2019. október 9.
Kispéter Mihályra emlékeztünk
A csupaszív, legendás ferencvárosi labdarúgó idén október 9-én lett volna 100 éves.

100 évvel ezelőtt ezen a napon született egykori labdarúgónk, Kispéter Mihály. Klubunk az évforduló alkalmából koszorúval emlékezett meg az ikonikus védőről a Farkasréti temetőben.

Kispéter Mihály igazi Fradi-szívű labdarúgó volt, pedig már 27 éves volt, amikor Debrecenből a Fradiba került. Hamarosan vezéregyénisége, majd Rudas Ferenc ajánlására csapatkapitánya lett az FTC-nek.

Kitűnően fejelt, bombaerős ballábas lövéseitől rettegtek a kapusok. Tagja volt minden idők leggólképesebb bajnokcsapatának, az 1948/49-es gárdának. Ezt követően nehéz idők jöttek a Fradira, melyet közben ÉDOSZ-ra, majd Kinizsire kereszteltek át. Kispéter Mihály azonban átérezte a helyzet súlyosságát, hogy mekkora felelősség van a meggyengült Kinizsi játékosain, nehogy a csapat kiessen az NB I-ből. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Kinizsi megőrizte az első osztályú tagságát, ezzel együtt régi hírnevét is.

– Amikor csapatunk az ötvenes évek elején nehéz, kieső helyzetbe került, a pályán és a pályán kívül egyaránt erején felül vállalt. Mérkőzésről mérkőzésre ragyogóan játszott. Sorsunk az utolsó, Salgótarján elleni Üllői úti mérkőzésen dőlt el. Miska úgy játszott, mint a tanár, nem egy-két embert, de egy egész csatársort lefogott. Győztünk és az NB I-ben maradtunk. A 90 perc annyira kivette minden energiáját, hogy az öltözőben percekig meg sem tudott szólalni. Ahogy erőt vett magán, felállt és sorba minden játékostársának megköszönte a helytállást. Ő köszönte meg, aki a győzelemért a legtöbbet tette... – nyilatkozta akkori csapattársa, Mészáros József.

Társai imádták, ellenfelei tisztelték, csupaszív játéka miatt a szurkolók kedvence volt. Mivel a Kinizsiben futballozott, a válogatottnál kevés alkalommal, mindössze 11-szer számítottak rá, pedig tudása alapján a legjobbak között lett volna a helye. Kalács (ahogy társai szólították) 1956-ban szerepelt utoljára a Kinizsiben, majd egy évvel később még részt vett a csapattal a legendás ausztráliai túrán.

Pályafutása befejeztével edzősködni kezdett. 1966. január 19-én a tatai edzőtáborban futballozás közben szívrohamot kapott és meghalt. Mindössze 47 éves volt…

Kispéter Mihály emlékét örökké megőrizzük!

 

Cikkajánló

Az ünnepek alatt zárva tart a Fradi Múzeum

A Fradi Múzeum december 20-a és január 14-e között zárva lesz.

Páratlan kiállítás, egy helyen a Fradi trófeái!

„Aranyév” néven nyílt az év végéig megtekinthető különleges, új kiállítás a Fradi Múzeumban – VIDEÓ!

Nyilasi Tibor családi körben

Súlyos koponyasérülés, Barcelona, 1978 szilvesztere, és a forró ferencvárosi kispad – VIDEÓ!

Múzeumok Éjszakája a Fradi Múzeumban

Június 22-én, szombaton a Fradi Shop is meghosszabbított nyitva tartással és akciókkal várja a szurkolókat.

Rangos elismerés

A Fradi Múzeum vezetője, Tobak Csaba vehette át Nagy Béla posztumusz kitüntetését.

120 év gólkirályairól nyílt kiállítás

A Fradi Múzeum látogatói a Fradi gólkirályainak relikviáit tekinthetik meg.

Zárva a Fradi Múzeum

Március 3-án, vasárnap zárva tart a Fradi Múzeum.

Novák Dezső Emlékkiállítás

A Fradi Múzeum új kiállítása Novák Dezsőnek állít emléket.

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most