2020. május 23.
70 éves a Fradi-legenda, akit Puskással azonosítottak
Ma ünnepli 70. születésnapját kilencszeres világbajnok, korábbi világklasszis tekézőnk, Csányi Béla – INTERJÚ!

A Sánta kocsma

Minden idők legjobb tekézője 1950. május 23-án született Szegeden.  14 éves korábban lett a Szegedi IKV játékosa, majd 1969-ben a Ferencvároshoz szerződött, ahol egészen 1989-ig játszott.  Ezután Németországba igazolt, ahol 2015-ig a Bamberg játékosa volt. Aktív versenyzőként kilencszer nyert világbajnokságot, ötször világkupát, kétszer Bajnokok Ligáját. Emellett 32-szeres magyar és tízszeres német bajnok és 17-szer választották meg Magyarország legjobb férfi tekézőjének. Csányi vezetőedzőként a német Bamberg férficsapatával többször nyert Bajnokok Ligáját, 2016 óta pedig a magyar férfiválogatott szövetségi kapitányaként dolgozik.

- Nagyon boldog születésnapot kívánunk! Hogy telik majd ez a szép nap?
- Összejövünk a családdal. Jönnek a gyerekek, az unokák, csinálunk egy finom ebédet és bár rossz időt jósoltak, eltöltjük azért az időt. Nálunk ez szokás, hogy bárkinek is van születésnapja a családban, mindig összegyűlünk és közösen megünnepeljük. Múlt héten a feleségemnek volt a születésnapja és mindenki itt volt, nagyon boldogan és kellemesen telt. Szerencsére a vírus miatti kijárási korlátozásokon itt nálunk Bajorországban is enyhítettek, így már ki lehet menni a szabadba, a városba, vásárolni, de azért a rendszeres fertőtlenítésekre és a szájmaszk használatára még mindig nagyon odafigyelünk.

- Ha csak annyit mondok, hogy Sánta kocsma, mi az első, ami eszébe jut róla?
- A gyerekkorom. Szegeden mi a Titeli utca 16-ban laktunk és a 13-as szám alatt volt ez a vendéglő és én ott ismerkedtem meg a kuglival, amelyből később kialakult a teke.

- Kellett gondolkoznia a Fradi ajánlatán 1969-ben?
- Abban az időben Szegeden volt három NB I-es csapat és mindegyik szeretett volna leigazolni. 1968 őszén egy válogatott mérkőzés alkalmával az egyik csapattársam megkérdezte, hogy lenne-e kedvem a Fradiban játszani. A Ferencváros amúgy is a kedvencem volt, nagy szurkolója voltam és vagyok is a labdarúgócsapatnak és nagyon tetszett az ajánlat. Akkoriban nem azt néztem, hogy anyagilag mi lenne nekem a legjobb, hanem, hogy a Fradiban és ezáltal a válogatottban is még sokat fejlődhetek.

 

Hírnév

- Bár most Önnek jár a meglepetés, karrierje során rendre meglepte az edzőit a kreativitásával. Honnan merítette az újdonságokat a játékához?
- Mint élsportoló, mindig is kerestem azokat az újdonságokat, hogy mivel tudnám meglepni az ellenfeleimet, illetve hogyan tudnék nemcsak technikailag és taktikailag, hanem mentálisan is erősebb lenni. Egy verseny ott dől el, hogy ki bírja jobban fejben az aktuális sorozatot. Tudtam, hogy mire van szükségem ahhoz a formához, hogy abban az időben odaérjek a dobogó tetejére. Tudatos taktikával készültem, ezért sokszor mindig igyekeztem a legnehezebb ellenfelekkel játszani, ez pedig idővel meghozta a gyümölcsét és mentálisan nagyon erős lettem.

- Tehetségének köszönhetően fiatalon lett nagyon sikeres és eredményes játékos, majd a sportág legnagyobbjai között emlegették. Az ezzel járó hírnevet hogyan tudta kezelni, elvégre többen a sportág Puskás Ferencének nevezték.
- 18 évesen kerültem a Fradiba, ahol már az hírnév volt, hogy ott sportolhattam. Ráadásul sorban jöttek az eredmények. 1971-ben ifjúsági Európa-bajnok lettem, 1973-ra már háromszoros Eb-győztesnek mondhattam magam, bekerültem a válogatottba, amellyel szintén szállítottuk az eredményeket. így egyre népszerűbb lettem a klubon belül is. A 80-as években, amikor megnyertem az első világbajnoki címemet, a Fradi három legjobb sportolója között voltam. A sikerekkel párhuzamosan jött a hírnév. Ha az olimpiai sportágakat most külön vesszük, akkor azért kevés olyan sportoló volt akkoriban Magyarországon, aki kilenc világbajnokságot nyert, így rangos társaságba kerültem.

- Bamberg nagy váltás volt?
- A 80-as években nagyon sokat játszottam Németországban, így ismertem ezt a közeget. Akkor főleg egyéni versenyeken vagy meghívásos turnékon vettem részt. Amikor Bambergbe igazoltam, akkor a klub legfőbb célja a német csapatbajnokság megnyerése volt. Az eredményességemnek is köszönhetően már az első évben felértünk a csúcsra. A tulajdonos nagyon boldog volt, a csapat is megkapta a kellő támogatást és még jó néhány évig nagyon sikeresek voltunk.

Edzőként is a csúcson

- Visszavonulása után edzőként Németországban, majd a magyar férfi és női válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott. A sikerek között volt Bajnokok Ligája-győzelem, világbajnoki cím az utánpótlásban és a felnőttek között is. Melyikre emlékszik vissza a legszívesebben?
- Edzőként sajnos nem nyertem bajnokságot a Bamberggel, de a második helyen így is bejutottunk a Bajnokok Ligájába, amelyet több alkalommal is megnyertünk. Egy alakalommal például a Szegedet is legyőztük. Nyugodtan mondhatom, hogy edzőként itt felértem a csúcsra, sőt, 2014-ben az év edzőjének választottak Németországban. Ezen sikereken felbuzdulva érkezett Magyarországról a megkeresés, hogy szövetségi kapitányként irányítsam a magyar férfi felnőtt válogatottat, amelyre azonnal igent mondtam.

- Mennyire követi a Fradi szakosztályának mostani eredményeit?
- Rendszeresen követem a csapat teljesítményét, hiszen Zapletán Zsombor, Kovács Gábor, Botházi Péter és Bíró Patrik személyében a Fradi is ad válogatott játékost. Ha otthon voltam és edzést tartottam a játékosoknak, akkor csak a Fradi-pályára mentem. Ott találkoztam a régi játékostársakkal, a klubvezetőkkel, tehát nagyon jó kapcsolatot ápolok a szakosztállyal.

- Szerencsére a magyar teke még mindig a világelitbe tartozik. Mit üzenne a fiatal generációnak és a sportág szerelmeseinek?
- Az egészség az első, így nagyon bízom benne, hogy mielőbb sikerül a koronavírus elleni harcot megnyerni. Utána megkapjuk az éves programot a nemzetközi szövetségtől és elkezdhetünk tervezni. Éppen most lenne Lengyelországban az egyéni világbajnokság, de ezt novemberre halasztották és remélem, hogy akkor meg tudják rendezni. Ehhez a nehéz időszakhoz, majd utána a felkészüléshez kívánok minden tekésnek jó munkát. Reményeim szerint a válogatott keret változatlan marad és együtt készülhetünk és őszre a nemzetközi tekeélet újra beindul és sikeresek leszünk majd a világbajnokságon.

Csányi Bélának az egész Fradi-család nevében kívánunk jó egészséget és nagyon boldog születésnapot!

Molnár Péter

Cikkajánló

Kiválóságunk két ezüsttel zárta az egyéni bajnokságot

Hári Boglárka egyéniben és összetettben is a dobogó második fokára állhatott fel Répcelakon.

Bronzérem a Magyar Kupában

Női tekecsapatunk a harmadik helyen zárta a Magyar Kupa Pápán megrendezett négyes döntőjét.

Bajnok az ificsapat, ezüstérmes a felnőtt

Női tekecsapataink két éremmel zárták a Szuperliga 2023/2024-es szezonját.

Kiváló tekéseinket díjazták

2023-ban az év felnőtt és U23-as női tekésének is ferencvárosi sportolót választott a MATESZ.

Öt játékosunk lehet ott az Európa- és világbajnokságon

Négy női és egy férfi tekézőnk került be a magyar utánpótlás-válogatottak bő kereteibe.

Tarolt a Fradi! Két korosztály, három magyar bajnok!

Nem győztük ünnepelni a korosztályos magyar bajnokainkat a tekézők országos bajnokságán.

Vereség az első BL-meccsen

Női tekéseink Szerbiában kezdték meg szereplésüket a Bajnokok Ligájában.

Emléktáblát avattunk Csányi Béla tiszteletére

Világbajnok tekézőnk nevét emléktábla őrzi a Népligetben.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin