2020. június 23.
Megnyílt a Fradi digitális múzeuma!
Újabb ereklyék lesznek láthatóak a Ferencvárosi Torna Club történelméből, immár digitális formában!

A Ferencvárosi Torna Club 2014. augusztus 7-én nyitotta meg a Groupama Aréna földszintjén a Fradi Múzeumot, amely néhány hónappal később elnyerte a hivatalos múzeumi státuszt is. Története azonban jóval régebbre nyúlik vissza, a Fradi legendás krónikása, Nagy Béla 1985. december 3-án, a labdarúgó-szakosztály megalakulásának 85. évfordulóján nyitotta meg az első Fradi Múzeumot.

A Groupama Aréna főépületének földszintjén található múzeumban 203 négyzetméteren, 7 helyiségben csaknem 300 tárgy, emlék látható. Az elmúlt években az intézmény számos aktivitással népszerűsítette az ereklyéket, emlékezetes időszaki kiállításoknak adott otthont, illetve rendszeresen csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendvezvénysorozathoz is.

Az FTC 121 éves történelmének páratlan öröksége van hazánkban, ennek a hosszú időszaknak a tárgyemlékei azonban bővebbek annál, hogy teljes egészében megmutathatóak legyenek a Fradi Múzeum falai között, a több ezer darabból álló gyűjtemény ráadásul folyamatosan bővül.

Annak érdekében, hogy a klub történelmének feldolgozása a jövőben is folyamatos legyen, illetve hogy még szélesebb körben elérhetőek legyenek a tárgyi emlékek, a Fradi Múzeum anyagai – a Telekom támogatásának köszönhetően – immár a digitális térben is elérhetővé váltak!

A csaknem 3000 tárgyból álló gyűjtemény feldolgozása folyamatosan zajlik, ám a Fradi Múzeum mostantól időről időre előjön egy-egy olyan webes kiállítással, publikációval, amely tárgyak a helyhiány miatt nem feltétlenül találhatóak meg a kiállítótérben.

Az első, már szintén a Telekom támogatásával létrejött digitális gyűjteményi bemutatóban az FTC történelmének kitűzőit tekinthetik meg az érdeklődők a Múzeum Digitár oldalán! A webes felületen 200 darab különböző jelvény és kitűző látható azok ismertetésével és datálásával.

– A Fradi Múzeum folyamatosan törekszik az újításokra, folyamatosan keressük annak a lehetőségét, hogy milyen háttérinformációkkal tudjuk kiszolgálni a fradisták népes táborát – mondta Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője. – Az elmúlt időszakban új kapcsolatokra tettünk szert, az új felajánlóktól kapott anyag pedig összeállt egy külön gyűjteménnyé. Petrás Jánostól, a Kárpátia zenekar énekesétől kaptunk egy kitűző-gyűjteményt, majd megismertetett minket Rácz Károllyal is, akinek olyan tárgyai voltak, amik beszerezhetetlen relikviák voltak eddig. Sikerült vele is megállapodnunk, így a két gyűjtemény, kiegészítve a meglévővel, már bemutatásra méltóvá vált, hiszen ezt így, egyben sosem látta senki még. A gyűjtemény felöleli a 121 évet, önálló kortörténelem, hiszen olyan szakosztályokat is megmutat, amelyekről ezeken kívül gyakorlatilag semmilyen tárgyi emlék nem maradt fenn. A kitűzőkön keresztül megelevenedik előttünk a múlt, ezért büszkék vagyunk rá, hogy megmutathatjuk. Fontosnak tartjuk, hogy lépést tartsunk a korral, ezért is született a digitális megjelenés ötlete, illetve kiemelném azt is, hogy a Fradi-szurkolók nem csak határainkon belül kíváncsiak a klub történelmére. Ezekkel a webes publikációkkal a világ összes pontjára eljuttathatjuk az FTC múltjának tárgyi örökségét. Külön köszönet a kiállítás létrejöttéért a Telekomnak, Petrás Jánosnak, Rácz Károlynak és Réz Gyulának, nélkülük nem állt volna össze ez a páratlan gyűjtemény!

– A Magyar Telekom örömmel áll minden olyan kezdeményezés mögé, amely a digitális világ segítségével tartalmasabbá, élménydúsabbá, emberközelibbé teszi az életünket. Az FTC-vel közösen most értéket teremtünk, digitális lenyomatot hagyunk az utókor számára, így a szurkolók végre az online térben is megcsodálhatják ennek a nagynevű klubnak a történetét, főbb eseményeihez, eredményeihez kapcsolódó relikviáit. Megtiszteltetésnek tartjuk, hogy részt vállalhattunk ebben a projektben, reméljük, hogy még sok hasonló együttműködésben járulhatunk hozzá a hazai sportélet nagy momentumainak bemutatásában, de addig is: Hajrá, Fradi! – mondta Szabó Béla, a Magyar Telekom márkakommunikációs igazgatója.

A Fradi Múzeum oldala IDE, a kitűzőgyűjtemény oldala IDE kattintva megtekinthető!

Cikkajánló

Újra várja a látogatókat a Fradi Múzeum!

Kedden, azaz 2020. június 23-án 10 órakor ismét megnyitotta kapuit a Groupama Arénában található múzeum.

Új FTC Napló - 1921

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1921-es év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1920

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1920-as év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1919

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1919-es év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1918

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1918-as év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1917

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1917-es év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1916

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1916-os év történéseit dolgozza fel.

Az ünnepek alatt zárva a Fradi Múzeum

Az új esztendő első nyitvatartási napja január 9., kedd.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin