2023. május 9.
Új FTC Napló – klubtörténelem napról napra a fradi.hu-n
Új sorozatot indítunk, ebből az alkalomból a Fradi Múzeum vezetőjével, Tobak Csabával beszélgettünk.

A Fradi Múzeum munkatársai a közelmúltban egy izgalmas, új feladatba kezdtek bele, a célkitűzés a legendás előd, Nagy Béla által jegyzett FTC Napló újraélesztése volt. Munkájuk eredményeképpen létrejött a korábbinál részletesebb, modern, interneten lapozható formában megjelent Új FTC Napló, amely 1899-től kezdve a teljesség igényével mutatja be a Ferencvárosi Torna Club mindennapjait. A kiadványban minden napról, minden sportág történéseiről korabeli újságcikkek és leírások találhatóak. A sorozat indulása kapcsán Tobak Csabával, a múzeum vezetőjével beszélgettünk.

- A sorozat címe: Új FTC Napló. Miért új és milyen napló ez?

- Minden fradista jól ismeri Nagy Bélát, az FTC egykori krónikását, az ő munkásságát. Több, mint száz megjelent könyve között nagyon népszerű volt a napló-sorozata, amelyből 16 kötet jelent meg 1974 és 1984 között. Ezek az 1899 és 1974 közötti időszakot ölelték át. Az utolsó kötet végén Nagy Béla ezekkel a szavakkal búcsúzott:

„Az FTC Napló megírásának a gondolata is e jubileum jegyében fogant. Ott és akkor határoztam el, hogy a szeretett egyesület 75 éves történetét kimerítő részletességgel megírom. Harminc évesen, óriási lelkesedéssel és kitartó gyűjtőmunkával kezdtem a naplószerű feldolgozáshoz. Most amikor ennek az óriási munkának a végéhez közeledem és az utolsó mondatokat írom — negyvenedik évembe léptem . . . „Tíz évet,adtam az életemből" erre a könyvsorozatra, de az FTC történetének csodálatos eseményei millió örömmel megajándékoztak. A könyvek írása idején találkozhattam az FTC egykori kiemelkedő egyéniségeivel, a klub hírneves sportolóival, vezetőkkel, szurkolókkal, igaz fradistákkal. Nekik, és mindazoknak készült ez a könyvsorozat — akiknek kedves az FTC neve, s akiknek szívét megdobogtatják a klub egykori történései. A 75 éves jubileum napjával záródik nagy „történelemkönyvünk”.

Adva volt tehát egy évforduló, a 75., amely egy könyvsorozatot ihletett. Most is egy jelentős évfordulóhoz, a klubalapítás 125. évfordulójához közelítünk, úgy gondoltuk, ez is megérdemel egy múltat megörökítő tekintélyes sorozatot. Először arra gondoltunk, folytatni kellene a Nagy Béla által 1974-ben lezárt idővonalat, az azóta eltelt évek feldolgozásával, aztán mégis úgy döntöttünk, inkább újragondoljuk a kezdeti éveket is, új naplót írunk. Az új szó így került a sorozat címébe.

- Miért az újrázás, miért nem volt elég a folytatás?

- Nagy Béla annak idején a könyvtárak olvasótermében bújt egy-egy régi bekötött újságkötetet, azokból jegyzetelte ki a megjelentetett információkat. Hatalmas, emberfeletti munka volt ez, nem véletlen a tíz év, amire hivatkozik. Azóta eltelt 50 év, nekünk már nincs szükségünk arra, hogy beköltözzünk a könyvtárba, az Arcanum Digitális Tudománytára révén a számítógépeinken megjelennek a régi újságok, amelyekben szócikkeket lehet keresni, azokat rendszerezni, egyszerűen kimásolni. Ily módon lényegesen több klubunkra utaló információ juthat el hozzánk. A múltat szenvedélyesen kutató barátom - ma már szerencsére munkatársam - Simon Sándor volt az, aki úgy gondolta, olvassuk át az összes régi újságot - nemcsak a sporttal foglalkozókat - és ahol bármilyen formában a klubunkra hivatkoznak, azt gyűjtsük ki, a kigyűjtött cikkeket pedig - adta magát a formula - naplószerűen rendszerezzük. Így jelennek meg a naplóban a régi hírek, mai ésszel felvezetve, kommentálva. Sziszifuszi munka ez így is, de Simon Sándor vállalta, elkezdte, olvashatóvá tette. Jómagam és Vincze József a lektorálás feladatát végeztük és végezzük, egy-egy év elkészülte után átnézzük a teljes anyagot, az esetleges hibákra felhívjuk a figyelmet, így lesz teljes a múzeum csapatmunkája. A sorozat mára már megérett arra, hogy nyugodt szívvel közreadjuk. Ez a formátum nemcsak több információt tartalmaz, hanem más is, mint a Nagy Béla által alkalmazott, ezért nem folytattuk a régi sorozatot.

- Mikorra lesz teljes a sorozat?

- Mint mondottam, a klubalapítás 125. évfordulója előtt tisztelgünk, addig az első 25 év részletes naplóját kívánjuk közreadni, miközben folyamatosan dolgozunk a későbbi éveken. Ahogy az évek telnek, a kedves olvasó is látni fogja, a napló virtuális lapjai egyre több adatot, információt tartalmaznak, a terjedelmük egyre nagyobb, egyre több időt vesz igénybe azok elolvasása. Mégis megéri rászánni az időt, mert aki elmélyed ebben az új naplóban, az egy speciális időutazásban vehet részt, megértheti, miért is lett az FTC az egyik legnagyobb, ám mindenképp a legnépszerűbb magyar klub. Akinek nincs ideje a tejes elolvasáshoz, annak is érdemes egy-egy napra vagy egy-egy sportág eseményeire, eredményeire rákeresni, kiderülhet belőle, hogy a számára fontos napon történt-e az FTC történetében valami érdekes, számottevő esemény. Mindenesetre nekünk az a célunk, hogy ez a sorozat tiszta forrásul szolgáljon a klub múltja és eredményei után érdeklődőknek, abban minden sportág minden FTC vonzatú információja egységes szerkezetben megtalálható legyen. Minden fradistának szívből ajánlom!

Az Új FTC Napló eddig megjelent részei

1899

1900

1901

1902

1903

1904

1905

1906

1907

1908

1909

1910

1911

1912

1913

1914

1915

1916

1917

1918

1919

1920

1921

1922

1923

Cikkajánló

Új FTC Napló – 1923

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1923-es év történéseit dolgozza fel.

Április 18-ig látható a Rákosi 85 kiállítás

A klublegendánkról szóló tárlat április 18-ig tekinthető meg a Fradi Múzeumban.

Új FTC Napló - 1922

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1922-es év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1921

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1921-es év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1920

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1920-as év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1919

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1919-es év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1918

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1918-as év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló - 1917

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1917-es év történéseit dolgozza fel.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin