fradi Múzeum története

A Ferencváros labdarúgó-szakosztályának 85 éves évfordulóján, 1985. december 3-án ünnepélyes keretek között adta át Nagy Bélának a klub akkori vezetése a Fradi Múzeum alapító okiratát. A nagyközönség ettől a naptól kezdve láthatta a klub történetének legfontosabb ereklyéit, legszebb medáljait, kupáit. A Fradi Múzeum nem hivatalosan már 1974 májusától létezett, az új stadionban a klub krónikása, Nagy Béla ekkor még dolgozószobájában gyűjtötte össze a Ferencváros történetének legfontosabb tárgyait, emlékeit. 

A 90-es évek közepén a Ferencváros székházát felújították, 1996. október 27-én pedig megnyílt a kifejezetten a múzeum céljára átalakított első emeleti helyiség, a Fradi Múzeum új otthona. Ez a tárlat 2013. március 24-én a régi stadion bontásával együtt bezárta kapuit, a kiállítási tárgyakat elcsomagolták, raktárakba szállították. A Groupama Aréna földszintjén 2014. augusztus 7-én nyílt meg a Fradi Múzeum, ahol az állandó kiállítás mellett több időszaki kiállítást is láthatott a közönség.

A múzeum korábban csak a Groupama Aréna főbejáratán keresztül, a központi előcsarnokból volt megközelíthető, így a mérkőzések előtti órákban sem volt látogatható. A Fradi Shop mellett létesített új, utcafronti bejárattal azonban az új Fradi Múzeum már közvetlenül fogadhatja a látogatókat, a Fradi család új közösségi teret kapott.  

Az új Fradi Múzeum tematikus egységei

Idővonal

A ferencvárosi labdarúgás gazdag történelmét a múzeum belső terén átívelő idővonal mutatja be, amely modern grafikával, látványos elemek segítségével ábrázolja a klub történetének mérföldköveit. Az adott falszakaszokon digitális formában is olvashatók a sporttörténeti pillanatok, az adatok monotonitását beépített vitrinek oldják, a legjelentősebb sporttörténeti ereklyék bemutatásával. A vitrinek egy része formabontó, a látogatói interakcióra reagáló okosvitrin.

Legek fala

A „legek fala” a ferencvárosi labdarúgáshoz köthető legjelentősebb rekordok, illetve csúcstartók előtt tiszteleg. A fal nem csupán statisztikai megjelenítésre szolgál, hanem interaktív játékkal mélyíti a látogató tudását.

Retró öltözőszekrények

A régi múzeumban a látogatók a retró öltözők előtt időztek a legtöbbet, ezek az elemek az új Fradi Múzeumból sem hiányozhatnak. Korszerű installálási megoldással, de a korábbihoz hasonló tartalommal nyolc korszak tipikus futballfelszerelését és a korszakhoz kapcsolódó tárgyi emlékeket tekinthetnek meg a látogatók, különleges hanghatások kíséretében.

Szentély és kincsestár vitrinegyüttes

A múzeum központi terében a klubtörténet kiemelkedő trófeái sorakoznak. Itt látható Albert Flórián Aranylabdája, mint az egyik legfontosabb Fradi-ereklye. A „kincstár” vitrinegyüttese a Ferencváros labdarúgó szakosztályának rendkívül gazdag gyűjteményét mutatja be. A relikviák, serlegek és sporttörténeti tárgyak már mennyiségüknél fogva is egyértelmű üzenetet közvetítenek a látogatók számára: a Ferencvárosi Torna Club a legsikeresebb Magyarországon.

Vetítőterem

A Ferencváros labdarúgósikereit speciális installáció mutatja be a látogatók számára. Itt található a 12 fő befogadására alkalmas vetítőterem, ahol a klub történetének legemlékezetesebb góljait tekinthetik meg az érdeklődők.

 

A kiállított tárgyak

A kiállításon a Fradi Múzeum mintegy 3500 darabos gyűjteményének legértékesebb, legkülönlegesebb darabjait láthatja a nagyközöség, olyan ereklyéket is, amelyeket előtte még soha. Például az 1934/1935-ös Magyar Kupa-aranyérmet, Polgár Gyula bajnoki aranyérmeit az 1939/1940-es és az 1940/1941-es bajnokságból, a Közép-európai Kupa serlegének hiteles másolatát, vagy például Szűcs Lajos 1968-as olimpiai aranyérmét.

Az új Fradi Múzeumban legendáink személyes tárgyai is megtekinthetők, a teljesség igénye nélkül például Tóth Potya István edzői sípja, Schlosser Imre stopperórája, Novák Dezső emlékérméje, amelyet a VVK-győzelem után kapott, és Liu Shaoang olimpián viselt korcsolyája. De látható lesz Knézy Jenő jegyzete is, amelyet a Ferencváros történetének első Bajnokok Ligája menetelése idején vetett papírra.

A Fradi Múzeum jelenlegi területe 200 négyzetméter, de a tervezők hagytak helyet a jövő kupáinak, érmeinek, serlegeinek is, a múzeum területén átívelő idővonal évről évre bővíthető.

 

Albert Flórián, az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgó

Albert emlékiállítás a Groupama Arénában

Az FTC és az Albert Alapítvány elsődleges feladatának tekinti Albert Flórián, az első és egyetlen magyar aranylabdás emlékének ápolását. A Groupama Aréna második emeletén megnyíló időszaki kiállítás a „Császár” sportpályafutása mellett azt a szellemiséget is szeretné megmutatni, amelyet élete során a sportpályán és azon kívül is képviselt.

A kiállításon az Albert-emlékmű 33 legfontosabb sporttörténeti tárgya mellett személyes ereklyéket is bemutatunk, valamint Albert Flórián élettörténetét is, amelyet ő maga mesél el. Látható lesz Albert Flórián olimpiai bronzérme, az 1962-es és az 1966-os világbajnoksághoz köthető személyes tárgyai, és a munkakönyve is, amelyben 1959 és 2000 között csak a Ferencváros bejegyzése olvasható.

A Császár életét és sportpályafutását bemutató animációs film szerves részét képezi a kiállításnak.

 

A kiállítás interaktív részei

A Legenda nyomában

A kiállítás látogatói Albert Flórián virtuális vezetésével járhatják végig karrierjének legfontosabb állomásait. A látogatók a kiállítási térben elhelyezett szőnyeggrafikák és tabletek segítségével ismerhetik meg a futball-legenda karrierjének tíz legfontosabb állomását.

Az Aranylabdások arénája

Egy interaktív állványon megjelenített digitális memóriajáték által a látogatóknak lehetőségük nyílik megismerni az aranylabdás futballistákat. A játék célja megmutatni Albert Flórián helyét az Aranylabda történetében. A kiállítótérben elhelyezett óriás focilabda formájú installáción a látogatók archív felvételeken élhetik újra Albert Flórián legendás megmozdulásait, ikonikus góljait.

A virtuális 9-es

A látogatók különleges szemüvegek segítségével, 3D-ben találkozhatnak Albert Flórián személyes tárgyaival. A relikviákat kézbe is vehetik, meg is forgathatják a technológia segítségével.

Játssz együtt Albert Flóriánnal

A kiállítás arculati elemei szerint átalakított csocsóasztal áll a játszani kívánó látogatók rendelkezésére. A látogatók a két nagy rivális, a Ferencváros és az Újpest csapataival mérhetik össze csocsótudásukat. A játékban résztvevők annyi labdát kapnak, ahány helyes választ adnak az Albert Flórián pályafutásával kapcsolatos kérdésekre. A csocsóasztal a kvízkérdésekre adott helyes válaszok száma alapján adagolja a labdát a játékosoknak.

Videó a megnyitóról: 

Cikkajánló

Új FTC Napló – 1923

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1923-es év történéseit dolgozza fel.

Április 18-ig látható a Rákosi 85 kiállítás

A klublegendánkról szóló tárlat április 18-ig tekinthető meg a Fradi Múzeumban.

Új FTC Napló - 1922

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1922-es év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1921

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1921-es év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1920

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1920-as év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1919

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1919-es év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1918

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1918-as év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1917

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1917-es év történéseit dolgozza fel.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin