2019. július 31.
Legyen július 31. a Gondoskodás Európai Napja!
Az FTC jelen nyílt levelében javasolja négy esztendővel ezelőtti kezdeményezése kibővítését.

Az idén 120 esztendős klub a Magyar Olimpiai Bizottság Mező Ferenc Sportbizottságával közösen 2015-ben fordult először felhívással minden magyar sportegyesülethez és sportalapítványhoz. Azt javasoltuk, hogy minden év július utolsó napján a hazai sportszervezetek mérjék fel, hogy miben és mivel segíthetik egykori élversenyzőik sorsát.

Az FTC ezúton kezdeményezi most egy olyan nemzeti munkacsoport felállítását, melyben a hazai sportirányítási szervek, a sportegyesületek és sportágak, felsőoktatási intézmények, pénzintézetek, szakmai együttműködő partnerek és egyéb érintett szervezetek bevonásával a 2019-es év végéig megfogalmazhatjuk rendszerszintű, tartós megoldási javaslatainkat, cselekvési tervünket a hazai sportirányítás felé.
A hivatásos élsportolók nagy része „burokban él” aktív évei alatt. Az adott mérkőzésre, versenyre való felkészülés, regeneráció és utazás teszi ki az idejük nagy részét, többen hónapokat töltenek edzőtáborokban, a családjuktól, baráti környezetüktől távol. Az ilyen életmód hatására sokak társadalmi kapcsolatai a minimálisra csökkennek. Bár számos élsportoló és csapatsportoló aktív évei alatt kiemelkedő fizetést kap, az említett burokban többen nem tanulnak meg felelősen bánni anyagi helyzetükkel, nem jellemző a pénzügyi tudatosság, és nem gondolnak a visszavonulást követő évtizedekre, új életükre.

A hivatásos élsportolók jelentős része képtelen megbirkózni azzal a lelki teherrel, hogy a csúcson töltött éveik végesek, és visszavonulásuk után sokkal kisebb figyelem övezi őket (média és szurkolói oldalról), mint aktív éveik alatt. A figyelem és versenyek, meccsek adta adrenalin, az új célok, motiváció és jövőkép hiánya, a megváltozott anyagi helyzet és rossz gazdálkodás mind előidézője annak, hogy számos korábbi élsportoló küzd depresszióval, pánikrohamokkal, szenvedélybetegségekkel (alkohol, gyógyszer, drog, szerencsejáték), keveredik bűnügybe, válik el, hal meg idő előtt.

Bár Magyarországon számos jó példa létezik a sportolók anyagi biztonságának megteremtésére (olimpiai életjáradék, Gerevich-ösztöndíj, a Nemzet Sportolója, kiemelt edzői program, olimpiai prémium rendszer), a fentebbi egy globális probléma, számos hazai és külföldi elrettentő példával.

Ezen rossz példák és tragédiák elriasztják a szülők egy részét attól, hogy a hivatásos élsportolói karrier felé tereljék gyermekeiket. Ezzel a sportegyesületek számos olyan fiatalt veszítenek el, akik a későbbiekben kiemelkedő nemzetközi eredményeket érhetnének el, vagy akik később támogatóként, szurkolóként, szülőként a sportágazat fontos szereplőjévé válhatnának.

A Ferencvárosi Torna Club, közösen az olasz Lazio Basket, a portugál Sporting, a horvát HASK Mladost és a finn Tampere Pyrinto sportegyesületekkel egy, az Európai Unió Erasmus+ Sport Programjának támogatásával megvalósuló közös projektben való részvételre, közreműködésre szólítja fel a projektben résztvevő országok sportirányításának alakítóit.
A Ferencvárosi Torna Club, mint a felhívást kezdeményező sportszervezet, úgy gondolja, hogy a probléma, amelyet négy éve felvetett, összetett és rendszerszinten kezelendő, a megoldás kizárólag összefogással és az elképzelések egyeztetésével található meg.

A Gondoskodás Európai Napja projekt keretein belül ez év július 31-et követően bemutatjuk 1-1 olyan egykori élsportoló inspiráló történetét, akik nem csak sportolóként, de a civil életben is bizonyították rátermettségüket és újabb sikereket értek el.

Az idei év október 15-re pedig meghirdetjük az FTC Karrier Napot, melynek célja, hogy a magyar sport ismert személyiségeinek bevonásával különböző sportolói életutakat mutassunk be, szemléltessük az élsportolói pályafutás lezárásának és a civil élet megkezdésének nehézségeit.

A rendezvény elsődleges célja azonban, hogy a szemléletformáló előadások hatására cselekvésre ösztönözzük a hazai sportszervezeteket a jelenségre adott válaszok kialakításában.
Rendezvényünk helyszíne a Groupama Aréna lesz.

Kezdeményezésünk céljainak elérése érdekében a Ferencvárosi Torna Club és a projektben résztvevő külföldi sportszervezetek idén olyan kampányfilmekkel jelentkeznek, melyekben korábbi klasszisok hívják fel a figyelmet arra, hogy nem minden élsportoló juthat fel a csúcsra, nem mindenki helyezkedhet el a sportágazatban versenyzői pályafutásának befejeztével, a közös cél azonban, hogy ezen értékes emberek társadalmi beilleszkedését segítsük. A Ferencvárosi Torna Club kampányának nagykövetei Pádár Ildikó, Bácsi Péter, Hajnal Tamás és Madaras Norbert lesznek.

Az Európai Unió Erasmus+ Sport Programjának társfinanszírozásával megvalósuló nemzetközi projekt lehetőséget teremt számunkra, hogy kezdeményezésünk mind hazai, mind európai szinten figyelmet kapjon. Legyen mostantól július 31. a Gondoskodás Európai Napja!

Cikkajánló

A jelen példaképeit fel kell készíteni a jövőre

November 15-én, pénteken korábbi neves sportolók részvételével tartottak Karrier Napot a Groupama Arénában.

Közös projektet valósítunk meg a Lazióval - videó

Videónkban bemutatjuk, mi is a pontos célja egyesületünknek a Gondoskodás Európai Napja kapcsán.

Sikerek a pályán és azon kívül – klublegendák mesélnek

A Gondoskodás Európai Napja keretében az FTC négy korábbi sportolója osztotta meg a maga történetét – videó!

„Hálás vagyok, hogy ennyi mindent elértem”

Korábbi kézilabdázónk minden percét imádta pályafutásának, ám szerinte nem csak a sport fontos az életben.

Beteg gyermekekért fog össze a Fradi Család

December 8-án jótékonysági tornát rendeznek az Elek Gyula Arénában beteg gyerekek megsegítésére.

Egy kis sétafocicsapat nagy napja

Az FTC történelmének első sétafoci csapatának első edzésébe 3 másodperc után kellett belefújni.

Újra összeült a Fradi Fair Play Bizottság

A Fradi Fair Play Bizottság idei első ülésén kiemelt szerepet kaptak a Fradi Fair Play Díj jelöltjei.
...

Palya Bea is csatlakozott a „Hősöknek főzünk!” akcióhoz

A „Hősöknek főzünk!” akcióhoz a híres énekes is csatlakozott, aki Wolf Andrással készített különleges ételt.

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most