2020. február 10.
Újabb relikviák Ausztráliából
Badonszki Imre júniusban Magyarországra jön, hogy átadja gyűjteményének újabb értékes darabjait.

Tavaly májusban beszámoltunk arról, hogy a Sydneyben élő festőművész és műgyűjtő, az alábbi képen látható Badonszki Imre nyolc darabot, köztük Schlosser Imre és Takács II József személyes tárgyait ajánlotta fel 50 évre kölcsönbe a Fradi Múzeumnak. A Magyarországot 1979-ben elhagyó, majd néhány párizsi évet követően 1986 óta Ausztráliában élő szurkolónk az idén nyáron személyesen is Magyarországra érkezik, hogy újabb relikviákat bocsásson az FTC klubmúzeumának részére.

- Húsz évvel ezelőtt azzal a szándékkal vágtam bele a kutatásba majd a gyűjtésbe, hogy a világszerte fellelhető Fradi-emléktárgyak előbb-utóbb fradista kézbe kerüljenek – kezdte Badonszki Imre. - Az utóbbi tíz évben a sors úgy hozta, hogy Magyarországon megváltozott sok minden, most olyan kezekben van a Fradi Múzeum és a Ferencvárosi Torna Club is, hogy az ember bizalommal fordul felé.

Badonszki Imre érdeklődésünkre elmondta: kitartó munkájának köszönhetően mostanra legalább 500 Fradihoz köthető kitűzője (ennek egy részét láthatják lentebb) és számos más relikviája is van. Kollekciójának büszkeségei közül kiemelte Albert Flórián 1966-os világbajnokságon viselt sporttáskáját vagy éppen a Ferencvárost 1910 és 1927 között 380 mérkőzésen szolgáló csatár, Pataki Mihály ezüst sétapálcáját és cérnakesztyűjét is, melyet egykori támadónk azért viselt a hűvös, esős időben, hogy óvja a kezeit, mert a futball mellett hegedült is.

- Szerencsére a Fradi-kollekciómat nem a Sydneytől 150 kilométerre található Kék-hegységben elterülő birtokomon tartottam, az ugyanis a házunkat leszámítva porig égett – felelte az 59 éves Badonszki Imre, amikor az év első heteiben a magyar híradásokat is uraló ausztrál tűzvész kapcsán kérdeztük. - A gyűjteményem szinte a második gyermekem. Nem is az anyagi kár, sokkal inkább az állatvilág pusztulása volt igazán sokkoló az itt élőknek.

Badonszki Imre gyűjtői szenvedélyére jellemző, hogy az elmúlt években a fontosabb relikviákért néha egészen messzire, akár Dél-Amerikába is elutazott. Az egyeztetések, az utazások és a különleges emléktárgyak egyedi történeteire felfigyelt egy szintén Ausztráliában élő magyar filmrendező, Golob István is, akit a festőművész szerint Sydneyben mindenki csak úgy ismer: Fradika. Golob ámulattal hallgatta fradista barátja történeteit, amelyeket a jelenleg is készülő, várhatóan még az idén bemutatásra kerülő „A Hungarian Strayer”, azaz „Egy magyar vándor” című dokumentumfilmben is bemutatnak majd.

- Rudas Feri bácsi hagyatékát néhány évvel ezelőtt sikerült szó szerint megmentenem, így megóvva attól, hogy bekerüljön a gyűjtői körforgásba. Ennek darabjaival szeretném a nyáron megajándékozni a Fradi Múzeumot – beszélt távlati tervéről Badonszki Imre. - Amikor hazamegyek, mindig igyekszem kimenni a Groupama Arénába is, bízom benne, hogy lesz erre lehetőségem ezen a nyáron is. Tavaly sajnos lemaradtam az Európa Liga-menetelésről, 2020-ban talán csoportkörös meccset is személyesen láthatok majd.

Cikkajánló

Páratlan kiállítás, egy helyen a Fradi trófeái!

„Aranyév” néven nyílt az év végéig megtekinthető különleges, új kiállítás a Fradi Múzeumban – VIDEÓ!

Krónikásunkról emlékeztünk

Nagy Béla emlékét örökké őrizni fogjuk!

Aréna a Múzeumban

Újabb fantasztikus elemmel bővült a Groupama Arénában található Fradi Múzeum tárlata.

Hivatalosan is múzeum lett a Fradi Múzeum

A Fradi Múzeum az első klubmúzeum, amely idén januártól hivatalosan is viselheti itthon a múzeum minősítést.

Kubala történelmi kupái

A katalán klub öt olyan trófeát adott át, amelyek 1952 óta nem hagyták el a Barcelona múzeumát.

Új FTC Napló – 1923

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1923-es év történéseit dolgozza fel.

Április 18-ig látható a Rákosi 85 kiállítás

A klublegendánkról szóló tárlat április 18-ig tekinthető meg a Fradi Múzeumban.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin