2021. december 7.
A Fradiban együtt többek vagyunk!
Az FTC 10. alkalommal készített kampányfilmet, amelyben felhívja a figyelmet a kirekesztés elleni harcra.

A Ferencvárosi Torna Club 2012-ben, a hazai sportegyesületek közül elsőként kampányt indított a kirekesztés ellen, azóta rendszeresen, kisfilm formájában hívja fel a figyelmet ennek a törekvésnek a fontosságára.

Klubunk kirekesztés ellenes kampányának minden évben van egy jelmondata, idén azt az üzenetet közvetítjük: a Fradiban együtt többek vagyunk! A korábbi évek változatos videós megoldásai után az idei kisfilmben korábban még nem látott, egyedülálló videógrafikai megoldásokra építettek az alkotók, a film elkészültében egy teljeskörű mozgóképes produkciókat gyártó cég is klubunk segítségére volt. A 2021-es kampányfilm magyar hangja pedig nem más, mint a Fradi hazai mérkőzéseiről már jól ismert Szendrey Zsolt Károly, azaz Szasza, aki a korábbi években már közreműködött kirekesztés ellenes kampányfilmben, idén újdonságként viszont a hangját is ő kölcsönözte az alkotáshoz.

A kirekesztés ellenes kampány múltja a Fradiban

Kampányunk 2012-es indulásakor készítettük el első, kirekesztés ellen felhívó kisfilmünket. A kampányért a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play-díjjal tüntette ki az FTC-t, amelyet Kubatov Gábor, a klub elnöke brazil játékosunkkal, Somaliával együtt vett át.

A Ferencváros fontosnak tartotta, hogy időről időre új aktivitással jöjjön elő, hogy a megfelelő magatartásra ösztönözze szurkolóit. Második kampányfilmünkben labdarúgócsapatunk tagjai hívták fel a figyelmet arra, hogy a kirekesztő magatartás nem elfogadható a lelátón sem. Kampányunkról később Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója tartott előadást a Puskás Ferenc Stadionban.

2014-ben labdarúgócsapatunk akkori edzője és játékosai mellett két Fradi-ikon, Lipcsei Péter és Dragóner Attila is szólt a szurkolókhoz. Ismét hangsúlyoztuk, hogy az életben mindenki egyenlő és „csak a Fradi számít!”

Következő kisfilmünkben labdarúgóink a kirekesztés elleni küzdelem mellett azt is hangsúlyozták, hogy a rászorulók segítése is a felelősségteljes magatartásforma része.

A 2015-ös videóban labdarúgócsapatunk hét játékosa a labdát használva tisztította meg környezetünket a kirekesztő jelképektől. Somalia és Gera Zoltán főszereplésével hangsúlyoztuk, hogy „csak a szívünk zöld-fehér!”

A 2017-es kampányban rekordszámú fradista vett részt. A videó Lotfi Begi: Mi vagyunk a Ferencváros című számára készült. Játékosaink és edzőink elmondták, hogy a Fradiban egyek vagyunk, és hogy nálunk az öltözőben nem téma, ki honnan jön.

2018-ban nemcsak kampányfilmet készítettünk, hanem megmozdulást is szerveztünk. A Kisvárda elleni mérkőzésen a családi szektorban gyermekek tartottak fel üzeneteket, valamint egy látványos molinót. A feliratokon többek között a tiszta játékra, a szenvedélyre, a tiszteletre, a becsületre és a csapatjáték fontosságára hívták fel a figyelmet. A látványos, Fradi-sast és -címert tartalmazó molinó elkészítésekor kézlenyomatokból formáltak szívet a Ferencváros sportolói a legkisebbektől a legidősebbekig, és a zöldfestékes kezüket feltartva jelezték újfent: a Fradiban egyek vagyunk!

A 2019-es kampányfilmünkben hat labdarúgónk, Miha Blazic, Franck Boli, Dibusz Dénes, Lovrencsics Gergő, Isael Barbosa és Tokmac Nguen mondja el anyanyelvén akkori kampányszlogenünket: Nálunk csak egy szín számít, a zöld!

A 2020-as kampányvideó főszereplője Tokmac Nguen volt, az ő egy napját követte végig a kamera, de a klub több sportolójával is találkozhattunk közben különböző helyszíneken és környezetben, ezzel is erősítve, hogy a Ferencvárosnál mindenki összetartozik, nem számít, honnan jött vagy hogy min ment keresztül, vagyis ahogy a 2020-as jelmondat is hangsúlyozta: a Fradiban egy család vagyunk!

A Ferencváros és a társadalmi felelősségvállalás

A Ferencvárosi Torna Club életében kiemelt szerepet tölt be a társadalmi felelősségvállalás, ezen belül pedig az értékteremtő, fenntartható projektek felkarolása. Klubunk hisz az értékteremtésben, Magyarország legnépszerűbb sportegyesületeként büszkén és bátran kezdeményez olyan, a társadalom számára fontos ügyeket, mint a közösségépítés, az egészséges életmód népszerűsítése, az erőszakmentes sport és a fair play, a hátrányos helyzetű emberek és csoportok életminőségének, esélyegyenlőségének javítása.

A Ferencváros 2015 ősze óta több mint 175 iskola, mintegy 60 ezer diákjához jutott el a Fradi Suli Programnak köszönhetően, ahol a programon résztvevő gyermekek megismerkedhetnek a Ferencváros dicső és gazdag múltjával, mindemellett interaktív és szórakoztató játékokon vehetnek részt. A Fradi Suli Programot a Magyar Olimpiai Bizottság is elismerte: 2017-ben Fair Play díjjal tüntette ki az FTC-t kezdeményezéséért a Fair Play népszerűsítése kategóriában. Emellett a Ferencvárosi Torna Club elindította a Fradi SuLigát, amely a ferencvárosi iskolák és amatőr sportegyesületek között hirdet focibajnokságot, illetve a Fradi Testnevelés órát, melyben klubunk szakemberei és sportolói intenzív, szórakoztató, élményközpontú foglalkozásokat tartanak a 6-18 éves korcsoportnak labdarúgás és kézilabda sportágakban.

A Fradi Fair Play Bizottság alapszabályában is rögzített célja, hogy felhívja a figyelmet a fair play és a Fradizmus szellemiségének folyamatos szem előtt tartására és az általa képviselt értékek hangsúlyozására, különös tekintettel az erkölcsi szabályok betartására, az ellenfél tiszteletére, valamint az erőszak- és doppingmentes sportra.

2020-ban a Ferencvárosi Torna Club elindította első sétafoci csapatát. A sétafoci legfontosabb szabálya, hogy tilos futni, így az idősebb korosztály is számára is újra játszhatóvá varázsolja ezt a csodálatos sportágat. A sétafoci nem csak azért jó, mert az idősebb korosztályt is ismét mozgásra ösztönözi, hanem azért is, mert az elszigeteltebben élő, vagy kevesebb baráttal, családtaggal rendelkező emberek ismét közösségbe, társaságba kerülhetnek a foglalkozások által.

Cikkajánló

Harc a kirekesztés ellen – így készült az idei kisfilm!

A Fradi TV kamerái is végigkövették a film megszületésének folyamatát – VIDEÓ!

Újabb jó ügy mögött a Fradi

Az FTC és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség együttműködési megállapodást kötött egymással.

Az élsportból a civil életbe

Fiatal sportolóinknak tartottak önismereti workshopot, amelyen klasszisunk, Bácsi Péter is előadott – VIDEÓ!

Idén is Gondoskodás Napja!

Hat éve hirdette meg a Gondoskodás Napját az FTC. Idén pályaorientációs foglalkozásokat indítunk!

„Nem volt kérdés, hogy odaállunk egy ilyen ügy mellé”

Az FTC a Hungary Helps Programmal közösen adományozott az afrikai rászorulók részére - VIDEÓ!

Magyar összefogás: segítség Bamakóban

A FTC Európa határain túl adományozott a rászorulók javára a Hungary Helps Programmal együttműködésben.

Az FTC csatlakozik a Fair Play Világnapjához

A Ferencvárosi Torna Club újabb lépést tesz a tisztességes játék elősegítéséért.

Újabb mérföldkő a társadalmi felelősségvállalás terén

Az FTC válságrégiókból származó keresztény fiatalok sportolási lehetőségét biztosítja – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most