2020. december 5.
Üldözött embertársainkon segítünk
Az FTC Magyarországon tanuló válságrégiókból származó keresztény fiatalok sportolási lehetőségét biztosítja.

Együttműködési megállapodást kötött egymással a Ferencvárosi Torna Club és a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkársága. A megállapodást az államtitkárság vezetője, Azbej Tristan államtitkár, valamint az FTC alelnöke, Nyíri Zoltán írta alá az FTC-MVM Sportközpontban.

A Hungary Helps Program és az FTC jószolgálati törekvései

A Hungary Helps Program egybefoglalja Magyarország nemzetközi humanitárius, valamint fejlesztési tevékenységét és helyben segíti a bajba jutott régiók lakóit. A program elsődleges célja, hogy lehetővé tegye a fegyveres konfliktusok ártatlan elszenvedőinek a szülőföldön való megmaradását, vagy a mielőbbi visszatérését, de természeti és ember okozta katasztrófák esetén is támogatást biztosít a bajbajutottaknak. A Hungary Helps Program projektjei  4 földrészre terjednek ki. A magyar segítségnyújtás a Közel-Keleten a legjelentősebb, de Afrika és Ázsia több pontjára is juttattak már támogatást. A program vallástól és etnikai hovatartozástól függetlenül nyújt támogatást, ugyanakkor kiemelt figyelmet fordít az üldözött keresztényeknek szerte a világon, akik a közel-keleti régió legnehezebb sorsú közösségeit alkotják, még a háború sújtotta területeken kívül is gyakori atrocitásoknak vannak kitéve.

A Hungary Helps Program egyik fontos alprogramja az „Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak” elnevezésű kezdeményezés, aminek keretén belül a hazájukban terror által fenyegetett, vagy más okból hátrányos helyzetben levő, a felsőoktatásból gyakran kiszoruló keresztény fiatalok számára biztosít lehetőséget felsőfokú tanulmányuk folytatására Magyarországon, amit követően visszatérve hazájukba az ottani fejlődés előmozdítói lehetnek. Jelenleg mintegy 200 ösztöndíjas vesz részt a programban.

A Ferencvárosi Torna Club életében kiemelt szerepet tölt be a társadalmi felelősségvállalás, ezen belül pedig az értékteremtő, a fenntartható projektek felkarolása, illetve az azokhoz való csatlakozás, mindezt a környezettudatosság jegyében. Az FTC hisz az értékteremtésben. Magyarország legnépszerűbb sportegyesületeként büszkén és bátran kezdeményez olyan, a társadalom számára fontos ügyeket, mint a közösségépítés, az egészséges életmód népszerűsítése, az erőszakmentes sport és a fair play, a hátrányos helyzetű emberek és csoportok életminőségének, esélyegyenlőségének javítása. Az FTC kirekesztés ellen vívott harcának legújabb kampányvideóját, amelyben Tokmac Nguen mutatja be, hogy az FTC-ben miért tekintenek egymásra családtagként az emberek, november közepén mutatta be.

A Ferencvárosi Torna Club ugyancsak nemrégiben csatlakozott a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) kezdeményezéséhez, amiben a zsidó közösségek ügyét és a közös nemzetközi munkát szeretnék segíteni. Az FTC kijelenti, hogy elfogadja az IHRA definícióját, ami szerint az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet minden formája a demokráciára irányuló közvetlen fenyegetés, és szembe megy az olyan alapvető értékekkel, mint az egyenlőség, a szabadság, az emberi méltóság tiszteletben tartása identitástól, származástól és vallási nézetektől függetlenül.

A megállapodás legfontosabb pontjai

A Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkársága és a Ferencvárosi Torna Club több ügy mentén is megállapodásra jutott.

- Az FTC vállalta, hogy szervezett keretek között sportolási lehetőséget biztosít a hazánkban tartózkodó „Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak” program hallgatói számára.

- Emellett a Ferencvárosi Torna Club kinyilvánította szándékát arra vonatkozóan, hogy sporteszközökkel segítsen azokban a régiókban, ahol a keresztény emberek üldöztetésnek vannak kitéve.

- A megállapodás rögzíti azt is, hogy a Ferencvárosi Torna Club minden rendelkezésére álló segítséget megad abban, hogy az Államtitkárság törekvéseinek, eredményeinek és jó szolgálatának üzenete minél szélesebb körben ismert legyen.

Nyilatkozatok

Azbej Tristan (Államtitkár, Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság):
- A Hungary Helps Program a magyar emberek nagylelkűségét fejezi ki a katasztrófa, válság sújtotta övezetekben élő vagy üldözött keresztény emberek számára. A program az elmúlt években 100 ezer embert mentett meg, vagy tette jobbá az életét, egyben segített abban, hogy a bajba jutott embereknek ne keljen elindulniuk Magyarország irányába. A keresztény vallás a világ legüldözöttebb vallása, 260 millió keresztény embernek kell a hite miatt erőszakos, vagy hátrányos megkülönböztetést elszenvednie. A világ ezzel nem foglalkozik, de a magyar kormány azt mondta, hogy a keresztény emberek élete is ér annyit, mint bárki másé. Az FTC most ehhez a törekvéshez csatlakozik. A Hungary Helps Programnak és az FTC-nek több közös vonása is van, hiszen Magyarországról közvetítünk a világ számára értéket: a Hungary Helps Program a keresztény szolidaritás, az FTC az erkölcs, erő, egyetértés erényét. Az FTC-ben nagyon komoly együttérzésre, együttműködési készségre találtunk. Ez nagy segítség a számunkra, hiszen a programban szereplő fiatalok közül van olyan, aki családtagját, családtagjait vesztette el az üldöztetés során, vannak, akiknek terrorszervezet elől kellett elmenekülnie, de olyan is akad közöttük, akinek keresztény vallása miatt esélye sem lenne hazája felsőoktatásában tanulnia. Ezért is hatalmas remény a számukra az, hogy eljöhetnek Magyarországra tanulni. Amikor itt elvégezték az egyetemet, akkor visszatérnek majd a közösségükbe, hogy immár a Magyarországon megszerzett tudást hasznosítva részt vegyenek hazájuk újjáépítésében. Napjainkban az FTC ismét a legszebb fényében tündököl, az itt tanuló fiatalok számára már csak ezért is egy hatalmas élmény lesz az, hogy egy ekkora klubhoz csatlakozhatnak, és hogy itt sportolhatnak. Köszönjük az FTC-nek, hogy a kezdetektől fogva minden lehetőségükre álló eszközzel törekvéseink segítésén, támogatásán és népszerűsítésén voltak.

Nyíri Zoltán (ügyvezető alelnök, FTC):
- Az év elején keresett meg bennünket az államtitkárság, hogy részt vennénk-e a Magyarországon tanuló ösztöndíjas keresztény fiatalok sportolásának segítésében. Ekkor elindult egy beszélgetés, ami nagyon jól alakult, hamar kiderült, hogy hasonló a két szervezett értékvállalása. Az FTC jelenlegi vezetése számára kiemelt fontosságú, hogy a kirekesztés elleni küzdelemre felhívja a figyelmet. Emiatt is adta magát, hogy támogatjuk az államtitkárság törekvéseit, hiszen az FTC-ben nem számít senkinek a bőrszíne, a vallása, a származása, identitása. A sportolóink is különböző országokból jöttek, de a Fradiban egy családot alkotnak, és gyepen, jégen, vízben, parkettán azért küzdenek, hogy dicsőséget hozzanak az FTC számára. A Fradi Család örömmel várja a hazánkban tanuló, nehéz sorsú keresztény fiatalokat, bízunk abban, hogy nem csak a magyar, hanem az FTC történelmét, kultúráját is megismerik a fiatalok, és az itt megszerzett tudás egész életükben elkíséri és segíti majd őket a megmaradásban. Köszönjük az Államtitkárság és Államtitkár úr áldozatos munkáját, valamint, hogy lehetőséget biztosítanak az FTC számára, hogy ebben a nemes ügyben segíthessen.  

Cikkajánló

Az élsportból a civil életbe

Fiatal sportolóinknak tartottak önismereti workshopot, amelyen klasszisunk, Bácsi Péter is előadott – VIDEÓ!

Idén is Gondoskodás Napja!

Hat éve hirdette meg a Gondoskodás Napját az FTC. Idén pályaorientációs foglalkozásokat indítunk!

„Nem volt kérdés, hogy odaállunk egy ilyen ügy mellé”

Az FTC a Hungary Helps Programmal közösen adományozott az afrikai rászorulók részére - VIDEÓ!

Magyar összefogás: segítség Bamakóban

A FTC Európa határain túl adományozott a rászorulók javára a Hungary Helps Programmal együttműködésben.

Az FTC csatlakozik a Fair Play Világnapjához

A Ferencvárosi Torna Club újabb lépést tesz a tisztességes játék elősegítéséért.

Újabb mérföldkő a társadalmi felelősségvállalás terén

Az FTC válságrégiókból származó keresztény fiatalok sportolási lehetőségét biztosítja – VIDEÓ!

Több millió forintot adunk gyermekkórházaknak

BL-csoportkörös labdarúgóink idén is jótékonykodnak, négy fővárosi gyerekkórháznak adományoznak ezúttal pénzt.

Bejelentés: íme, a Fradi Fair Play Díj idei győztesei

Leandro de Almeida és Bázsa-Mosó László nyerte 2020-ban a Fradi Fair Play Díjat.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most