2023. május 25.
Idén is Múzeumok Éjszakája a Fradival!
A Fradi Múzeum idén nyolcadik alkalommal vesz részt az ország legnagyobb kulturális rendezvényén – INTERJÚ!

Június 24-én, szombaton huszonnegyedik alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális fesztiválját, a Múzeumok Éjszakáját. A rendezvénysorozathoz, ahogy azt az elmúlt években már mindenki megszokhatta, a Fradi Múzeum is csatlakozott. Az esemény kapcsán Tobak Csaba múzeumvezetőt kérdeztük.

 

- Mikor csatlakozott először ehhez a rendezvényhez a Fradi Múzeum?
- A klub új vezetésével együtt a 2010-es évektől azon dolgoztunk, hogy új alapokra helyezzük a Fradi Múzeumot. A Ferencvárosi Torna Club folyamatosan épült, fejlődött, úgy éreztük, a professzionális hagyományőrzésben is szintet kell lépnünk. Hosszú és kemény munka árán állami státuszú múzeummá váltunk, így 2015-ben tudtunk csatlakozni a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz, vagyis ez lesz a nyolcadik alkalom, amikor ezen az eseményen látogatót fogadhatunk.

- Emlékszel, milyen volt az első Múzeumok Éjszakája?
- Elképesztő! Mi sem hittünk a szemünknek. Olyan volt, mint egy teltházas koncert előtti utolsó fél óra. Az ajtókat is alig tudtuk kinyitni, egymás után csak jöttek és jöttek az emberek, több mint 1300 látogatónk volt egyetlen este alatt. És az érdeklődés azóta is óriási, nem csak a Múzeumok Éjszakáján, hanem a hétköznapokban is.

- Ehhez kellett nyilván az is, hogy nemrégiben megújult, még modernebb lett a Fradi Múzeum.
- A Fradi-család egy létező fogalom a klubnál, a Múzeumunkat pedig éppen ezért úgy terveztünk, hogy valóban az egész családnak tudjunk adni valamit. Az idősebb drukkerek szívesen időznek el az első futballtrófea, az 1903-ban megnyert Ezüstlabda előtt, a modern kor gyermekei játszhatnak az okosvitrinekkel, meghallgathatják a beszélő szekrényeket, a még kisebbeket gyereksarok, színező és játékok sora várja. Itt mindenkire élményt kap!

- Az idei Múzeumok Éjszakáján mivel várjátok az érdeklődőket?
- Futballcsapatunk ebben a szezonban történelmet írt, megnyerte Európa Liga-csoportját és nyolcaddöntőt játszhatott a sorozatban. Ennek a menetelésnek állít emléket az EL-hősök időszaki kiállítás. Ez a tárlat szeptemberig lesz látható, így aki még nem tekintette meg, ne maradjon le róla, érdemes felidézni a Európa Liga-sorozat nagy pillanatait! A futball mellett a vízilabda szerelmeseinek is tudunk újdonságot mutatni. Klubunk olimpiai bajnoka, Székely Bulcsú nemrégeiben felajánlotta a Fradi Múzeumnak a Sydney-ben nyert olimpiai aranyérmét, és az Eb-sikerek után kapott arany medálokat is, így már ezek a relikviák is megtekinthetők nálunk.

- A hazai meccsek nagy kedvence Igor, a Fradi Sas. Rá tudtátok venni egy kis éjszakai műszakra?
- Természetesen! Repülés helyett ezúttal közös fotózást tervezünk, így aki a Fradi Sas miatt látogatna el hozzánk, készítse a fényképezőgépét! Sőt, velünk lesz ezen az estén a plüss kabalasasunk is.

- Meddig lesz nyitva a Fradi Múzeum ezen az estén?
- Reggel 10 órakor nyitunk, és egészen éjfélig várjuk az érdeklődőket. Fontos, hogy az utolsó stadiontúránk 23 órakor indul. Aki velünk tart, megnézheti, hol öltöznek a kedvencek, milyen útvonalon jutnak el a pályára, vagy éppen hol tartják a sajtótájékoztatókat. Mindenkit szeretettel várunk!

Cikkajánló

Új FTC Napló - 1921

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1921-es év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1920

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1920-as év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1919

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1919-es év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1918

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1918-as év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1917

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1917-es év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1916

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1916-os év történéseit dolgozza fel.

Az ünnepek alatt zárva a Fradi Múzeum

Az új esztendő első nyitvatartási napja január 9., kedd.

Új FTC Napló - 1915

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1915-ös év történéseit dolgozza fel.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin