2022. január 14.
Kiállítás nyílt az FTC korszakos csatárzsenijéről
Legendás futballistánk, Deák „Bamba” Ferenc életútját mutatja be a Fradi Múzeum új tárlata - VIDEÓ

A Ferencváros legendás, egykori labdarúgója, Deák Ferenc január 16-án ünnepelné 100. születésnapját. A korszakos csatárzseni emléke előtt tisztelegve a Fradi Múzeum és a Puskás Intézet közösen egy időszakos kamarakiállítással készült. A kiállított tárgyak között van a Bamba becenevű támadó több, egykori pestszentlőrinci, ferencvárosi és válogatott relikviája.

A Deák Ferenc Emlékkiállítás megnyitóünnepségen részt vett legendánk két fia is, akik néhány emlékezetes sztorit is elmesélnek gólrekorder édesapjukról a Fradi TV keddi adásában. A tárlat február 16-ig látogatható a Groupama Arénában levő Fradi Múzeumban.

Kapusból lett világklasszis csatár

Deák Ferenc 1922. január 16-án Budapesten, azon belül is Ferencvárosban. A család péküzletében is dolgozó fiú 13 évesen kezdett futballozni, először kapusként. Egy edzés alkalmával viszont a labda úgy fejen találta, hogy elveszítette az eszméletét. A szülei ezután eltiltották a labdarúgástól. Kivételes tudására azonban felfigyelt az FTC edzője, az akkori időben a tehetségeket kutató Berkessy Elemér, aki meggyőzte a szülőket, hogy fiúk folytassa a focit, de kikötötték, hogy a kapuba nem állhat.

A kis Deák Ferenc a pestszentlőrinci SZAC-ban kezdte pályafutását, itt kapta a „Bamba” becenevet.

„Még Lőrincen neveztek el így, mert jó szokásom szerint a középkör táján, a felezővonalnál helyezkedtem el, látszólag úgy, mintha semmi dolgom nem lenne ott. Bambultam, de amikor jött a labda, mindig gyorsan és váratlanul mozdultam meg. Hiába, támadni és gólt lőni, ez a legszebb a futballban! Még ilyen bambásan is...” – mesélte erről évekkel később egy interjúban Deák Ferenc.

Az 1945-46-os szezonban 34 mérkőzésen 66 gólt szerzett, ami máig világrekordnak számít, de a következő bajnokság góllövőlistáját is az élen zárta 48 góllal. Az 1947-es szezontól csatlakozott a Ferencvároshoz, ahol 1950-ig összesen 111 mérkőzésen 155 gólt szerzett. A csapattal egy bajnoki címet nyert, az 1948-49-es idényben a megalakulása fél évszázados jubileumát ünneplő együttes 30 mérkőzésén szerzett 140 góljából 59 találattal vette ki a részét, amely szintén gólkirálya címet jelentett neki. Politikai okok miatt a szezon végén az ősi rivális Budapesti Dózsához távozott. Játékoskarrierje utolsó éveit a VM Egyetértésnél, a Bp. Spartacusnál, illetve a Siófoknál töltötte.

A válogatottban 1946 és 1949 között 20 mérkőzésen 29-szer volt eredményes, amely 1,95 gólaránynak felelt meg, ez pedig szintén a mai napig világrekordnak számít. A FTC örökös bajnoka 1992-ben vehette át az FTC Aranydiplomáját, 1997-ben Münchenben pedig az „Évszázad gólkirálya” címét érdemelte ki a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezettől, az IFFHS-től. 1998. április 18-án hunyt el Budapesten.

 

Cikkajánló

Új FTC Napló – 1923

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1923-es év történéseit dolgozza fel.

Április 18-ig látható a Rákosi 85 kiállítás

A klublegendánkról szóló tárlat április 18-ig tekinthető meg a Fradi Múzeumban.

Új FTC Napló - 1922

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1922-es év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1921

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1921-es év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1920

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1920-as év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1919

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1919-es év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1918

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1918-as év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1917

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1917-es év történéseit dolgozza fel.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin